Morgengaven

Morgengaven symboliserer begynnelsen på alt det store og vakre man som nygift par skal oppleve og utrette sammen. Et varig symbol på parets kjærlighet til hverandre. Som om ikke det stiller høye krav til oppfinnsomheten…

Tekst: Winnie Korse
Foto: Gunnar Fahlström

Finn den rette morgengaven
Å finne den rette morgengaven til hverandre har en stor og viktig plass i manges bryllupsforberedelser. For nettopp morgengaven ses av mange som selve symbolet på parets kjærlighet til hverandre. Vielsesattesten kan jo liksom ikke settes på fingeren og vises frem til sukkende venninner, kan den vel?

Tradisjon
Før var det imidlertid bare bruden som fikk morgengave, som et slags supplement til medgiften. Dette var som regel en forhåndsavtalt pengesum, som skulle sikre bruden særeie i tilfelle hun ble barnløs. For ble hun det, ville hun ikke ha juridisk rett til å arve sin mann. Etterhvert utviklet morgengaver seg til noe bruden skulle motta som takk for at hun hadde gitt mannen sitt dyreste eie, nemlig sin jomfrudom.

Ikke bare i Norge
Faktisk er begrepene morgengaver og medgifter kjent i mange kulturer. Noen steder har det vært vanlig at brudens familie har gitt brudgommen en medgift. Dette for å vise sin takknemlighet over at han gifter seg med datteren. Andre steder har det vært en skikk at brudgommens familie måtte betale en ”brudepris” til brudens familie, slik at deres sønn kunne gifte seg med deres datter. Noen av disse skikkene blir fortsatt holdt i hevd i enkelte land. Morgengaver har i disse kulturene blitt arrangert av brudens far, og ikke av henne selv – og morgengaven er derfor blitt gitt til bruden av hennes egen far.

Nå handler det om å feire
I dag gir paret hverandre gaver for å feire sitt nylig inngåtte ekteskap. Og det er viktig å finne ”det helt rette”! Den mest klassiske og populære morgengaven til bruden er et smykke, som er et universelt symbol på kjærlighet. Smykker er noe av det mest personlige vi har, og morgengaven er noe som er utvalgt med bankende hjerte. Gi henne for eksempel en ring som man kan bygge videre på. Det kan man gjøre når livet byr på enda flere spesielle anledninger, for eksempel ved familieforøkelse. Sørg for å velge en gullsmed som ”snakker deres språk”. Ikke velg den første og beste, men ta deg god tid til å lete.

Klassiske gaver
Den klassiske gaven til brudgommen er enten mansjettknapper, en slipsnål eller en stilig fyllepenn – det går aldri av moten. Selv om det kan være vanskelig å motstå fristelsen når det gjelder det store utvalget av morsomme og særegne mansjettknapper, så tenk litt mer klassisk. Alle de nevnte tingene er enkle (og nei, verken kjedelige eller uoppfinnsomme), og solide gaver som holder i mange år – ja, et helt liv. Akkkurat som deres kjærlighet til hverandre.


Følg oss på