Skikk og bruk for bryllupsgjesten

Er du bedt i bryllup! Gratulerer! Å bli invitert i bryllup betyr at brudeparet vil feire den store dagen sin med nettopp deg. Med hvilke regler gjelder egentlig for deg som er gjest, hva er do’s and dont’s? Vi har svarene!

Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Skikk og bruk for dig som bryllupsgjest har du en del ansvar for å oppføre deg riktig og respektfullt. Å respektere brudeparets ønsker er det aller viktigste. Bryllupsmagasinet gir deg noen håndfaste skikk og bruk råd.

SU i tide

Det første og noe av det viktigste når det gjelder bryllup er å følge opp tidsfristen for Svar utbes (S.U.) Brudeparet må få vite om du har anledning eller ikke til å være til stede på bryllupet. Det finnes knapt noe mer uforskammet enn å la brudeparet bli tvunget til å sende ut påminnelse og spørre om du har bestemt deg. Så pass på å svare i god tid og legg merke til hvilket/hvilke navn som står på invitasjonen. Dersom det bare står ditt navn, er det kun du som blir bedt.

Står det for eksempel ”du + 1” betyr det at du får ta med deg en valgfri person (kanskje en date) og står det”Familjen XXX” betyr det at hele familien din er invitert. En viktig regel er at de navn som står nevnt er de eneste som er inviterte. Som bryllupsgjest regnes det som uhøflig å spørre om man kan få ta med noen som ikke står på invitasjonen (brudeparet har muligens et stramt budsjett og bevisst valgt å skjære ned på antall gjester).
Må du ha spesialkost, skriver du det i ditt svar på invitasjonen.

Skikk og bruk – Barn i bryllup

Sjekk invitasjonen du har fått. Der står det ofte om hvorvidt barn er tillatt eller ikke på bryllupet. Dersom barna ikke er nevnt på invitasjonen, er dette et barnefritt selskap og det skal respekteres. En del brudepar velger å la barna være med under vielsen, men holder en barnefri bryllupsfest. På den måten kan også de som ikke får tak i barnevakt få være med på noe av bryllupsdagen.

Kleskode

Man må respektere bryllupets kleskode. Ofte opplyser brudeparet om kleskoden allerede på innbydelsene og da er det viktig at man følger den gjeldende kleskoden (i magasinet finner du en lengre artikkel om nettopp kleskoder). Dersom ingen kleskoder blir nevnt, er det likevel noen antrekk som er «big no no» å gå med i et bryllup og som derfor må unngås. Jeans er et sådant plagg og ingen setter pris på at en bryllupsgjest dukker opp i jeans. Fargen svart (som er regnet som en sorgens farge) og fargen hvitt (som er brudens farge) bør også unngås av bryllupsgjestene. Generelt sett er vi nordboere dårlige på å kle oss og dette er noe som vi bør endre på. Sørg for at du virkelig tar på noe av det peneste du har når du skal i bryllup.

Skikk og bruk – Bryllupsgave

Har du blitt bedt i bryllup hører det med at du skal ha med deg en gave til brudeparet. Selv om dette ikke er et krav, så er det en fin gest å ta med seg en presang. Brudeparet har lagt ned mye penger i bryllupet og i deg som er gjest. Gaven sees på som et symbol på takknemlighet og behøver ikke nødvendigvis være veldig kostbar. Dessuten kan flere av bryllupsgjestene gå sammen om å kjøpe en felles presang. Mange av dagens brudepar ønsker bidrag til bryllupsreisen. Føles det ikke greit å gi bort penger i en konvolutt, kan man alltids snakke med toastmasteren eller noen i brudefølget og foreslå at man i stedet gir bort en opplevelse på bryllupsreisen (for eksempel et restaurantbesøk eller en flaske champagne på hotellrommet).

Kom tidsnok

Når det etter hvert er tid for bryllupet gjelder det å ha kontroll på klokken og å dukke opp i tide. Det finnes få ting som er like respektløst som å smyge seg inn i kirken midt under en pågående vielse. Pass på at du er på plass minst et kvarter innen avsatt tid slik at du rekker å hilse på noen kjente ansikter og finne plassen din før vielsen begynner.

Skikk og bruk – Holde tale

Har toastmasteren bedt deg om å holde et tale på bryllupet? Så gøy! Å holde tale er et æresfylt oppdrag og noe som bør tas på alvor. Vi vet, alle er ikke like glade i å holde tale og noen føler seg kanskje besvimelsen nær bare ved tanken. Men brudeparet har antageligvis et ønske om at nettopp du skal skal holde tale og derfor er det respektløst mot dem å takke nei. Bruk i stedet tid på å forberede deg, øv deg foran andre og ta i bruk hjelpemidler (som bilder eller film) dersom du føler deg usikker. Har du takket ja til å holde tale, forventes det at du griper mikrofonen og taler. Å få kalde føtter rett før og si fra seg oppdraget er ikke ok.

Mobilbruk

Stadig flere brylluper innfører i dag mobilforbud. Dette kan virke dumt, men er en befrielse for såvel brudeparet som for deg som bryllupsgjest. Uten telefonen behøver du ikke sjekke etter tapte anrop, du trenger ikke fotografere hvert eneste øyeblikk eller legge ut filmer på Instagram Stories. Forhåpentligvis er det en bryllupsfotograf til stede som tar bilder. Mange brudepar legger også ut engangskameraer eller polaroidkamera på bordene som dere gjester kan ta bilder med.

Dersom mobiler er tillatte på bryllupet, bør man likevel som gjest legge bånd på seg selv og ikke ta opp mobilen hele tiden. Mobilen skal så klart stå på lydløs, den får absolutt ikke ligge på bordet under middagen og den får heller ikke ta fokuset bort fra det du som bryllupsgjest opplever der og da. Få ting er så sørgelige som når alle står med mobilkamera og dokumenterer når brudeparet avgir sine løfter i stedet for å vise respekt og lytte.

Jobb med mingleferdighetene dine

Bryllupsgjestene består ofte av en salig blanding av mennesker. Familie, slekt og venner fra begge sider blandes. Dermed blir det ofte femti prosent som er fremmede for hverandre i et bryllup. Dette kan gjøre mange bryllupsgjester ille til mote, ikke minst dersom bordplasseringen gjør at du havner ved siden av noen totalt ukjente personer.
Ett tips er å øve opp mingleferdighetene dine før bryllupet. For brudeparet er det ofte utrolig ubehagelig dersom de merker at noen sitter helt musestille ved et bord og det oppstår en trykket stemning på festen. Det gjelder altså å finslipe dine sosiale sider dersom du ikke tilhører den skare mennesker som elsker å mingle.

Heldigvis finnes det noen smarte knep å ty til. For eksempel kan du på forhånd ha tenkt ut noen spørsmål til sidemannen din. Bli vant til spørsmål som «hvordan kjenner du brudeparet» og «hva jobber du med» til og begynne med. Senere kan man gå inn på mer allmenne temaer som å diskutere reiser, populære filmer og så videre. Politiske spørsmål bør unngås dersom du ikke er sikker på at du og din sidemann kan holde en god tone under en politisk diskusjon.

Vann i annethvert glass

Bryllupet er en fest og vanligvis serveres alkohol under middagen og bryllupsfesten. Og selv om det kan være hyggelig med et glass champagne eller to i kroppen er det ingen som ønsker seg et fylleslag. Så å ha i mente at annethvert glass bør være med vann. Det er et godt tips for å unngå å bli beruset og dumme seg ut overfor brudeparet.

Gaver til brudeparet

Les mer

Skap drømmegavelisten i Illums Bolighus

Enten listen er nøye planlagt eller dere trenger inspirasjon, ønsker Illums Bolighus velkommen til et vakkert univers der drømmegavelisten skapes.

Brudgommens sjekkliste

Det er alltid en god idé å vite hva som – tradisjonelt – står på brudgommens liste over gjøremål.

Finn forloverkjole!

Her får du se noen flotte forloverkjoler som finnes i norske butikker akkurat nå!

Bryllup – og tilhørende fester

Et bryllup med vielse, mingling og selskap er supert, men her er noen bryllupsrelaterte fester du også kan arrangere!

Hjelp, jeg er forlover!

Å være forlover er et ærefullt oppdrag som innebærer langt mer enn å arrangere utdrikningslag og holde tale under middagen.

Bryllupsgave til paret som har alt

Paret som, i likhet med de fleste brudepar i dag, har levd sammen i lang tid, og som har kommet…

Bryllupstale: Hvordan holde en bra tale?

Her får du tips til din bryllupstale, enten du er brudgom, brud, nær familie eller forlover.

Festkjoler til sommerbryllup!

Herlige sommerlige kjoler i farger og mønstre som passer perfekt til et sommerbryllup.

Den fargebevisste gjesten

Vil du være ekstra trendy i 2023, så tilfør en dose av magenta.

Julie og Sigve ønsket seg et tomt gavebord

Det føles fint å gi litt ekstra når vi får litt ekstra, sier brudeparet.

Størrelsesinkluderende fest- og bryllupskolleksjon fra Ellos

Dette er kolleksjonen som får oss som ikke skal i bryllup i sommer til å ønske en invitasjon i postkassen.

Ønskelisten som gir deg bryllupsgavene du vil ha

Selvfølgelig vil du sette pris på alt gjestene dine velger ut til deg og din kjære. Men la oss være…

Dressed for suksess

Bedt i bryllup, men aner ikke hva du skal ha på deg? Vi hjelper deg å finne frem i jungelen…

Skikk og bruk – før, under og etter bryllupet

Vi har sjekket skikk og bruk før, under og etter bryllupet. Men det er dere som bestemmer når alt kommer…

Den perfekte morgengaven

Morgengaven er en hyggelig gest brudeparet gir til hverandre som kjærlighetssymbol etter sin første natt sammen som mann og kone.

Hvordan skrive ønskeliste?

Hvordan skriver man egentlig en ønskeliste og hva er skikk og bruk? Vi gir deg tips til en ønskeliste til…

Forbered deg på å komme tilbake til festlighetene etter pandemien

Pandemien er snart et minne blott, og bryllupene er tilbake! Men for noen gjester kan det være en utfordring med…

Tilbords – Norges beste bryllupsliste!

Vi har gavene dere ønsker dere, og mange gode fordeler! Tilbords har hjulpet mange brudepar og bryllupsgjester med å velge…

Hva slags utdrikningslag vil du ha?

Stem på den aktiviteten du helst ville gjort på ditt utdrikningslag!

Fjerne flekker på klær

Flekker på klærne som er vanskelige å få bort? Vi har listen over de vanligste flekkene og hvordan du blir…

Bli den beste bryllupstaleren!

Her er noen av våre beste tips for å lykkes med bryllupstalen, enten du er brud, brudgom, forlover, gjest, eller…

Velg din forlover med omhu

Det å bli valgt som forlover medfører også et visst ansvar. Her er noe du bør ha i tankene når…

Vellykket utdrikningslag for bruden

Har du noen i din nærhet som skal gifte seg? Så gøy!

Skikk og bruk for bryllupsgjesten

Hvilke regler gjelder egentlig for deg som er gjest, hva er do’s and dont’s? Vi har svarene!

Kleskoder – slik tolker du kleskoden på invitasjonen

De fire etablerte kleskodene er galla, sjakett, mørk dress og jakke. Her følger en oppsummering av hva hver og en…

På tide å skrive ønskeliste

Å skrive ønskeliste for bryllupsgavene i dag gir deg ganske store valgmuligheter. Her kan man ønske seg alt fra husgeråd…

Arrangere utdrikningslag?

Vi spurte noen jenter om hva som preget de beste utdrikningslagene de har vært på. Her deler vi tipsene med…

Toastmaster – den komplette guiden

Din beste venn, søster/bror, kollega skal gifte seg og du har fått i oppgave å være toastmaster? Et ærefullt oppdrag…

Gi ham et uforglemmelig utdrikningslag

Har du fått i oppgave å arrangere et utdrikningslag for den kommende brudgommen? Føler du deg stresset over utfordringen? Slapp…

Bryllupsdager

Bryllupsdager feirer vi for å minne hverandre om hvorfor vi giftet oss. En dag vi kan egne spesielt til hverandre…

Hvem gjør hva i bryllupet?

I et bryllup er det noen viktige nøkkelpersoner som skal pekes ut. Disse personene er betrodde og får et spesielt…

10 ting bryllupsgjesten bør unnvike

Her lister vi opp noen vanlige tabber. Unnvik å gjøre disse feilene og bli brudeparets favorittgjest!

Skikk og bruk i bryllup

Bryllup er en begivenhet som er planlagt lang tid i forveien, og brudeparet har som regel skyhøye forventninger til den…

Vellykket utdrikningslag

Har du noen i din nærhet som skal gifte seg? Så gøy! I denne artikkelen gir vi deg rådene du…

Hva skjer i bryllupsbransjen?

Vi har snakket om trender med noen av de største brudekjolemerkene.

Bryllupsgjest og dresscode

Nå er det vår! Du skal kanskje på fest? Som bryllupsgjest er man med og markerer den store dagen, og…

Si ja til forloveren din!

En av de mange viktige beslutninger man som kommende brud skal ta stilling til, er om man vil ha én…

9 aktiviteter til hans utdrikkingslag

Utdrikkingslaget er nærmest et ”must” for mannen som snart skal tre inn i ekteskapet. Mange forbinder denne festen med strippersker,…

10 gaveidéer til farsdagen!

Har du idétørke når det gjelder gave til din far eller din partner på farsdagen? Her er noen tips vi…

Som brud, så forlover…

Det å matche brud og forlover behøver ikke være så avansert. Små detaljer kan ha stor betydning.

Den perfekte innbydelsen

Frieriet er overstått og de nærmeste er informert, nå er det tid for invitasjoner. De kan være lange, korte, standardiserte…

Topp 10 bryllupsgaver

Er du invitert i bryllup, men kjenner at du nesten ikke har lyst til å gå fordi du er redd…

Bryllupstalen – slik fikser du den!

Bryllupets taler er en tradisjon vi hegner om. Og slik bør det være. I den formelle talerekken i bryllup er…

Knekk kleskoden

Det er en ære å bli bedt i bryllup. Men når den første gleden har lagt seg, kommer ofte spørsmålet…

Tidløs morgengave til mannen

Det har lenge vært en tradisjon at bruden får en morgengave av mannen dagen etter bryllupet. Nå er det i…

Klestips til brudgommen

 

De ulike kleskodene

 

Bli kjekkest på bryllupsdagen

 

Seneste innlegg

Seneste innlegg

Brudgommens sjekkliste

Det er alltid en god idé å vite hva som – tradisjonelt – står på brudgommens liste over gjøremål.

Les mer

Finn forloverkjole!

Her får du se noen flotte forloverkjoler som finnes i norske butikker akkurat nå!

Les mer

Bryllup – og tilhørende fester

Et bryllup med vielse, mingling og selskap er supert, men her er noen bryllupsrelaterte fester du også kan arrangere!

Les mer

Hjelp, jeg er forlover!

Å være forlover er et ærefullt oppdrag som innebærer langt mer enn å arrangere utdrikningslag og holde tale under middagen.

Les mer

Bryllupsgave til paret som har alt

Paret som, i likhet med de fleste brudepar i dag, har levd sammen i lang tid, og som har kommet…

Les mer

Bryllupstale: Hvordan holde en bra tale?

Her får du tips til din bryllupstale, enten du er brudgom, brud, nær familie eller forlover.

Les mer

Festkjoler til sommerbryllup!

Herlige sommerlige kjoler i farger og mønstre som passer perfekt til et sommerbryllup.

Les mer

Den fargebevisste gjesten

Vil du være ekstra trendy i 2023, så tilfør en dose av magenta.

Les mer

Julie og Sigve ønsket seg et tomt gavebord

Det føles fint å gi litt ekstra når vi får litt ekstra, sier brudeparet.

Les mer

Størrelsesinkluderende fest- og bryllupskolleksjon fra Ellos

Dette er kolleksjonen som får oss som ikke skal i bryllup i sommer til å ønske en invitasjon i postkassen.

Les mer