Bryllupskake og Cupcakes

Bakeeksperten Josefine Lamø, kjent fra bakekontoen @sweetbyjossis på Instagram, tipser om hvordan du kan lage en minneverdig bryllupskake helt selv. Her får du tipsene og oppskriften!

Bryllupskaker kan ha like mange design som en brudekjole. Ingen er like, mulighetene er enorme og det er kun kreativiteten som setter grenser. Selv om mange velger å kjøpe bryllupskaken sin på et bakeri eller hos flinke kakedesignere som baker hjemmefra, så er det også en mulighet å bake kaken sin selv, eller spørre noen i familien om hjelp. Gjør man dette, er det mange tusenlapper å spare inn i budsjettet.

Bryllupskaken trenger ikke å bestå av 4 etasjer, den kan være enkel eller 2 etasjes. Man kan komplettere med enten cupcakes (se lengre ned) som matcher kaken i smak og farger, eller med langpannekaker som matcher hovedkaken. Om du vil ha en stor kake som imponerer, så kan du kjøpe etasjer i isopor, kle dem i plast og smøre dem med smørkrem. Ingen vil se at det ikke er ekte kake, faktisk er mange av kakene vi ser fra utlandet av isopor. De serverer stykker fra langpannen ved siden av.

Når man baker sin egen bryllupskake, er det lurt å planlegge litt i forkant, den siste uken er som regel hektisk nok fra før av. Med denne oppskriften kan du bake kaken flere uker på forhånd, dele opp og fryse ned, samt lage ferdig kremen å fryse denne ned. Skal du lage en etasjekake er det viktig med støttepinner til kaken innvendig. Dette bidrar til at kaken holder seg stabil og ikke kollapser. Kaken må også være en stødig kake, som f.eks. sjokoladekake, vaniljekake eller gulrotkake.

Når du dekorerer kaken, er den enkleste og beste måten å benytte seg av friske blomster i de fargene dere ønsker. Blomstene kan kjøpes 1-2 dager før pynting. Husk å kjøpe blomster som ikke er giftige eller sprøytet med giftige sprøytemidler og pakk stilkene godt inn i plast eller blomsterteip før du stikker dem inn i kaken.

En gulrotkake er en stabil bryllupskake som er lett å jobbe med.
Her er Josefines beste oppskrift!

Gulrotkake

Ingredienser:

  • 250 ml eplejuice
  • 470 g sukker
  • 3 egg
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts natron
  • 1 ½ ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • 1 ts kanel
  • 300 g gulrot
  • 120 g kokosmasse
  • 200 g cashewnøtter
  • 1 ts vaniljepaste eller 2 ts vaniljesukker
  • 1 boks ananas

Fremgangsmåte

  1. Rasp gulrøttene
  2. Ha nøttene i en tørr stekepanne og rist dem lett til en gyllen farge.
  3. Ha eplejuice, sukker og eggene i en bolle og visp til alt er blandet godt.
  4. Sikt inn melet, natron, bakepulver, salt og kanel.
  5. Bland godt med en visp.
  6. Hakk nøttene i mindre biter.
  7. Mos ananasen med en stavmikser.
  8. Ha i gulroten, kokos, nøttene, ananasen med juicen og vaniljen.
  9. Ha i bakepapirkledde former og stek i forvarmet ovn på 170°C over og undervarme i 30-35 minutter. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en stekepinne, om det ikke kommer kakerøre på pinnen er den ferdig stekt.
  10. Avkjøl i formen i 10 minutter før du har den over på rist.

 

Denne oppskriften rekker til 3 former på 20 cm i diameter, som legges på hverandre og utgjør den øverste delen av en 2 etasjes bryllupskake. For den nederste etasjen kan du doble oppskriften og bruke 26 cm former.

 

Sveitsisk marengssmørkrem

Denne kremen bruker du som fyll og til å trekke kaken med. Den er også ypperlig til å dekorere cupcakes med, halver da oppskriften.

Ingredienser:

  • 1000 g romtemperert margarin
  • 1000 g melis
  • 12 eggehviter
  • 2 ss vaniljepaste
  • 1/2 ts salt
  • 600 g kremost

Fremgangsmåte

  1. Pisk margarinen i 10 minutter på høy hastighet. Den skal bli en del lysere i fargen og få en myk og kremet konsistens.
  2. Mens margarinen piskes varmer du eggehvitene og melisen i en varmebestandig bolle over vannbad. Pass på at vannet ikke kommer borti bollen.
  3. Eggehvitene og melisen skal nå 70 °C
  4. Når margarinen er ferdig, har du denne i en annen bolle, og vasker bakebollen godt, for å få den helt fettfri.
  5. Hell eggehviteblandingen over i bakebollen og pisk på medium hastighet til marengsen er avkjølt seg til romtemperatur.
  6. Ha så i en og en spiseskje av margarinen i marengsen. Husk at hver skje skal være helt pisket inn før neste skje.
  7. Pisk videre i 40 minutter på medium hastighet.
  8. Tilsett vaniljen og saltet, og pisk på lav hastighet i ca 5 minutter for å bli kvitt alle luft boblene.
  9. Tilsett kremosten og pisk på medium hastighet i Max 30 sekunder, blir kremosten overpisket vil du få en krem som skiller seg.

 

Denne oppskriften holder til å fylle og trekke øverste etasje. Vil du ha en to-etasjers kake dobles oppskriften for den nederste etasjen.

Kremen kan fryses, men dersom du fryser er det lurt å vente med å tilsette kremosten til du tiner den. Fra fyrst tilstand tines kremen i romtemperatur og den må da piskes opp på nytt. Sett da kremen i bakebollen til maskinen og pisk i 20-30 minutter, tilsett så kremosten.

Cupcakes

Ingredienser:

  • 400 g hvetemel
  • 200 g romtemperert smør
  • 400 g sukker
  • 300 g seterrømme
  • 4 egg
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 1/2 ts salt
  • 4 ts vaniljepaste

Fremgangsmåte

  1. Ha mel og smør i en bolle.
  2. Kna smøret inn i melet til det er oppløst. Denne metoden heter «reverse creaming» som gir en ekstra saftig cupcake.
  3. Bland i resten av ingrediensene og rør til alt er inkorporert med en slikkepott.
  4. Fyll cupcakebrett med cupcakeformer og fyll disse halvfulle med røre.
  5. Stek midt i ovnen på 160°C på over og undervarme i 20 minutter.
  6. Pynt med den samme kremen som til kaken, enten med eller uten kremost, smeltet melkesjokolade eller kun med vanilje.

     

Oppskriften gir 30 cupcakes. Om du vil ha sjokolade-cupcakes, tilsett 80 g kakao og 100 ml kaffe. Du kan bruke oppskriften på på sveitsisk marengssmørkrem som topping på disse også. Da kan du halvere oppskriften og tilsette 300 g kremost eller 300 g smeltet melkesjokolade.

Les mer

De populære makronene

Bakeeskperten @sweetbyjossis gir deg oppskriften på makroner!

Bryllupskake og Cupcakes

Bakeeksperten tipser om hvordan du kan lage en minneverdig bryllupskake helt selv!

Slik får du en sunnere hverdag

I denne artikkelen byr vi på noen gode råd for alle som har lyst til å få en sunnere hverdag…

Bryllupsmiddag

14 inspirerende mat- og drikketips – alt for at dere skal lykkes med bryllupsmiddagen som gjestene vil huske lenge.

6 nye Michelin-restauranter i Norge!

Er du en Foodie eller vil du ta med din forlovede på en romantisk date med ekstra god mat? Da…

Vegansk bryllupsmeny

En vegansk meny er full av farger og fantasi. Vi gir deg 12 tips for en inspirerende bryllupsmeny fra det…

Visste du dette om champagne?

Vi har gjort et dypdykk ned i boblene og lister opp her 10 ting vel verdt å vite om drikken…

Nattmat – et populært innslag blant gjestene

Nattmat er et enklere måltid som serveres ut mot de små timene på festlige anledninger som for eksempel bryllup.

Elskede bryllupskake!

Hva slags type kake bør man velge og hvilken smakskombinasjon passer best? Les hva du bør tenke på når det…

Feiring tre dager til ende

Jegtvolden Fjordhotell i Inderøy svarer på hva man skal servere til alle måltidene i en tredagers bryllupssfeiring.

Bryllupsmenyen – trender i 2022!

Rundt om i verden dukker det stadig opp nye trender innen mat og drikke. Les mer om trender i bryllupsmenyen…

Kaketrender for bryllupskaker

Vil dere være det mest trendy brudeparet i byen, bør dere se nærmere på disse fantastiske kreasjonene.

Bryllupskake, dessert eller noe helt annet?

Mange brudepar står forvirret i valget mellom bryllupskake eller dessert til bryllupsmiddagen. Kanskje begge deler?

Etter pandemien – slik planlegger vi bryllup

Pandemien med covid-19 har stilt krav på nye, innovative løsninger og idéer for mange – ikke minst for brudepar som…

Hva slags drikke skal vi velge til bryllupsmiddagen?

Interessen for mat og drikke øker. Stadig flere er blitt bevisste på hvor mye godt drikke har å si på…

Brudeskålen

Det er blitt en tradisjon å servere champagne og snitter til brudeskålen, men det går an å ha andre retter…

Bryllupsmiddagen

En viktig del av bryllupsfesten er maten. Det handler ikke bare om at gjestene skal bli mette, men måltidet er…

Alt du trenger å vite om bryllupskaken

Sammen med en dyktig konditor ønsker mange par å finne frem til den ultimate bryllupskaken – den som har et…

Hvilken bryllupskake velger du?

Å velge bryllupskake er kanskje den hyggeligste delen av bryllupsplanleggingen. Men hvilke smaker skal dere satse på og hva er…

Moderne bryllupskaker

Mote og internasjonal påvirking har tatt bryllupsverdenen med storm. Konditorier rundt omkring i hele landet produserer kaker som har gått…

Bryllupskake – eller ikke?

Bryllupskaken er for mange et selvsagt innslap på festen. Men det finnes alternativer... Bryllupskaken har en lang tradisjon som dessert…

Deilig sommerpunch

Endelig festsesong med bryllup, spontane grillkvelder og hagefester. Mange gjester innebærer mange glass - så gjør det enkelt! Tørk støvet…

Meny fra Lysebu

Vårt kjøkken er viden kjent, og vi legger hele vår sjel i å lage en uforglemmelig bryllupsmiddag. Vi bruker de…

Seneste innlegg

Seneste innlegg

Det lille ekstra på Klækken hotell

Den imponerende hotellparken som omgir Klækken Hotell gir den perfekte bakgrunn for bryllup og en romantisk utendørs vielse.

Les mer

Bryllup på Quality Hotel Olavsgaard

På Olavsgaard har vi lang erfaring med å arrangere selskaper, og vi har lagt vår sjel i å skape et…

Les mer

Bryllup på Stenungsögården

Vi vet hvor viktig denne store dagen er for dere, og derfor må alt bli akkurat så perfekt som dere…

Les mer

Skap ditt eget Bridgerton bryllup!

Romantikk, pastellfarger, elegant mote, luksuriøs atmosfære, og historie fra det 19. århundre i England. Høres det ut som ditt drømmebryllup?

Les mer

De populære makronene

Bakeeskperten @sweetbyjossis gir deg oppskriften på makroner!

Les mer

Våre topp 20 låter til brudevalsen

Har dere ikke bestemt dere for hvilken sang dere vil danse til enda? Vi har funnet frem noen av våre…

Les mer

7 unike tips til underholdning på bryllupsfesten

Er dere lei av rebusløp og liveband? Her er 7 unike tips til hvordan dere kan underholde gjestene på bryllupsfesten.

Les mer

Bryllupskake og Cupcakes

Bakeeksperten tipser om hvordan du kan lage en minneverdig bryllupskake helt selv!

Les mer

Bryllup på Ranten Hotell

Ranten Hotell er en perle i vakker og vill natur på høyfjellet. Hotellet ligger på Myking ved Nesbyen, og naturen…

Les mer

Kleivstua – perfekt for bryllup

Ønsker du et bryllup i flotte festlokaler som dere kan ha helt for dere selv, og feire tre dager til…

Les mer