Spennende brudgommer

Brudgommer - hva skal de egentlig ha på seg i bryllupet? Dette er et viktig spørsmål som alle brudepar står ovenfor under bryllupsforberedelsene sine. Det finnes flere alternative antrekk, og alle er flotte på hver sin måte. I denne artikkelen vil vi presentere flere ulike alternativ for å gjøre det lettere for dere å velge rett.

Tekst: Bryllupsmagasinet
Foto: Wilvorst / Hauge og Askeland

Livkjole (Kjole og Hvitt)
Livkjole er det mest formelle av selskapsantrekkene, og er derfor et veldig populært antrekk i bryllup og til galla. Antrekket er strengt regulert og består av svart livkjolejakke, og svart bukse med silkegalong, og stivet skjorte med knekkrage. Tilbehøret er hvit livkjolevest og tversoversløyfe. Tradisjonelt skal det brukes lakksko etter kl 18, og lærsko før kl 18. Tilbehør i metall, som mansjettknapper og knapper på livkjoleskjorte skal være i gull eller gullfarget metall. Det skal ikke bæres armbåndsur, men man kan gjerne bruke bestefarklokke i gull.

Hvite hansker og svart flosshatt kan brukes utendørs. Ved bruk av livkjole anbefales det at man setter seg inn i de skikk og bruk reglene som finnes for dette. For å bevare antrekket som det mest formelle antrekket til herrer er «reglene» for bruk av livkjole strenge. Blant annet er det ikke lov å løpe, ei heller være synlig beruset iført livkjole. En annen regel er at man aldri får ta av seg jakken, unntatt ved kårde eller pistolduell.

Sjakett
Engelskmennene kaller sjakett for «morning suit». I Norden er det vanlig at man begrenser bruken av sjakett til formiddagsbrylluper eller seremonier som skal være avsluttet før kl 15, slik som for eksempel kongen på balkongen på 17. mai, eller på galopp‐derby.

Sjakett er per definisjon et mindre formelt antrekk enn den klassiske livkjolen. Jakken er grå eller svart, buksene grå med striper og uten oppbrett. Skjorten skal være hvit med knekk-krage og den skal ha doble mansjetter for bruk av mansjettknapper. Vest og pastrone er ensfargede i grått eller grå/sølv med brokademønster. Til bruk av sjakett utendørs tilhører grå flosshatt, samt grå eller hvite hansker.

Smoking
En velgjort og gjennomført smoking er kanskje det mest elegante antrekket en mann kan iføre seg i. Smokingen, «black tie» eller «tuxedo» som amerikanerne kaller den, er et festplagg. Går man etter de formelle reglene rangerer den under både kjole og hvitt og sjakett, men den er langt mer korrekt til flotte fester enn den mørke dressen.

Den historiske bakgrunnen til smokingen er at gentlemen etter finere middager overlot damene til sine sysler og trakk seg tilbake til røykeværelset. Her snakket de om dameattributter, sport og forretninger, slik tradisjonen tilsa. For at livkjolen ikke skulle lukte røyk (og for at den ikke var spesielt komfortabel), kledde de seg da i noe som mest minnet om en slåbrok: en kort, bløt jakke med vattert fôr.

Den mest korrekte smokingjakken er den enkeltspente med sjalkrage, men også dobbelspente og enkeltspente jakker med spisse slag er akseptabelt. Jakkeslaget er trukket med blank silke, mens resten er fremstilt i et fint, svart ullstoff. Buksene er utstyrt med silkegalonger langs den ytre sidesømmen, de er uten oppbrett og skal aldri bæres med belte. Skjorten har skjulte knapper, skal være hvit og ha dobbeltmansjetter, og det hersker strid om valget av skjortesnipp siden både alminnelig og knekket snipp vanlig å bruke. Til den enkeltspente jakken kan man bruke et magebelte. Sløyfen er svart, derav navnet black tie, og helst skal man knytte den selv. Den egenknyttede sløyfen kan med fordel løsnes etter middagen.

Dress
Flere og flere brudgommer velger å handle seg en fin dress som også kan brukes etter bryllupet i andre anledninger. En klassisk svart dress i høy kvalitet er en god investering for alle menn og det er et antrekk som trygt kan brukes i alle pyntede anledninger i mange år fremover. For at bryllupsantrekket skal skille seg ut kan man pynte brudgommens dress opp med en vest, pastrone, lommetørkle og mansjettknapper.

Om du ønsker en enklere variant men likevel vil skille deg ut fra resten av gjestene, kan det være et alternativ å velge vest og slips til dressen. Dersom du tenker å bruke slips er det i dag moderne med et noe smalere slips, gjerne 6‐7 cm bredt på slipsets bredeste punkt.

Et tips kan også være å bruke et pent lommetørkle i brystlommen på jakken og pene mansjettknapper der metallet matcher metallet på klokke og beltespenne. Det finnes mange ulike dresser og tilbehør, både med tanke på farge, passform og stil. Variasjonene går fra en klassisk svart dress i den ene enden av skalaen til fargerike og moderne dresser i den andre enden, så her gjelder det å finne noe som man trives i.

Bunad eller uniform
Dersom du har bunad eller om du kan få lånt deg en bunad, er det et flott antrekk å gifte seg i. Norge har en flott bunadstradisjon og denne bør også fremtidige generasjoner ivareta som en del av norsk kulturarv. Gallauniform er et annet flott og staselig antrekk, og dersom du har rettigheter til å gifte deg i en slik bør du absolutt vurdere å gå for dette alternativet.

Matchende brudesvenn
I løpet av de siste årene har fokuset på klær og tilbehør til brudesvennen fått større og større fokus. Mange brudepar ønsker å dresse opp brudesvennen til å blir en kopi av brudgommen, både med tanke på antrekk og tilbehør. I dag kan man få kjøpt og/eller leid både sjakett, livkjole og smoking med tilbehør til brudesvenner i de fleste norske brudebutikker.

Tenk på:
Det gjelder å tenke nøye gjennom 3 ting ved valg av habitt til din bryllupsdag:

1) Hvilken type klær vil du føle deg fin i og komfortabel med å bruke i ditt eget bryllup?

2) Hvilken stil skal bryllupet ha? Hva er den røde tråden? Skal det være klassisk, moderne, eller skal bryllupet ha et spesielt tema?

3) Er bruden er komfortabel med hvilke klær du velger? Passer ditt antrekk til hennes?

Lykke til med valget!