Hvem gjør hva i bryllupet?

I et bryllup er det noen viktige nøkkelpersoner som skal pekes ut. Disse personene er betrodde og får et spesielt ansvar og egne oppgaver på bryllupsdagen. Men hvem er disse personene? Og hva er oppgavene deres?

Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Planlegg godt

Når dere planlegger bryllupsdagen deres er det viktig at dere søker hjelp hos personer dere stoler på og som passer til de respektive oppgavene.  Velg personer som dere er trygge på at vil ta oppdraget seriøst og se på det som en ære.   For det er nettopp det det er. 

Det finnes flere ærefylte roller som skal besettes.  Tradisjonelt sett innebærer de ulike oppdragene visse praktiske saker, men det er viktig at dere som brudepar gjør det tydelig overfor de utvalgte hva dere forventer av dem og hva deres oppdrag og rolle går ut på.

 

Brudens forlover

Å velge hvem som skal være forlover er brudens eget valg.  Du skal velge den du selv ønsker, ikke den som eventuelt alle forventer eller som selv forventer å bli valgt.   Forloveren skal være noen som du selv vil ha og som du føler deg trygg, komfortabel og avslappet sammen med.  Det aller viktigste er at forloveren din er en person som kan støtte deg på bryllupsdagen og som kanskje til og med også står ved din side under bryllupsforberedelsene, både på utsiden og innsiden.  Selvfølgelig kan du velge flere enn en forlover dersom du ønsker det.  Fordel oppdragene dem imellom så føler både du og dem seg trygge på hva som forventes av dem. 

Forloveren din skal fungere som ditt ekstra øye og øre.  Hun skal lytte til deg og gi deg råd, hun skal støtte deg og oppmuntre deg.  For lettvinthets skyld er det mest praktisk om du rådfører deg med forloveren din til bestemte tider slik at hun ikke trenger å være medhjelperen din døgnet rundt.

Dette er vanligvis oppgavene til brudens forlover: 

 • Hjelper deg å finne den perfekte brudekjolen
 • Deltar i bryllupsforberedelsene og er smakskonsulent.
 • Planlegger utdrikkingslaget
 • Følger deg til frisørsalongen på bryllupsdagen.

Hjelper deg å ta på kjolen og hjelper deg med sløret

 • Passer på at du kommer tidsnok til vielsen
 • Sørger for at du får mat og drikke før selve bryllupsmiddagen
 • Har en førstehjelpsveske klar med nyttige saker som saks, plaster, nål og tråd, servietter og kanskje hodepinetabletter.  Med andre ord:  Masse saker for det uventede som kan skje.
 • Går etter, eller foran, deg og din kommende ektemake inn i kirken samt retter på slepet ditt oppe ved alteret. 
 • Eventuelt holder brudebuketten din under ringbyttet. 
 • Holder tale under bryllupsmiddagen
 • Hjelper til med å få hjem bryllupspresangene etter festen.

Tenk på

I denne artikkelen har vi bare løftet frem hvordan dere kan fordele de ulike oppgavene, ikke hvordan dere skal fordele dem  Det er helt opp til dere som brudepar å delegere oppgaver og ansvar til deres nære og kjære.  Ha også i tankene at dere alltids har mulighet til å ansette en bryllupskoordinator som kan hjelpe dere å holde i trådene. 

Brudgommens forlover

Du som brudgom skal plukke ut en spesiell person, en bestman, som skal stå ved din side og støtte det før og under bryllupet.  Han skal også være den som arrangerer utdrikkingslaget og være dine ekstra par øyne og gi deg råd og oppmuntring. Han skal være med deg når du ordner deg på bryllupsdagen. Det er også bra om han også har tenkt på noen «kjekt å ha»-saker på bryllupsdagen; som sikkerhetsnåler, plaster, hodepinetabletter og lommetørklær.  Tidligere ble ofte brudgommens bror plukket ut til å være forlover, men nå velger brudgommen som regel en god venn.  Det er viktig at du velger en bestman du kan stole på og føle deg trygg sammen med - en som du vet vil ta oppdraget på største alvor og som kommer til å føle seg beæret over å være nettopp din forlover.  Det er også viktig at dere blir enige om og at du forteller nøyaktig hva du forventer deg av han som forlover og hva slags oppdrag han har før og under bryllupet.

 

Dette er vanlige oppgaver for brudgommens forlover:

 • Arrangerer utdrikkingslaget. 
 • Holder tale under bryllupsmiddagen.
 • Hjelpe deg å kle på deg. 
 • Sørger for at du får i deg nok mat og drikke.
 • Ansvaret for gifteringene..
 • Har en førstehjelpsveske i beredskap med nyttige ting som saks, plaster, nål og tråd, servietter og kanskje hodepinetabletter - rett og slett saker for uventede situasjoner som kan oppstå. 
 • Går sammen med brudens forlover bak eller foran deg og din kommende hustru inn i kirken.
 • Hjelper til  med å få hjem bryllupspresangene.  

 

Toastmasteren

Å velge riktig toastmaster er viktig! Det er toastmasteren som holder i dirigentstokken i bryllupet deres.   Det er han, eller henne, som styrer agendaen.  Toastmasteren skåler for dere, holder orden på talene, leser opp eventuelle telegrammer og passer på at programmet forløper ifølge planen.  Når dere velger denne nøkkelpersonen skal dere plukke ut en som er flink og ikke redd for å tale i forsamlinger, tåler stress og har talent for å organisere.

Dette er det vanlig at toastmasteren gjør i bryllupet:  

* Holder et øye på klokken og sørger for at alt flyter slik det skal under middagen og festen. 

* Utbringer en skål for brudeparet 

 • Holder kontroll på listen over talere og presenterer dem 
 • Sørger for at serveringspersonellet gjør jobben sin under middagen.
 • Holder i eventuell allsang, leker og underholdning
 • Hjelper til med å underholde gjestene uten å ta oppmerksomheten vekk fra dere. 

Mor og far

Hva slags rolle dere ønsker at foreldrene deres skal ha i bryllupet er helt opp til dere og den situasjonen dere befinner dere i.  Dere kan la foreldrene deres være svært delaktige og hjelpe til med mye, eller dere kan la dem ankomme bryllupet som spesielt utvalgte gjester.  Men det finnes fremdeles noen tradisjonelle ting foreldrene deres kan gjøre i bryllupet. Som brudepar er det dere som bestemmer hvem dere vil gi de ulike ærefulle oppdragene til.  Foreldrene kan agere som vertskap og invitere til bryllup (oftest brudens foreldre) eller dere kan stå som vertskap, men overlate et visst ansvar til dem.  Ifølge tradisjonen skal brudens far holde den første talen, velkomsttalen, men dette kan også overlates til toastmasteren deres. Også de andre foreldrene kan holde tale om de ønsker det.  Snakk med foreldrene deres om hvilken rolle de ønsker å ha på bryllupet og hvilket ansvar de ønsker å påta seg.

LES OGSÅ

Rebecka og Lars Eriks bryllup, foto: Heidi Rosenvold Ude

Vårt bryllup: Rebecka & Lars Erik

Planten Monstera fikk stå i sentrum i bryllupet til Rebecka og Lars Erik – her forteller bruden om deres unike…

destinasjonsbryllup

Hvordan planlegge et destinasjonsbryllup

Vi har laget en enkel guide til hvordan du kan planlegge et destinasjonsbryllup så lett som mulig.