Vakre perler – fulle av verdier og symboler

Ekte perler er en av verdens mest verdifulle smykker.  Men perlene har også vært et symbol eller et tegn på menneskers rang, alder, sivilstand og statur.  På 1800-tallet ble en av verdens mest kjente selskap innen smykkeproduksjon etablert; Tiffanys.  Det kan vi takke perlene for.

Tekst: Jeanette Henriksson Foto: Grupo Rosa Clara

Visst er det vel fantastisk å få gi bort en gave, spesielt når det dreier seg om en ekte perle. Det finnes ekte, dyrkede perler samt kulturperler. De siste er laget av et annet materiale enn de naturlige. Den naturlige, eller ekte perlen, oppstår i en musling. Helt fantastisk når man tenker på det, ikke sant? Et av naturens underverker.

Skapes i en musling
En ekte perle lages ved at muslingen puster og åpner skallet sitt for å få inn syre og spise plankton. Da er det fort gjort at det smetter inn et lite sandkorn, noe som er til stor glede for oss mennesker. Dette lille sandkornet irriterer vevet på muslingen, det som kalles perlemor (perlens mor). Etter hvert kobles kornet inn og med tiden utvikles det en liten skatt, i form av en vakker perle.

En ekte perle har en livslengde på opp mot 150 år og er en av verdens mest verdifulle edelstener. Hvor lenge dine perler skal vare, avhenger mye av hvordan du steller dem. Det handler ikke om hvor ofte du bruker perlesmykket, snarere tvert imot – jo oftere du bruker det, jo bedre beholder du glansen i perlene. Høy luftfuktighet, sminke, svette og hårspray er ikke bra for perlene.

Slik tar du vare på perlene dine:
• Oppbevar ikke ferskvannsperler i esker som er helt lufttette. Det får dem til å tørke ut.
• Ikke spray parfyme eller hårspray på perlene.
• Unngå store temperaturforskjeller.
• Bruk perlene, det har de godt av.
• Rengjør perlene dine med en fuktet linklut.

Ikke alle perler er formet av naturen. Noen er skapt av oss mennesker. Materialene har variert opp gjennom årene, noen ganger har man brukt elfenben,metaller, ben, porselen, glass, papir eller skjell. Nå for tiden er de fleste perlene man ser på markedene dyrkede. Å dyrke fram vakre perler er noe vi mennesker har gjort idrøyt 100 år. Dyrkede – eller kultiverte – perler er sjeldne og dyrebare. Når man dyrker en perle, så hjelper man bare naturen et stykke på veg.

Slik går det til:
Man tar et fremmedlegeme og plasserer det i en levende musling sammen med en del av en annen musling. Deretter legger man muslingen tilbake i vannet og så er det bare å vente noen år. I mellomtiden skapes det et lag perlemor inne i muslingen rundt fremmedlegemet. En perle er født.

Du kan merke forskjellen på naturlige perler og de kultiverte ved å legge perlen mot tennene. En ekte perle kjennes sval og litt kornete mot tennene. En kultivert perle er mer oljete og oppleves som helt glatt. Det finnes perler av glass, keramikk, plast, tre og til og med av metall.

Perlens historie
De første perlene dukket opp for cirka 40 000 år siden og ble spredd over hele verden ved hjelp av romerne og romerriket. Selve masseproduksjonen startet på 1700-tallet. Da var materialet glass, glassprisene sank kraftig så alle hadde råd til å kjøpe glassperler. Luigi Pusinich oppfant i 1817 en trommel som gjorde at man kunne lage store mengder runde perler samtidig. Teknikken ble senere forfinet av Antonio Frogo, men i 1892 forandret alt seg. Da kom nemlig østerrikeren Daniel Swarovski inn bildet og oppfatn en teknikk som innebar at man kunde fasettere store mengder glassperler. Metoden er fortsatt hemmelig og Swarovski-perlene er verdenskjente. De antas være de beste krystallperlene på markedet og er umåtelig populære.

Perler slutter heller aldri å være populære. Disse vakre skapningene er virkelig små skatter som er like vidunderlige å gi bort til noen som betyr mye for en. For det er slik det står i diktet; lykkeligst er den som gir.