Hjelp, jeg er forlover!

Å være forlover er et ærefullt oppdrag som innebærer langt mer enn å arrangere utdrikningslag og holde tale under middagen.

Tekst: Sara Åhlström Foto: Matthew Nigel / shutterstock.com

Både brud og brudgom velger seg forlover. Forloveren er den personen som tradisjonelt sett skal være sannhetsvitne for den ene parten ved inngåelse av ekteskap. Å velge seg forlover har vært en skikk helt fra ættesamfunnets tid. På denne tiden var forloveren ofte en nær slektning, gjerne en med en maktposisjon i samfunnet. Forloveren skulle garantere at forbindelsen var godkjent av slekten.

Seremonivitne
I våre dager skal forloveren i teorien forvisse den som forestår vielsen om at der ikke er noe til hinder for at ekteskapet blir inngått. Det vil i praksis si at han eller hun garanterer for at bruden/brudgommen ikke er gift fra før. Forloveren undertegner på vielsesattesten som vitne til seremonien. Uten slik bevitnelse er det etter loven ikke mulig å inngå ekteskap. For de som ikke har forlovere, kan noen av vigselsmannens funksjonærer signere på at paret er lovformelig gift.

En som står deg nær
Forloverne velges gjerne blant bruden og brudgommens nærmeste vennekrets. Dette er gjerne en person som har fulgt en opp gjennom oppveksten. Men man står helt fritt til å velge selv. Forlover av motsatt kjønn er for eksempel helt greit, og det er også veldig vanlig at bror eller søster er forlover. Selv om dere skal gifte dere i kirken, trenger ikke forloveren å være medlem av statskirken.

Den store utdrikningskvelden
En viktig del av bryllupsfeiringen, eller bryllupsplanleggingen, er utdrikningslaget. Er du forlover, har du ansvaret for denne festkvelden. Dette skal være både bruden og brudgommens ”siste natt med gjengen”. Du skal organisere det hele, men et godt tips er: ikke slit deg ut ved å gjøre alt alene. Spill på de kreative kreftene som finnes i vennekretsen. Men, for all del, respekter bruden og brudgommens ønsker og reservasjoner! Husk at dere også skal være venner etter utdrikningslaget. Det blir stadig mindre av utdrikningslagene som har som hovedtema å skape pinlige situasjoner for den kommende bruden eller brudgommen ved å kle dem ut i rare kostymer og gi dem merkelige oppgaver. Trenden når det gjelder utdrikningslag går mer i retning av spa, stil og spennende opplevelser for de som skal drikkes ut.

Forloverens oppgaver
Den formelle delen av forloverens oppgaver er å underskrive på søknaden om ekteskap, og på vielsesattesten. Blant de mer uformelle oppgavene som tradisjonelt ligger til forloverne, er å holde tale under middagen. I det store og det hele er målet til forloverne å beskytte brudeparet for alt som kan gå galt på bryllupsdagen, og gjøre alt mulig for at dagen blir helt perfekt.
Du må også påta deg rollen som bruden/brudgommens hjelper både under forberedelsene til, og avvikling av bryllupet. Og du må ikke tro at du kan krysse av for vel utførte forloveroppgaver så fort den siste bryllupsgjesten har gått hjem. Du har også en moralsk forpliktelse til å følge opp ekteparet når hvetebrødsdagene er over.

Trendy for brudens forlover
Brudens forlover kan glede seg over at også hun kan slå seg løs med en flott kjole på den store dagen. Forlovere skal også pynte seg som aldri før, og dagens kjoletrender gjelder selvsagt også for dem! Mange designere sier nå farvel til stroppeløse kjoler, og satser mer på varierte halslinninger. De asymmetriske halslinningene erstattes av mer rene linjer. En av de hotteste trendene er den klassiske båthalsskjæringen. Kjolene er også kortere, lysere og lettere.

Når det gjelder farger er det klart for jentefarger igjen. Rosa og oransje er tilbake, og da snakker vi ikke om pastell. Knalloransje og knallrosa, som for eksempel fuchsia, er på trappene. Fargene er både oppsiktsvekkende og ultrafeminine, og passer perfekt til bryllup.

For en litt roligere fremtoning er grått også en sterk farge som alltid er stilig uansett hvilken årstid det er. Grå kjoler til forlover og eventuelle brudepiker er også et bra valg hvis dere vil ha den lille, sortes tidløse look, men er overtroiske nok til ikke å ønske svartkledde gjester i bryllupet.

Hva skal forloverne bidra med på selve dagen?

• brudgommens forlover skal kjøre brudgommen til kirken. Han må også huske ringene.
• brudens forlover skal hjelpe til med kjole og blomster, og ha ansvaret for brudebuketten under selve vielsen.
• i fellesskap skal forloverne passe tiden hos fotografen, i kirken, hos frisør og lignende.
• være sammen med bruden eller brudgommen fra morgenen av, og hjelp ham eller henne med å gjøre seg klar
• pass på at dere ankommer vielsen til riktig tid
brudens forlover: Pass på at alt er i orden med brudebuketten
brudgommens forlover: pass godt på vielsesringene!
brudens forlover: Pass på at bruden ser perfekt ut til enhver tid.

Rett på sløret og brudekjolen når det trengs. Særlig før hun skal gå inn i vielsen, under selve vielsen, og dersom hun skal knele foran alteret. Det er ditt ansvar at brudekjolen og sløret holder seg på plass og ikke kommer i veien. Ikke vær redd for å gå frem eller bøye deg ned for å rette på ting. Du må også holde brudebuketten under deler av vielsen.

• begge forloverne skal sitte ved bruden / brudgommen under selve vielsen.
• ta med et Emergency Kit på dagen. Den bør inneholde smertestillende, deodorant og munnspray, tannbørste og tannkrem, plaster, gnagsårplaster, våtservietter. Brudens forlover bør også passe på å få med lip liner, q-tips, nål og tråd, sikkerhetsnåler, hårbørste, hårspray, hårnåler, øyesminkefjerner og pudder.

På festen
• innled applausen mens gjestene står rundt bordet og brudeparet blir annonsert og kommer inn for å sette seg
• pass på at noen åpner gavene og holder orden på hvem som gir hvilke gaver
• hold tale til brudgommen eller bruden og utnevn en skål for brudeparet
• forloverne er de første som skal gå på dansegulvet etter brudeparet. Vent i ca 1 minutt etter at brudeparet har danset før dere går på dansegulvet.

Oppgaver under planleggingen
Under planleggingen skal forloverne stille seg til rådighet for følgende:
• tilby å hjelpe til med diverse planleggingsoppgaver
• hjelpe til med å bestemme lokalet for bryllupet
• gå på shopping med bruden eller brudgommen.