Bryllup og shopping i New York

Tenker dere på å kombinere bryllupsreisen eller kanskje til og med bryllupet med shopping og sightseeing? Da er New York stedet for dere!

Tekst og foto: Sofia Löf

New York er et konsentrat av hele verden, av smaker, hudfarger, lukter og mat. En by uten grenser. Skyskrapere møter vann, rike møter fattige. Neon og blinkende lys lyser opp gater som aldri sover. Let etter hva som helst, du finner det her. Musikk, museer og shopping. Knallhard punk og opera. Børsmeglere og jet-set. Parkenes deilige gress, hestedrosjer og buldrende storbytrafikk.

Selv om man aldri fysisk har besøkt New York føles alt veldig kjent så fort man kommer til Manhattan. Det blir en slags deja vu-følelse siden vi via TV-serier og filmer har tatt New York på pulsen og sett mange av byens severdigheter. Når man spaserer frem på Times Square får man følelsen av å befinne seg midt i en stor Hollywood-produksjon.

Hvert år får New York besøk av turister fra hele verden og man beregner at hver husholdning i New York sparer ca 953 dollar i skatt på grunn av turismen. At turismen er viktig for byen kan man altså ikke understreke nok og dette merker man også på hvordan man blir tatt i mot når man kommer som turist. Det finnes spesielle blad å kjøpe med spesialtilbud og tips på aktiviteter, det et stort antall turistkontor på Manhattan alene og et ukekort på Metroen er utrolig billig.

New York er en by som passer alle – uansett alder og interesser. Det går relativt raskt å komme seg til New York med fly og når du vel har kommet dit finnes shopping for den shoppinggalne, museum for den kulturinteresserte, fantastiske byggverk for den arkitekturinteresserte og en dyrepark midt i Central Park for barna.

Den beste måten å lære seg Manhattan på er å gå til fots. Bydel for bydel. For eksempel Greenwich Village med lave hus og blomsterkasser under vinduene, galleritette Chalsea, trendige SoHo eller Upper East Side med sine luksuriøse hus og ”chice” butikker.

Eller hvorfor ikke ta en tur til bohemiske Brooklyn eller gå på jazzklubb i Harlem. Skulle du mot formodning bli lei av bylivet finnes naturen like rundt hjørnet, i form av Central Park – byens lunger.En bryllupsreise til New York kan by på det meste og være utrolig romantisk. Herlige turer hand i hand på Brooklyn Bridge, et kyss oppe i Empire State Building med hele byen som bakgrunn, en tur med hest og vogn i Central Park eller et besøk på noen av Times Squares mange teater.

For deg som leter etter det utradisjonelle bryllupet kan kanskje New York være et alternativ. Den Norske Kirkes prester har rett til å gjennomføre vigsel i staten New York. Dere kan også vie i City Hall. Da er det viktig å være ute i god tid ettersom det kan være ventetid på 3-5 måneder.

Er du i New York for første gang har vi her noen tips på severdigheter og aktiviteter du ikke får gå glipp av.

Times Square & Broadway
Mylder og neon. Det er slik man ofte tenker seg New York. Turistmagneten bygges stadig om kompletteres med nye, store butikker og blinkende skilt. Hvor lite du enn liker trengsel er det på Times Square at følelsen av »the city that never sleeps« oppstår. Like før teaterforestillingene begynner, koker hele området av mennesker og biler. Gå absolutt ikke glipp av å se en musikal eller teater på Broadway – det finnes mengder å velge mellom.

TV-show
Flere berømte TV- show spilles inn i New York og er du forberedt på å stå i kø i noen timer kan du få sjansen av å være publikum på noen av innspillingene.
Se Manhattan fra vannet
Et tips er å ta en tur med noen av byens sightseeing turer med båt. Jeg vil anbefale turen som går rundt hele Manhattan. Her får du mulighet til å se alle kjente bygninger fra vannet samtidig som du får et bedre geografisk overblikk over hvor alle steder du skal besøke finnes.

Empire State Building
Bygningen som en gang i tiden ble regnet som verdens høyeste. Om natten er høyhuset opplyst i ulike farger som skifter avhengig av helg og årstid. Den beste utsikten til Empire State Building får du fra hjørnet Fifth Avenue og 34th Street. Tenk på at det kan ta en stund å komme seg opp til toppen på grunn av lange køer så det kan være smart å dra dit tidlig om morgenen.

Frihetsgudinnen
Den grønnskimrende kopperkvinnen med fakkel i handen er New Yorks kanskje mest velkjente symbol. Den ble gitt som en gave til byen fra Frankrike og fraktet til New York i biter med båt. Dere kan velge å se henne på flere ulike måter. Enten tar dere Statue of Liberty Ferry som stopper på øyen eller gratisfergen til Staten Island som passerer forbi.

Chinatown
Dette er definitivt en uslåelig opplevelse med McDonalds på kinesisk og telefonkiosker som minner om pagoder. Luktene, grønnsakene, de levende sjøagurkene, skilpaddene og froskene – alt etter sesong.

Greenwich village
Bohemiskt musikk- og kunstnerskvarter med romantiske restauranter. Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Mark Twain, Edgar Allan Poe, alle har her hentet kreativ næring i mylderet.

Spasertur på Brooklyn Bridge
En ettermiddagstur på Brooklyn Bridge er utrolig vakkert. Pass på å gå fra Brooklyn-siden når solen akkurat holder på å gå ned. Dere får en fantastisk utsikt over den berømte ”Manhattan Skyline” mens gule taxier suser forbi under gangveien.

Coney island
Ta Metroen til Coney Island og det klassiske tivoliet, kjøp en pølse i brød hos Nathan’s og besøk New York Aquarium der du kan se sjøløver og hvalrosser. Gå deretter bort til Brighton Beach og spis noe godt på en av de romantiske restaurantene.

Kilder:
 NYCvisit.com, iloveny.com og Vagabonds New York guide

Coney Island

Times Square

Ground Zero