Sølvbestikk

Sølvbestikk

Mange unge ønsker seg sølvbestikk til bryllupsgave. Det betyr ikke at de dekker bord på samme måte som sine besteforeldre gjorde.

Tekst: Eva Alnes Holte | Foto: Norges Gullsmedforbund

Tradisjoner er igjen på mote, og unge par vil gjerne ha gaver som kan gå i arv til neste generasjon. Det rimer godt med vår miljøbevisste trend hvor man ønsker å hoppe av bruk- og kastsamfunnet og satse på gjenbruk og varige verdier i stedet. Men dette betyr ikke at man ønsker seg tilbake til gamle dagers stive seanser ved spisebordet, hvor man inntok søndagssteken i stillhet over hvit duk, sølvtøy og det beste porselenet. Nå er måltid mer forbundet med fest og kos. Sølvtøyet kan godt kombineres med stålbestikk. Man er ikke nødt til å ha lik pådekning til alle rundt bordet, man tager hva man haver enn så lenge eller bestandig. Det er ikke slik at man skal vise hvor god råd man har ved å dekke et bord, man skal vise at man har gledet seg til måltidet. Borddekkingen skal gi matlyst og få alle til å føle seg velkomne til bords. Sølvbestikket blir aldri umoderne. Det står godt til dagens interiørtrender der gammelt og nytt blandes i skjønn forening og der alt er lov bare resultatet blir lekkert. Vi er heldigvis blitt mindre regelbundne med årene og dette gjenspeiler seg også i borddekkingen.

Mange mønstre
Norsk sølv kan føre sine tradisjoner langt tilbake i tiden. Allerede i 1314 påbød kong Haakon IV stempling av sølv som garanti for kvalitet og godt håndverk. Alle de norske sølvbestikkene er stemplet med 830 S. Norske gullsmeder markedsfører i dag nesten 50 forskjellige bestikkmønstre og mange av dem har vært samlet og nedarvet gjennom mer enn 100 år. I gamle dager ble sølvskjeer og gafler smidd for hånd. Det krevde stor ferdighet og følsom formbehandling. Resultatet skulle både se pent ut og bestikket skulle hvile godt i hånden. I våre dager er disse gamle prinsipper overført til fabrikkproduksjonen av bestikk. Produksjonen av sølvvaser, lysestaker og fat har naturligvis et friere formspråk fordi man ikke trenger å ta så mange funksjonelle hensyn. Her kan du velge mellom det svulmende barokke, det snirklete forfinede eller det enkle, minimalistiske. Valgene er mange i bestikk også. Finn din stil blant alle mønstrene eller sats videre på dåpsskjeen eller det bestikket du kanskje fikk til konfirmasjonen din. Siden sølvprisene ikke er så høye som før er mye av dagens sølvbestikk ikke dyrere enn designbestikket i stål, men det skinner mye mer! Sølvtøyet har gått fra å være forbeholdt de velstående til å bli allemanseie. Svært mange land har spisebestikk i plett og sjelden i sølv, men i Norge er det nærmest omvendt. Miks og bland stål og sølv og ulike mønstre etter eget forgodtbefinnende, hvis alle rundt bordet har fått forskjellig bestikk kan det gjerne bli en hyggelig snakkis blant gjestene.

Bruk det ofte
Norges Gullsmedforbund anbefaler på sine nettsider gullsmed.no å bruke sølvtøyet ofte, ikke bare til de store anledninger. La det ligge og gnistre og skape feststemning ved bordet så ofte du har tid til å dekke et pent bord. Bestikket blir nemlig penere jo oftere det blir brukt fordi det etter hvert får en bløt silketone i overflaten. Sølvbestikket er faktisk nesten uslitelig. Det er lett å holde rent og derfor hygienisk som spisebestikk. Dagens sølvtøy kan vaskes i oppvaskmaskinen så det er lettstelt ved siden av å være dekorativt. For å gjøre det ekstra lettvint – det vil si slippe å pusse det så ofte – bør du skylle vekk matrestene på bestikket rett etter bruk. Da unngår du mørke flekker. Hvis du ikke skal vaske det med en gang legger du bestikket i lett såpevann. Dersom knivene dine har påsatt skaft, bør disse stå over vannet så de ikke løsner fra knivbladet. Disse knivene bør du ikke vaske i oppvaskmaskinen. Ikke bruk for mye oppvaskmiddel i vannet, gjør som i reklamen: En dråpe er nok. Skyll bestikket godt før tørking. Lufttørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket, påpeker gullsmedforbundet og råder generelt til at sølvet skal oppbevares mest mulig lufttett. Du får kjøpt syrefrie plastposer rimelig hos din lokale gullsmed. Der får du også kjøpt spesielle bestikkposer i en tekstil som er innsatt med et middel som forsinker anløp og dermed guling av bestikket.

Sølv til alt
Hvis du først begynner å samle på sølv, har du gaveønsket klart i årevis. Er du av den gjennomførte, perfeksjonistiske typen må du selvfølgelig ha mye ved siden av det faste bestikket: Du ”trenger” butt smørekniv, hummergaffel og hummertang, østersgaffel, frukt- og ostebestikk og sauseskje og kakespade og så videre . Skal du servere fisk, ”må” du ha tretinnet gaffel med bredbladet kviv. Serverer du kjøtt kan det hende du trenger en egen biffkniv med tagger. Ønskelisten kan med andre ord bli langt for brudeparet og for han og henne i mange år fremover. Dekker du bordet ditt med sølv du har arvet, vil minnene om koselige familiemiddager dukke frem . En rokkokovase fra bestemor, en dåpskopp som du nå har markblomster i, bordet kan på den måten skape litt tilhørighet og tradisjoner i vår hektiske tid.

Bryllups-bordet
Til bryllupsfesten med stor middag dekker vi gjerne med sølv på hvit duk og stivede servietter, ekte porselen og krystallglass. Det gir den rette høytidelige rammen som hører hjemme på en slik stor dag. Blomstene er fargeklattene som gjør bordet festlig og bordkortene gjerne den personlige hilsenen fra brudeparet til gjestene sine. Små te-lys spredd utover skaper intimitet og hygge. Alle vil vi at gjestene skal glede seg og føle seg velkomne når de ser bordet de skal sitte ved i flere timer. Er bryllupsfesten en uformell vennefest, dekker man kanskje litt mer løssluppent og uhøytidelig, men man tar da med det man har av sølvtøy til en slik anledning uansett. For sølvet er med på skape fest og glede for oss mennesker. Derfor er det ikke en overflødig luksus, men en estetisk opplevelse på linje med kunst og klær og vakre smykker. Det ligger mye spennende sosialhistorie i å studere gamle sølvstempler også med henvisning til hvor sølvet var laget. Enkelte familier hadde sitt eget familiemerke på sølvtøyet sitt. De mest tungtveiende grunner til å ønske seg sølvbestikk er imidlertid at sølvet er renslig, det er varig og det er vakkert! Med andre ord: Finn ditt favorittmønster og sett i gang å spare, du vil helt sikkert ikke angre.

Les gjerne mer om sølvbestikk på Gullsmed.no eller be gullsmeden vise deg alt det flotte som finnes til bordet.

Publisert 05.06.2008


 • Morgengaven, dagen derpå

  Morgengaven, dagen derpå

  Det var en gang et kjærestepar som så gjerne ville gifte seg.  Problemet var bare at hun kom fra en velstående familie og han fra en fattig – så hvordan skulle han kla...

 • Gavenes historie

  Gavenes historie

  Intet bryllup uten gaver! Tradisjonen med gaver ser vi langt bakover i tid. Morgengave til bruden, og stadig oftere til brudgommen, er en vesentlig del av tradisjonen....

 • Gavenes topp 10

  Gavenes topp 10

  Er du invitert i bryllup, men kjenner at du nesten ikke har lyst til å gå fordi du er redd for å gi bort helt feil gave? Ikke fortvil, her finner du gode råd.

 • Morgengaven

  Morgengaven

  Morgengaven symboliserer begynnelsen på alt det store og vakre man som nygift par skal oppleve og utrette sammen. Et varig symbol på parets kjærlighet til hverandre. S...

 • God morgen. På tide med gaver!

  God morgen. På tide med gaver!

  Smykker og klokker er alltid populære. Når det gjelder spørsmålet om brudgommen også skal få morgengave, er alle moderne bruder enige: ja, det skal han.

 • Gaven til paret som har alt

  Gaven til paret som har alt

  Hvordan finner man den originale bryllupsgaven til paret som har ALT?
 • Gaver til gjestene

  Gaver til gjestene

  En pose hjemmelagde karameller. En brownie-på-pinne i ”brudekjole”. Eller en pakke sommerblomstfrø. Gave til gjesten er en liten, symbolsk takk fra dere til gjestene d...

 • Wow for en klokke!

  Wow for en klokke!

  Frederique Constant har lansert verdens flotteste klokke med ”Amour” dekorasjon i skiven!  Merket donerer også et beløp til hjertesyke barn for hvert eneste ur me...

 • Byttelapp? Nei, takk

  Byttelapp? Nei, takk

  Det er enkelt. Det er gratis. Og dere slipper å bytte 12 like bryllupsgaver. Med andre ord: Det er ingen tid å miste. Sørg for å få ønskelisten deres online!

 • Selvvannende orkidépotte som bryllupsgave

  Selvvannende orkidépotte som bryllupsgave

  Orkideer er for mange vanskelige blomster å håndtere. Enten vanner man for mye eller så vanner man for lite.