New York er et sted vi begge hadde forelsket oss i på en tidligere reise. Vi ville at bryllupet skulle representere oss, og siden folk reiste så langt ønsket vi å gi dem en uforglemmelig opplevelse.
Tekst: Kim Gothard Taanevig Foto: Ihne Pedersen
Hvordan vi møttes
Første gang vi møtes var på en musikkfestival. Jeg (Kim) likte Linda veldig godt fra første møte og selv om det ble med praten, var det noe inni meg som gjorde at jeg ville bli bedre kjent med henne. Hun bodde på den tiden i Hemsedal og var mest opptatt av fjell og brettkjøring, mens jeg var mest opptatt av å jobbe. Så selv om jeg så at våre verdener ikke var helt forenlige på det tidspunktet prøvde jeg å holde henne varm gjennom SMS og Facebook. Dette holdt på litt til og fra, til vi 2 år senere møttes på Slottsfjellfestivalen. Igjen ble det bare med praten, men på natta ringte jeg henne og sa vist så mye fint i telefonen at jeg fikk ordnet meg en date. En ting førte til en annen og her er vi.
På grunn av hvordan vi møttes og mine forsøk med år med kurtisering hadde jeg jeg en ganske lang og rar SMS tråd på telefonen. Jeg skjermdumpet alle SMS og satte de sammen i en lang remse, hvor på dagen 3 år etter første SMS jeg skrev inn om hun ville gifte seg med meg og hun sa ja!
Valget av destinasjon
Vi ønsket et avslappet bryllup, med god mat og at det ble en hyggelig fest. New York er et sted vi begge hadde forelsket oss i på en tidligere reise. Vi ville at bryllupet skulle representere oss og siden folk reiste så langt ønsket vi å gi de en uforglemmelig opplevelse.
Forberedelsene
Dagen startet litt forskjellig for oss to, Linda våknet med sommerfugler i magen og gledet seg til dagen. Kim var den som var nervøs og måtte dra avgårde for å møte sine forlovere, mens Linda fikk sine forlovere, stylist (Else Marie Kasmer på ”Apples & Diamonds” i Tønsberg) og fotograf (Ihne Pedersen), alle gode venninner av Linda, til hotellrommet på The Standard High Line (som for øvrig var veldig behjelpelige i forhold til adaptere og annen service). Linda fikk frokost, champagne, ble sminket og stylet. Vi satt der og hadde nydelig utsikt over Hudson River og Meatpacking og koste oss veldig. Buketten fra ”Sprout Home” i Brooklyn ble levert der.
Bryllupsplanleggeren Marisa Pena hadde ordnet sjåfør og en SUV Escalader som vi alle fikk plass til opp til Central Park. Marisa var veldig profesjonell og holdt meg (bruden) hele tiden oppdatert på hvor mange gjester som hadde møtt opp i parken til en hver tid osv. Hun gav oss instruksjoner om hvor og når vi skulle gå. Alt var klappet og klart og jeg trengte ikke tenke på noe annet enn å være tilstede. Og jeg nøt i fulle drag.
Kims start på dagen (med forlovere): gikk for å spise frokost før vi skiftet til kveldens antrekk. Jeg var veldig nervøs, så det å kunne være med sine beste venner var veldig fint. Vi dro opp til Central Park i god tid for å ikke få noe mer stress i kroppen. Såpass tidlig kom vi at vi hadde tid til på sette oss på en restaurant og ta en flaske champagne. Med litt champagne og støtte fra forloverne mine begynte stresset å gi seg.
Vielse i Central Park
Da vi gikk tilbake til Central Park hadde gjestene begynt å møte opp. Det å se menneskene man var glad i stå midt i New York i solskinnet gjorde meg veldig rørt. Når alle var samlet gikk vi inn til Shakespeare Garden hvor jeg måtte stå å vente på Linda. Jeg ble heldigvis hele tiden informert om hvor Linda var i løypa av bryllupsplanleggeren. Da Linda kom geleidet av faren rant tårene og jeg måte kjempe for å komme meg igjennom.
Bryllupet ble mer enn vi kunne forestille oss, været viste seg fra sin beste side. Maten var fantastisk og festen ble magisk. Og det ble holdt veldig flotte taler. Det å kunne være i New York med sine beste venner og familie var helt spesielt. Det å tilfeldig gå på venner og kjente i New Yorks gater var også litt surrealistisk. Vi følte vi fikk god tid sammen med gjestene våre også før og etter selve dagen. Det skal også nevnes at vi feiret 17, mai på sjømannskirken og det var en liten happening i seg selv.
Tips til brudepar som vil gifte seg i utlandet:
Gjør det! Bruk tid på å finne noe som passer dere. Finn ut hva dere trenger hjelp til og hva dere kan fikse selv. Bryllupsplanleggeren i New York (Ultimateusaweddings.com) var fantastisk, vi følte oss i trygge hender og ble meget godt ivaretatt.
- Alle restauranter/utesteder i NYC har en eventplanlegger man må gå igjennom. De kan ringes, men som oftest lettest å få tak i per mail. De har klare menyer og pakker du kan velge mellom.
- Du kan velge å booke ”Semi-private”, det vil si med andre gjester til stede eller du kan be om ”buy out” – da booker du hele stedet for dere selv. Vår erfaring er at ”Buy out” i NYC er det dobbelte av prisen.
- Mange restauranter/utesteder operer med ”minimum spend” dvs. At du må bruke minimum den summen de ønsker. Da er det ofte inkludert en viss pakke.
- I tillegg til pris for leie og mat betaler man skatter og avgifter, som oftest vil dette ende på ca. 25-30% ekstra.
- Tips i NYC er ca. 20% og må tillegges prisen.
Kjole: En avslappet, enkel og nærmest litt bohemsk kjole fra Graceloveslace
Sko: Alexander Wang.
Brudgommens antrekk: Lindress og skjorte fra Bogart i Tønsberg, Sko fra Church, sløyfe fra Elimar.
Fotograf: Ihne Pedersen
Lokale: Ute i parken, middag på Spicemarketnyc.com, og fest på STK Rooftop.
Blomster: Sprout Home Brooklyn
Ringer: Gult gull. Smidd personlig for oss fra en av Norges gullsmeder; Gullsmed Weinstock i Moss.