Den komplette guiden til deg som skal være toastmaster

Din beste venn, søster/bror, kollega skal gifte seg og du har fått i oppgave å være toastmaster? Et ærefullt oppdrag som beviser at brudeparet stoler hundre prosent på deg. Du bør være klar for å ta ansvaret på dine skuldre.

Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Mange spør seg hva en toastmaster egentlig gjør. Noen tror feilaktig at at oppdraget bare innebærer at man skal passe på at gjestene hele tiden har fulle glass og at det holdes taler. Tenk deg om! En toastmaster har en av de viktigste rollene i en bryllupsfest. I denne guiden forteller vi deg hva som forventes av deg og hvordan du blir verdens beste toastmaster.

Det første du bør gjøre er å få vite forutsetningen. Du må spørre brudeparet om hva de forventer av nettopp deg for å eliminere risikoen for at oppgavene havner mellom to stoler. Generelt er det toastmasterens oppgave å sette opp et tidsskjema for taler, morsomheter og sang under middagen slik at ingenting kolliderer med middagsserveringen. Men flere oppgaver kan oppstå - slik som å ha kontroll på ønskelisten, hvilke gjester som har svart at de kommer til bryllupet og så videre. Sørg for å vite nøyaktig hva som er ditt bord, slik at ingen blir skuffet. Det er en god idé å ta et møte med brudeparet og gå igjennom bryllupsdagen i kronologisk rekkefølge. På den måten sjekker dere ut eventuelle uklarheter allerede fra begynnelsen av.

Tips på spørsmål som kan være lurt å ha fått klarhet i fra brudeparet allerede på et tidlig stadium:

 • Hvem mailer ut informasjon til gjestene med forespørsel om taler og passer på at alle får toastmasterens epostadresse og telefonnummer?
 • Har du ansvaret for noe rundt vielsen, slik som å hjelpe folk fra punkt A til punkt B? Å få folk til å sette seg ? Utdeling av ris/såpebobler/blomsterblad eller hva enn som nå skal kastet over paret?
 • Forventes det at du informerer om hvor toalettene finnes, at gjesteboken skal signeres osv?
 • Hvilken atmosfære vil brudeparet ha på middagen - festlig, avslappet, romantisk eller høytidelig?
 • Ønsker de tradisjonelle bryllupsleker, eller får brudeparet angst bare av å si «skoleken» høyt?
 • Hvilken makslengde gjelder for talene? Informér om denne slik at folk er klar over den før de skriver ned sine memoarer. (Oftest er tre minutter hva man orker av tradisjonelle taler - sketsjer og filmer kan få litt lengre tid).
 • Er det noen som absolutt ikke bør holde tale, eller noen brudeparet veldig gjerne vil skal gripe mikrofonen?
 • Hvilke tekniske hjelpemidler har man, og hvem har ansvaret for at den installeres og testes før middagen? (Kan være lurt å ha kontroll på det så man ikke står der med fem filmer og bildevisninger og innser at man ikke har en prosjektor!)
 • Hva er mailadressen og telefonnummeret til den som er ansvarlig på kjøkkenet? Dere trenger å synkronisere tidsskjemaene. Det kan også være fint å ha kontaktinfo til bryllupsfotografen siden fotograferingen også skal synkronisere med resten av tidsskjemaet på dagen/kvelden.
 • Når er du ferdig med oppdraget ditt - etter den siste talen, etter at middagen er ferdig eller når du slukner av utmattelse rundt 03.00?
 • Hvilke tre ting er de absolutt viktigste for brudeparet i løpet av kveldens gang? Sørg for at disse blir utført etter deres ønske (i størst mulig grad).

Talene

Du kommer garantert til å måtte mase på dem som skal holde sine taler om at de må leveres inn i god tid, men det er verdt bryderiet. Du vil ha kontroll på at alle som du har skrevet opp faktisk har noe å fremføre slik at de tikke blir en pinlig stillhet på bryllupet. Din oppgave er også å bestemme rekkefølgen på talene. Her er det vanlig at man lar bruden og brudgommens foreldre tale først og senere venner og søsken. Et godt tips er å blande de tradisjonelle talene med vitser, sang og film slik at det blir en god miks.

Et godt tips er også at du selv presenterer hver enkelt taler. En morsom måte å presentere talene på er å be dem som skal tale om å sende deg sin favorittlåt. På den måten blir talene presentert gjennom at 30 sekunder av favorittlåten spilles høyt fra høyttaleren når denne entrer scenen.

I bryllupet - gjennomføringen

Mens dere mingler, for eksempel når brudeparet er i veg på fotografering, passer du på å presentere deg for gjestene og dra den nødvendige presentasjonen: toaletter finner dere her, gavene legger dere der og ikke røyk på plenen - vi vil ikke at stedet skal brenne opp etc. Det er også lurt å planlegge to lengre pauser under middagen slik at man unngår at folk løper non-stop på toalettene. Be gjestene respektere toalettbesøk til pausene.

Idét brudeparet ankommer, pleier de ofte selv ville holde brudeskålet. Etter at man har rukket drikke et glass boblende og gratulert brudeparet er det dags for middag. Tenk på at du som toastmaster bør holde deg til alkoholfri drikke inntil oppdraget ditt er avsluttet.

Under middagens gang er det viktig å synkronisere med kjøkkenet - ett tips er å gjøre det foran hver rett som serveres for så å sjekke at man holder kjøreplanen. Allerede nå er det bare å konstatere at kjøreplanen trolig kommer til å sprekke, uansett hvor god du er på å planlegge. Legg gjerne til fem minutter på hvert punkt i kjøreplanen for å ha litt å gå på, alt tar nemlig litt mer tid enn tenkt. Om en taler ber om tre minutter bør du sette av sju, siden det tar tid å presentere, levere mikrofonen/gå opp på scenen, få applaus til å munne ut osv. Det kan være bra å ha det med i beregningen!

Under bryllupsfesten er det også bra å regne med at alt sannsynligvis ikke vil gå helt som planlagt. Strømmen går kanskje, en av gjestene blir beruset eller et vindkast holder på å blåse partyteltet over ende. Dette er ting som kan få kjøreplanen til å gå rett vest - men ta det rolig, det er bare du som kjenner skjemaets nøyaktige tidspunkter og husk: Løs alle oppgavene med et smil. Ingen brudepar eller gjester liker at oppstår en hysterisk og stresset stemning. Selv om detaljene er viktige er det helheten som teller. Alle vil gjerne ha et bryllup der alle er glade.

LES MER:

Utdrikningslag

Bryllup – og tilhørende fester

Et bryllup med vielse, mingling og selskap er supert, men her er noen bryllupsrelaterte fester du også kan arrangere!

hjelp, jeg er forlover!

Hjelp, jeg er forlover!

Å være forlover er et ærefullt oppdrag som innebærer langt mer enn å arrangere utdrikningslag og holde tale under middagen.

Bryllupsgave til paret som har alt

Paret som, i likhet med de fleste brudepar i dag, har levd sammen i lang tid, og som har kommet…

skikk og bruk bryllup

Skikk og bruk – før, under og etter bryllupet

Vi har sjekket skikk og bruk før, under og etter bryllupet. Men det er dere som bestemmer når alt kommer…

Norges første Desi Bryllupsmesse

Norges første Desi Bryllupsmesse

Messen går av stabelen den 28. april i Husebylåven i Lillestrøm

Finn din bryllupsfotograf

Å velge en profesjonell bryllupsfotograf lønner seg i lengden. Bryllupsbildene er jo det eneste fysiske minnet som skal leve videre…

Synne & Blyde - Foto: Maximilian Photography

Vårt bryllup: Synne & Blyde

«Drømmen var å skape en dag med mye latter, kjærlighet og god stemning. Det var også viktig at det var…

Georg Jensen - Illums Bolighus

Skap drømmegavelisten i Illums Bolighus

Enten listen er nøye planlagt eller dere trenger inspirasjon, ønsker Illums Bolighus velkommen til et vakkert univers der drømmegavelisten skapes.