Perfekte bryllupsbilder

Et bryllup er et minne for livet, noe dere vil ta med dere videre og tenke på med glede og varme. Men det er ikke fritt for at enkelte detaljer vil blekne med tiden. For å forevige bryllupsdagen med alle dets spektakulære hendelser, kreves det en profesjonell og dyktig bryllupsfotograf – en fotograf som gjennom linsen bevarer deres spesielle dag og som sørger for at dere får akkurat de bryllupsbildene dere drømmer om.

Tekst: Anna Storm  Foto: Shutterstock

Å velge bryllupsfotograf handler om så mye mer enn et vakkert bilde. Først og fremst dreier valget av bryllupsfotograf seg om personkjemi. Å finne en fotograf som forstår hva dere ønsker dere, hva slags type bilder som skal taes og som er en person dere kan samarbeide med og slappa av med.   En dyktig fotograf fokuserer ikke bare på resultatet, men også på møtet med brudeparet og på å ta del i deres fantastiske dag.   Det lønner seg i lengden å velge en profesjonell bryllupsfotograf. Vi gir deg tipsene og rådene du trenger før det store valget.

Jakten

Å være ute i god tid er virkelig avgjørende når det gjelder å finne en dyktig fotograf – mange av dem blir bortbestilte flere måneder i forveien. Planlegger dere et bryllup på våren eller sommeren er det en god idé å begynne å se etter fotograf tidlig i prosessen. Mai-september er høysesong for brylluper og det kan være vanskelig å få tak i en fotograf i siste liten. Velger dere å holde bryllup på vinteren, er mulighetene desto større for å få tak i ledige fotografer, men uansett er det alltid best å være ute i god tid!

Mange fotografer har i dag fine hjemmesider hvor de publiserer en portfolio med bildene sine. Dermed kan du, som besøkende, enkelt danne deg et inntrykk over hva slags stil fotografen har og om han eller henne har det dere søker. De aller fleste fotografer setter et personlig preg på bildene sine, det være seg romantiske bilder i motlys, fotografering i en dokumentar stil eller fashion-fotografier som ligner de vi ser i motemagasinene. Bestem dere for hvilken stil dere vil ha på bryllupsbildene og velg fotograf deretter. En fotograf blir dyktig på den stilen som han eller hun utøver ofte og derfor er det fint å ha dette som utgangspunkt – selv om mange av dem også er flinke på flere ulike stiler.

I jakten på deres bryllupsfotograf er det vesentlig at dere tenker på hva som er viktig for dere.   Hvilken stil vil dere ha på bildene? Ønsker dere utelukkende portrettfotografering eller fotografering under hele dagen? Hva slags type bilder er dere ute etter: Lekne, tradisjonelle eller eventyrlige? Når dere har bestemt dere og funnet en fotograf som ser ut til å samsvare med det dere ønsker, er det på tide å bestille en konsultasjon.

Se noen utvalgte fotografer i Norge her!

Elopement - bryllup i hemmelighet

Konsultasjonen

Det er nesten obligatorisk i dag at man møter fotografen noen uker før bryllupet finner sted.   På dette møtet sjekker dere om personkjemien stemmer, at dere snakker samme språk og at dere forstår hverandre. Under denne konsultasjonen blir alle de praktiske detaljene gjennomgått og avgjort. Ønsker dere fotografering på hele dagen eller bare noen timer før eller etter vielsen? Det er også viktig for fotografen å vite om fotograferingen skal taes innendørs eller utendørs slik at han vet hva slags utstyr han skal ha med seg. Skal fotograferingen skje utendørs, er det lurt om dere blir enige om en plan B i tilfellet værgudene svikter på bryllupsdagen.

På dette møtet kommer dere også overens om stilen på bildene, hvem det skal taes bilder av og hvordan fotografen skal opptre. Skal fotograferingen foregå under vielsen, vil en del brudepar at fotografen skal være så diskret som mulig og ikke merkes. Andre vil ha nærbilder og ser gjerne at fotografen beveger seg fritt og tar bilder fra alle vinkler – selv om dette går på bekostning av å være diskret.

Idet møtet er over skal man ha fått svar på alle spørsmål og dere skal føle dere trygge på at fotograferingen er i de beste hender. Dere får det resultatet dere ønsker dere.

Fotograferingen

Deres spesielle dag er endelig her og nå skal den foreviges gjennom bryllupsbildene. Uansett om dere har valgt en fotograf som skal følge dere hele dagen eller bare portrettfotografering før og etter vielsen er det viktig at dere kjenner dere komfortable. At dere stoler på at bryllupsfotografen kan sine saker slik at dere bare kan slappe av og nyte dagen. En av fordelene med å hyre en profesjonell bryllupsfotograf er nettopp dette – at dere kan føle dere trygge. Personen er der for å arbeide, ikke for å være med på en bryllupsfest. I løpet av fotografens arbeidstid gjør han det dere ønsker og er blitt enige om.

Velger dere at fotografen skal følge med hele dagen, kommer dere sikkert etterpå å oppdage ting dere selv ikke la merke til på bryllupet. En tårevåt forelder, søsknenes ville dans før bryllupskaken eller en nyforelsket fetter som flørter med henne som skal bli hans forlovede med tiden. En dyktig fotograf fanger opp de små øyeblikkene som har vært med og utgjort helheten til en fantastisk dag.

Mer enn bare fotoutstyr

En profesjonell fotograf er så mye mer enn sitt fotoutstyr. I dag er teknikken og prisene så gode på kamerautstyret at også privatpersoner har råd til å kjøpe seg topp utstyr. Det er derfor lett å tro at hvemsomhelst med et kamera kan fotografere et bryllup. Men en dyktig fotograf har flere års erfaring og kunnskap utover det å knipse et bilde

En dyktig fotograf har lært seg å håndtere lys og kan fotografere i såvel lyse som dunkle miljøer. Mange heldagsbrylluper innebærer nemlig fotografering utendørs i sollys og fotografering om kvelden da mørket har senket seg og man befinner seg innendørs med dårlige lysforhold. Å fotografere under ulike lysforhold krever såvel bra utstyr som trening. Yrkesfotografer er også dyktige til å komponere bryllupsbilder, de har kunnskap og erfaring om hvordan bildene taes på best mulig måte. Mange fotografer jobber tradisjonelt mens andre eksperimenterer mer med vinkler og dybde – uansett blir resultatet enestående. Investerer dere i en bryllupsfotograf kan dere også stole på at personen er engasjert i dere under hele fotograferingen. Fotografen er oppmerksom og fanger opp alle små detaljer, hele tiden dedikert sin oppgave som går ut på at dere skal bli fornøyde med sluttresultatet.

En hengiven bryllupsfotograf har også en del egne tanker omkring fotograferingen. Det er viktig at dere diskuterer dette på forhånd og blir enige dersom dere ønsker å gjøre noe annerledes. Dette kan for eksempel fordre at dere tar med andre sko til fotograferingen, at dere har visse rekvisita eller annet som gjør bildene optimale.

Verdien av å leie en profesjonell bryllupsfotograf:

  • En yrkesfotograf sørger for at dere får det dere ønsker dere
  • Han/henne føler engasjement for oppdraget og vil hele tiden være fokusert på dere
  • En profesjonell fotograf fanger de spesielle øyeblikkene
  • Kunskap, erfaring og engasjement er nøkkelord for den profesjonelle fotografen
  • I prisen inngår som regel et titalls redigerte bilder utover råmaterialet. De redigerte bildene er ferdige til forstørrelse og innramming.

Viktig å tenke på:

  • Velg en fotograf som har en stil på bildene sine som stemmer overens med det dere ønsker dere
  • Bestem dere for om dere vil ha heldagsfotografering/portrettfotografering og diskuter opplegg og pris utfra dette
  • Under portrettfotograferingen, husk å ha med bare det som skal synes på bildene. Dersom dere har med en slektning eller venn som ikke skal synes på bildene kan føre til at dere blir nervøse og kan forstyrre fotograferingen.
  • Å investere i en profesjonell fotograf er en investering i minner for livet

Les mer

Trendene som gjelder for brudgommen

Bryllupsdress, smoking eller kjole og hvitt? Se de siste trendene som gjelder for brudgommen og hva som er ekstra hot…

Agape Norge – Etab.1985

En brudesalong for alle i hjertet av Sandnes.

Brudgommens sjekkliste

Det er alltid en god idé å vite hva som – tradisjonelt – står på brudgommens liste over gjøremål.

Kleskodene i bryllup

Ofte står kleskoden i invitasjonen, men hva betyr den egentlig? Bare rolig, etter å ha lest denne artikkelen vil du…

Lær deg å knyte slips og sløyfe korrekt!

Det å knyte slips og sløyfe korrekt er noe alle menn og kommede brudgommer bør lære seg. Vet du ikke…

8 produkter alle brudgommer trenger

Vi har valgt ut 8 produkter som alle brudgommer vil ha og behøver, eller som vi sier det; vilhøver!

Nyheter til brudgommen

Grønn, lilla eller burgunder dress? En dress fra Cavaliere er alt annet enn kjedelig!

Stilsikre frisyrer og skjeggtips for brudgommen

Iman Khalaf, frisør, barberer og grunnlegger av skjønnhetsvaremerket Nõberu of Sweden, tipser oss om mannlige frisyrer og skjeggtrender.

Brudgom med stil

Nå ser vi dresser i mange nye farger, og gjerne i pastell! Tør du å ta svingene helt ut og…

Brudgommens antrekk

Dress, livkjole, smoking eller sjakett? Og skal du bære grått, blått, svart eller nyanser av grønt på bryllupsdagen?

Mer av alt på Klarlund Expo 2021

Vi var på Klarlund Expo for se verdens mest eksklusive klokkemerker, snakke gavetrender med ekspertene og se fantastiske smykker.

Bli bryllupsfin på 1 uke

Er det 7 dager igjen til bryllupet og du føler deg slett ikke som den beste utgaven av deg selv?

Herremote

I 2020 sikter vi mot en personlig stil der tidløse klassikere blandes med nye farger og mønstre.

Bruke klokke på bryllupsdagen

En klokke på bryllupsdagen er ikke bare stilig – klokken hjelper deg også å holde kontroll på tiden slik at…

Gi ham et uforglemmelig utdrikningslag

Har du fått i oppgave å arrangere et utdrikningslag for den kommende brudgommen? Føler du deg stresset over utfordringen? Slapp…

10 tips til bedre helse

Vil du komme i bedre form før bryllupet? Her er noen tips som kan hjelpe deg i gang!

Hva skjer i bryllupsbransjen?

Vi har snakket om trender med noen av de største brudekjolemerkene.

Knapphullsblomst – corsage

Corsage – eller knappehullblomst som vi oftest kaller den, er en fin detalj i et bryllup som gjerne skal matche brudens…

10 gaveidéer til farsdagen!

Har du idétørke når det gjelder gave til din far eller din partner på farsdagen? Her er noen tips vi…

Spennende brudgommer

Brudgommer - hva skal de egentlig ha på seg i bryllupet? Dette er et viktig spørsmål som alle brudepar står…

Skjønnhetsguide for brudgommen

Selvfølgelig skal brudgommen, forfengelig eller ei, vise seg fra sin kjekkeste side på den store dagen!

Brudgom med stil!

Det er ikke lenger slik at brudens kjole får all oppmerksomhet. Heldigvis, for dagens brudgom vil jo også ha sin…

Corsage

Den lille blomsten som brudgommen bærer på venstre jakkeslag i bryllupet, kalles corsage. Den er som regel i samme stil…

Herremagasinet Big & Tall Oslo

La deg inspireres av disse trendene for brudgommen! Klærne finner du hos

Fotoserie – bli med bak kulissene!

Bli med bak kulissene når vi arrangerer fotograferingen av neste magasins fotoserie!

Tidløs morgengave til mannen

Det har lenge vært en tradisjon at bruden får en morgengave av mannen dagen etter bryllupet. Nå er det i…

Klestips til brudgommen

 

De ulike kleskodene

 

Bli kjekkest på bryllupsdagen

 

Seneste innlegg

Seneste innlegg

Finn din bryllupsfotograf!

Bryllupsbildene skal leve videre også etter bryllupet. Finn din fotograf her!

Les mer

First Look – ikke bare for brudgommen

Har du tenkt på at det finnes andre første blikk som det også kan være verdt å forevige?

Les mer

Fotobaren sprer glede i norske bryllup

Fotobaren har i år vært til stede på nærmere 1000 bryllup rundt om i hele Norge. Vi stilte dem noen…

Les mer

Perfekte bryllupsbilder

Et bryllup er et minne for livet, noe dere vil ta med dere videre og tenke på med glede og…

Les mer

Beste bryllupsfoto 2023

Se de 50 beste av nesten 10 000 bilder fra fotografer over hele verden.

Les mer

Fotograf Håndlykken svarer

Vi spurte fotograf Håndlykken om hvordan en fotograf jobber for å få de aller beste bryllupsbildene.

Les mer

Trash the dress

Bryllupsmagasinets redaktør satte på seg et wakeboard og testet trenden ”trash the dress”

Les mer

Fotograf Håndlykken svarer

I denne artikkelen svarer Fotograf Håndlykken på noen av de vanligste spørsmålene fra kommende brudepar.

Les mer

Bli kjent med Fotograf Håndlykken!

Bli kjent med fotograf Mildrid Håndlykken, som fremover kommer til å fortelle deg alt det du trenger å vite om…

Les mer

Bryllupsfoto i et annerledes miljø!

De fleste som gifter seg tar bryllupsbilder i en eller annen form, men må man foreviges i et klassisk vakkert…

Les mer