Hvilken frisyre til hvilken ansiktsform

brudefrisyre, bryllup, skjønnhet

Brudens hår er gjenstand for stor oppmerksomhet på bryllupsdagen. En sak er det skal velges mellom krøller, slett hår, slør og lengde. Men frisyren skal også tilpasses hodeform, kroppsform og ansiktsform for å ta seg best mulig ut. Lytt til frisøren din – ekspertene hjelper deg gjerne med å hanke inn en uforglemmelig dag.

Tekst: Ann-Sophie Stene | Foto: Fotografiqa

Det finnes mange ulike ansiktsformer, og ikke alle kommende bruder kler den samme frisyren. Noen ganger er det enkelt å fastslå ansiktsformen, andre ganger må ekspertene bistå. Og det skal også tas hensyn til om håret er fint eller stritt, vokser raskt eller langsomt. Så en ting er sikkert – det er smart å sette av god tid til å planlegge sammen med frisøren, slik at både denne og du selv står mest mulig fritt under valg av frisyre.

Ovalt ansikt
For den som har en oval ansiktsform, fungerer de fleste frisyrer ettersom ansiktet er godt proposjonert. Er man i denne situasjonen, kan energien heller legges ned i å vurdere hårets struktur og forsøke å forestille seg hva en vil trives best med.

Håret skal brukes aktivt for å fremheve de vakreste sidene ved ansiktet. Om en vil fokusere på øynene, kan en klippe lugg. Og på samme måte fremheves nesen og profilen om håret legges bakover. Spør frisøren din om du har langt nok hår til å få det satt opp, eller også om du rekker å spare det langt nok frem til bryllupet. Enkelte har såpass porøst og kortklipt hår at spillerommet og kreativiteten begrenses, men frisøren sitter som regel inne med knep og løsninger for bryllupsdagen.

Firkantet ansikt
Et ovalt ansikt regnes som den perfekte ansiktsformen for bruden med langt hår, men har en kvadratisk ansiktsform vil en enkel frisyre kunne se hard ut. Trikset er å myke opp linjene ved å klippe håret opp i flere etasjer, eller også legge inn extensions for å øke volumet. En lugg som går skråner forsiktig kan også gjøre trikset, og dersom frisøren setter opp håret, kan det være en fordel å la noen løse lokker henge ned rundt ansiktet for å skape et mykere og mer ovalt uttrykk.

For å fjerne det kvadratiske, kan en unngå midtskill, og også sørge for at lengden ikke klippes rett av ved hakepartiet. Disse to elementene forsterker det firkantede. Sats i stedet på å få klippet håret opp i ulike lengder og partier og husk alltid å forsterke rundheten i frisyren.

Avlangt ansikt
Om en har et avlangt ansikt, er målet å få det til å se mer ovalt ut. Det gjøres gjennom å velge frisyrer med bredde, og også forsterke horisontale linjer som en lugg rett over øyenbrynene eller gjennom en lugg som går på skrå tvers over ansiktet. Uansett om en har kort eller langt hår, er det viktig å skape så mye volum til sidene som mulig. Dette gjør ansiktet bredere, og en unngår at ansiktet blir seende lenger ut. Unngå slett, langt hår som henger rett ned.

Rundt ansikt
Har en et rundt ansikt, er målet å få det til å se så smalt ut som mulig. Et av triksene er å la håret på sidene av ansiktet ligge forholdsvis flatt inntil kinnene. Har du en lengde som er klippet ved kinnet eller kortere er det flatterende for en rund ansiktsform at håret legges i lokker frem mot ansiktet i myke former. Unngå å velge en lugg som er klippet rett av, fordi den fremhever den runde formen på ansiktet og bidrar samtidig til at ansiktet ditt ser mindre ut. Husk at når du velger frisyre, er ditt eget hår, tykkelsen og strukturen, det som utgjør selve grunnlaget i valget ditt.

Hjerteformet ansikt
Om du har et hjerteformet ansikt, er det bredden ved kinnbenet som skal fremheves for at den ovalen formen skal komme bedre frem. En flott frisyre som passer denne ansiktsformen, er skulderlengde på håret, myke krøller og volum fra kinnet og nedover. Å klippe opp håret i flere etasjelengder er passer også fint til denne ansiktsformen, fordi det i seg selv bidrar til fall og lekenhet i frisyren. Målet er å få ansiktet til å se mer ovalt ut gjennom å ta oppmerksomheten bort fra kinnene, og fokusere på de partiene av ansiktet som er penest og fremheve nettopp dem.

Diamantformet ansikt
For bruden som har et diamantformet ansikt, er det viktig å skape volum og fremheve partiet rundt haken. På den måten skapes det balanse mellom de brede kinnbena og den ofte smale og spisse haken. Den klassiske pasjefrisyren er perfekt for diamantformede ansikter, og den kan enkelt gjøres ekstra flott ved noen velplasserte krøller eller litt fall. Har en lugg bør også denne ha myke bølger og ligge tilfeldig utilfeldig – gjerne frem mot ansiktet som ved den runde ansiktsformen.

Pæreformet ansikt
For å få den mer ovale ansiktsformen, er det beste tipset å klippe lugg som balanserer med haken. Det er også smart å ha en frisyre der håret legges pent bak ørene, fordi det drar oppmerksomheten mot ørepynten istedetfor mot haken. Resultatet blir penest om en har en frisyre som er lagvis oppe ved selve hodet, smalner ved haken og deretter formes mykt i flere lag nedenfor haken igjen. Ønsker bruden en frisyre med langt hår på den store dagen, kan lengden med fordel holdes til rundt nakkepartiet og skuldrene. Den viktigste huskeregelen er at ved pæreformet ansikt, bør hårfrisyren være på sitt smaleste rundt nakken og skuldrene.

Bruk frisøren din
Frisører er utdannet til å vurdere hvilken frisyre som passer best. Selv om det finnes visse prinsipper knyttet til hver ansiktform, er det en selv som til syvende og sist bestemmer. Ta med bilder av favorittfrisyrene og drømmene dine til første prøvetime, slik at frisøren og du forstår hverandre og hun får et konkret utgangspunkt å arbeide etter. Selv om ansiktsformen din er selve basisen, danner brudens personlige ønsker selve rammen rundt det endelige resultatet.

Publisert 08.09.2007


 • Frisøren, din beste venn og allierte

  Frisøren, din beste venn og allierte

  Å stå brud kan være skremmende i seg selv. Alt fokus befinner seg rundt kjolen, ansikt og hår. Da er det greit å være forberedt og helt sikker på at du stråler. Det ka...

 • Fin til fingerspissene

  Fin til fingerspissene

  Det å ha delikate, velstelte negler på bryllupsdagen, er helt klart noe som gjør helheten komplett.

 • Bli vakker til bryllupsdagen

  Bli vakker til bryllupsdagen

  Man kan trygt si at de aller fleste bruder er opptatt av å ta seg ut på sitt aller beste på bryllupsdagen sin, og det er mye man kan gjøre for å forbedre både dette og...

 • Romantisk innovasjon

  Romantisk innovasjon

  Bryllupsdagen er en av de største begivenhetene i mange jenters liv. Alt fokuset ligger på hvordan bruden ser ut og derfor er det viktig at hår, makeup og kjolen sitte...

 • Velpleid fra topp til tå på bryllupsdagen

  Velpleid fra topp til tå på bryllupsdagen

  Uansett hvordan man snur og vender på det: når den store dagen kommer, vil alles øyne være rettet mot bruden. Det er derfor ikke til å undres over at alle bruder ønske...

 • Parfymeguide

  Parfymeguide

  En parfyme lukter ulikt på ulike mennesker. Den parfymen venninnen din bruker og som lukter så deilig, den må du bare ha på bryllupsdagen din. Men passer den duften ti...

 • Eventyrbrud anno 2011

  Eventyrbrud anno 2011

  Siri Eikemo, innehaver av salongen Innovativ i Oslo, fikk i sommer i oppdrag å style bruden Aud før det som skulle bli et skikkelig eventyrbryllup. Vielsen fant sted i...

 • SPA guide

  SPA guide

  Spa og bryllup er to ord som stadig oftere nevnes sammen. Det kan nok være fordi spa-opphold ofte bringer frem det beste og vakreste i oss, og det er jo akkurat det vi...

 • Riktig makeup på bryllupsdagen

  Riktig makeup på bryllupsdagen

  På bryllupsdagen ønsker man å vise seg fra sin aller beste side. Men hvordan skal man legge makeup’en, hvordan får man den perfekt, og, viktigst av alt, hvordan får ma...

 • Bridal boot camp

  Bridal boot camp

  Hvis du er en kommende brud som veldig gjerne skulle ha gått ned noen kilo før den store dagen, er det en ting som er sikkert: du er ikke den eneste.