Les deg til ditt drømmebryllup

Pia Haraldsen og Einar Gelius fant hverandre for andre gang i ønsket om å hjelpe folk i giftetanker. Resultatet ble ”Kunsten å feire bryllup”, en vakker og nyttig håndbok til alle som planlegger den største dagen i livet sitt.

Tekst: Eva Alnes Holte

– Det perfekte bryllupsfeiringen er ikke ensbetydende med å bruke masse penger, påpeker programleder Pia Haraldsen. Hennes erfaring – og hun har vært i mange brylluper – er at et lite, enkelt selskap kan være like vellykket som et stort. – Noen vil ha det veldig glamorøst, andre er ikke helt der. Det viktigste er at paret får den feiringen de ønsker seg uten å tenke på hva alle andre måtte synes og mene.

Prest Einar Gelius er enig og mener at parene også har ”lov” til å sette sitt preg på selve vielsesseremonien: - Jeg synes det er fint at de kommer med ønske om musikkinnslag som betyr noe for dem personlig, sier han. Han anslår at han har viet om lag fem hundre par.

Tror du alle lever lykkelige til sine dagers ende?

– Ikke alle, men mange! Det har forresten hendt jeg har hatt en litt dårlig magefølelse for enkelte av parene og jeg har tenkt at disse burde kanskje ikke gifte seg. Men heldigvis er dette veldig sjelden, sier Gelius. Selv er han skilt og har i likhet med Pia vært med på en rekke bryllupsfester. – Han holder ut mye lenger enn meg, ler Pia som er singel for tiden, men som traff en tidligere kjæreste blant gjestene i et bryllup.

Dere gir mange tips og råd om nærmest alt som tenkes kan i forbindelse med å gifte seg – antrekk, seremoni, middag, invitasjoner, utdrikkingslag, bryllupsreise, samlivet etterpå og så videre. Er det noe som kan ødelegge selskapet totalt?

– Altfor mange og altfor lange taler, kommer det unisont fra de to forfatterne. Pia Haraldsen forteller at hun engang var i et bryllup hvor det var over tredve talere og middagen varte i over syv timer. – Vi var helt utslitte etterpå og mange gikk hjem før dansen og selve festen begynte, sier hun. Einar Gelius innskyter at det gjelder å ha en flink toastmaster som kan passe på at de mest taletrengte behersker seg litt. I boken kan du lese råd om selskapstaler – vitsen er jo at de skal underholde gjestene, ikke trette dem ut!

Har presten selv gjort noen tabber under vielsesseremonien?

– Du vet, man skal jo spørre paret om de vil elske og ære hverandre til døden skiller eder ad. Jeg spurte om de ville gjøre så lenge verden består – det var kanskje å ta litt hardt i!

Første gangen Pia Haraldsen og Einar Gelius fant hverandre var under en skravlekonkurranse. De ville inn i Guiness’ Rekordbok ved å prate lengst sammenhengende på telefon. Duoen klarte å holde det gående i 26 timer før de ble disket på grunn av manglende flyt. – Det var litt bittert, vi syntes vi var flike til å la skravla gå og hele tiden finne på nye temaer, men vi ble jo slitne etter hvert, sier de. Én god ting kom imidlertid ut av å la snakketøyet gå i over et døgn: Praktverket ”Kunsten å feire bryllup” hvor de øser av sine erfaringer og kunnskaper om emnet. Boken er nydelig illustrert med stemningsfulle fotografier fra brylluper den gang og nå, fra det heilnorske og fra andre kulturer.