Riktig hæl!

Du har valgt en brudekjole, og skal nå ta en beslutning på hvilke sko du trenger. Det er mye å tenke på i valget av sko, ikke minst hvilken hæl type og høyden på hælen. Vi har satt sammen en guide slik at du kan finne rett hæl til rett brudekjole.

Tekst: Sofia Löf  Foto: Rainbow Club

Hæler på sko har eksistert nesten helt siden skoen på oppfunnet. I Antikken hadde de Egyptiske krigerne hæler for å ” heve seg over de dødelige” Mongolske ryttere brukte hæler til å få et bedre grep i stigbøylen og på 1600 tallet var høye hæler et tegn på at man tilhørte den høyere klassen. I årenes løp har hælen endret utseende og det er i dag mengder med ulike typer av hæl. Bryllupsskoene er utenom brudekjolen det viktigste av brudens antrekk og flere og flere bruder vil vise frem skoene sine. Til og med bryllupsfotografene liker å ta detaljbilder av skoene når bruden gjør seg klar til sin store dag. Her har vi listet opp de vanligste typer av hæl og hva de passer til.

KILEHÆL
Utseende: Treaktig hæl som går som en kil under buen på foten

Passer til: En kilehæl er et alternativ for de brudene som ønsker seg en høyere hæl men som ikke er så vandt til å gå i høyhælte sko. Kilehælen gir bedre støtte og er lettere å balansere på. Den gir samme komfort for foten som en lavere hæl, men gir høyden og får frem den glamorøse følelsen av å bruke høye hæler. Kilehælen  er ekstra fin til en kort brudekjole i et sommerbryllup.

FRANSK HÆL
Utseende: Middels høy hæl som er rett på innsiden og buet på utsiden.

Passer: Den Franske klassen passer de brudene som vil ha en mellomting mellom en lav hæl og en stiletthæl. Denne hælen er den vanligste hælen på bryllupssko og er også den som er mest populær blant blivende bruder. En av grunnen til hvorfor hælen er så populær er at den passer til de fleste brudekjoler og til de fleste bryllup.

TAXHÆL
Utseende: Lav skulpturert hæl

Passer: Denne type hæle er vanligvis mellom 3-5 cm og passer derfor til de som ikke ønsker seg en høy hæl. De føles elegante uten å plusse på mer høyde og er derfor perfekt til den høye bruden. Tax hæler er også ideelle for de som ikke er vant til å bruke høye hæler i hverdagen. Med Taxhælen kan man være bryllupsfin, men også orke å danse inn i de små timer. Som den Franske hælen passert tax hælen til de fleste brudekjolemodellene.

STILETTHÆL
Utseende: Lang, tynn hæl som kan være opp til 20 cm.

Passer: Stiletthælen får brudens ben til å se lengre ut og gir føttene en fin form. Holdningen forbedres også. Dette er det perfekte valget til en kort brudekjole, hvor bruden vil vise frem sine flotte ben, eller en lav brud som ønsker å bli like høy som brudgommen på deres bryllupsdag. Det er viktig at bruden er vant til å bruke høye hæler, ellers kommer skoene til å fly av henne før bryllupsmiddagen. Det er også viktig å tilpasse lengden på kjolen til de høye hælene slik at den ikke blir for kort. Tenker du på å velge en stiletthæl så tenk etter hvordan det ser ut der hvor bryllupet deres skal holdes. Viss du skal gå på grus- sti eller gifte deg utendørs på en gressplen skal du kanskje revurdere planene dine om stiletthæl.

FLAT HÆL
Utseende: Helt flat hæl, oftest på ballerinasko og sandaler.

Passer: Denne helt flate hælen er relativt ny på brudesko, men øker i popularitet. Flere av de skoene den blivende bruden bruker til hverdags har i dag lave hæler og det kan derfor være et godt alternativ til den bruden som ønsker seg komfortable bryllupssko. Om man ikke er vandt til høye hæler kan høye hæler oppleves vinglete og usikkert. Dersom bryllupet skal holdes på en gressplan, en strand eller annet mykt underlag så er kanskje denne type hæl den eneste alternativ. Her er det viktig å tenke på lengden på brudekjolen slik at den ikke blir for lang.

Her får du noen gode tips til valget av bryllupssko:

• Ha gjerne et ekstra par sko du kan bytte med i løpet av dagen. Da får føttene litt variasjon i løpet av en lang dag. Bare vissheten om at man kan bytte sko om man ønsker det kan lindre smerten i verkende føtter.

• Beveg deg- Da minker trykket på fotbladet.

• Jo mer dekorert kjolen er nederst på skjørtet, dess mindre dekorasjoner på brudeskoene og vice versa.

• Velg rett høyde på hælen! Dersom du ikke er kjent med å gå i høye hæler er det best å velge den høyden du normalt har på festskoene dine. Det blir en lang dag og kveld med mye dans.

• Bruk gjerne innlegg i skoen, å unngå at føttene flyter rundt i skoen. Da kan du danse hele natten, samtidig som innlegget hindrer at tærne dine sklir over kanten på skoen ( om du har en åpen sko )

• Gå rundt i skoene dine 1-2 timer hver dag i ca 5 uker før bryllupet, Slik myker du opp skoene og hindrer eventuelle gnagsår.

• Dersom du er uvant med høye hæler: Tenk på å plassere hælen skikkelig og rull foten fremover for en stødigere gange. Ikke tripp på tærne.