Jakten på drømmekjolen

For mange jenter er det deres største drøm å kjøpe brudekjole, men er det like idyllisk som på tv og på film? Her er noen tips å ta med seg på jakten etter den perfekte brudekjolen.

Tekst: Stine Strandhaug  Foto: Shutterstock

Jeg har drømt om bryllupet mitt, og kanskje spesielt brudekjolen min siden jeg var sånn cirka 11 år, så jeg hadde en viss formening om hvordan brudekjolen min skulle se ut. Mitt store forbilde var Askepott, og det var omtrent slik jeg beskrev drømmekjolen min også. Stor, med tyll og bling, og med skikkelig prinsessevibber. Og det var det jeg endte opp med å kjøpe også, sier Monica Almås Svendsen (31) fra Lillehammer.

Hun giftet seg i Vingrom kirke i Lillehammer i sommer med sin kjære Torkel Almås Svendsen.

Før hun skulle kjøpe brudekjole var hun veldig bekymret for om hun var for stor for kjolene. - Jeg gruet meg fryktelig til å prøve kjole. Jeg sendte faktisk mail til brudesalongen, for å høre om de førte «plus size». Jeg hadde nemlig hørt at de bare hadde kjoler opp til størrelse 40. Men jeg fikk en veldig hyggelig mail tilbake om at brudekjolene gikk opp til langt over min størrelse, og at jeg ikke hadde noe å bekymre meg over. Det var en stor lettelse, forteller hun.

En ubeskrivelig følelse

Almås Svendsen kjøpte sin brudekjole ett og et halvt år før bryllupet i brudesalongen Sans for Bryllup i Lillehammer. På kjoleprøvingen hadde hun med seg tvillingsøsteren sin som også var hennes forlover i bryllupet. -Egentlig skulle mamma være med også, men jeg hadde tenkt å bare kikke først, men så endte jeg opp med den første kjolen jeg prøvde. Og det har jeg aldri angret på, sier hun.

Hun synes det var synd at moren ikke fikk vært med på dette, men synes det var fint å ha med søsteren sin. - Dette var et stort øyeblikk for meg, og jeg er glad for at jeg fikk dele det med henne. Å prøve brudekjole for første gang var en helt fantastisk følelse. Jeg husker godt jeg sto foran speilet og så meg selv i kjolen for første gang. Det var en helt ubeskrivelig følelse, sier Almås Svendsen fornøyd.

Gikk over budsjett

- Hvordan forstod du at kjolen var den rette?

- Jeg sammenligner følelsen når jeg fant kjolen med følelsen jeg hadde når jeg fant mannen min. Når jeg fant han, så bare visste jeg at han var riktig. Han får frem det beste i meg, og gjør meg lykkelig. Sånn var det med kjolen også. Jeg følte meg vakker, gliste så mye at det gjorde vondt, og de rundt meg sa at jeg glødet. Magefølelsen skrek ja, og jeg fulgte den, sier hun engasjert.

Hun hadde et budsjett på 10.000 kroner for brudekjolen. Men da hun prøvde drømmekjolen glemte hun prisen, og endte opp med å kjøpe en kjole over budsjett. -Det var liksom for sent å tenke pris når hjertet hadde smeltet, og jeg visste hvordan jeg kunne se ut i brudekjolen min. Alle andre kjoler bleknet ved sammenligning, og det var liksom bare den for meg. Jeg tror jo at man får det man betaler for, men for min del har det vært overraskende hvor mye penger det går på tilbehør også. Det er utgifter jeg ikke tenkte på når jeg kjøpte kjolen. Sko, slør, smykker, tilpasninger av kjolen, alt koster. Jeg har kjøpt det meste brukt ellers, men det blir uansett penger av det, forteller hun.

Halvt år før bryllupet

Tina Roppestad i Ski brudesalong sier at det er mange bruder som har det som Almås Svendsen. -Det er mange som ikke tenker over at også tilbehøret også koster en del. Å betale rundt 15.000 kroner kun for kjolen er ganske vanlig, også kommer alt tilbehøret i tillegg, sier Roppestad.

Hun råder vordende bruder til å sette av god tid når de skal se på brudekjole, både i salongen og med tanke på tiden før bryllupet. -Mange tenker ikke på at de fleste kjoler har lang ventetid. Hos oss har vi fire måneders ventetid på de fleste kjoler, men jeg vet at i Oslo har de lengre ventetid. Vi anbefaler å kjøpe brudekjole et halvt år før bryllupet, men det er mange som kjøper allerede ett år i forveien. Det har blitt mange som kommer i siste liten også. Vi finner alltid en løsning, men det er ikke ideelt, forteller hun.

Roppestad sier at mange prøver fem-seks kjoler før de bestemmer seg, men veldig mange kjøper den aller første kjolen de prøvde. -Når man skal prøve brudekjole for aller første gang kan det være lurt at man googler hvilke kjoler man ønsker på forhånd, slik at vi vet hva bruden er ute etter. Men veldig ofte går de hjem med en helt annen kjole enn det de hadde tenkt, sier hun.

Hun sier at den aller første prøvetimen er fylt av mange inntrykk for bruden, og at mange foretrekker å komme tilbake og kjøpe brudekjolen når de har latt inntrykkene synke inn litt.

Jubler med bruden

- Når kundene våre prøver brudekjole er det mange som har med seg moren sin, og kanskje bestemoren, samt en til to venninner. Det er ikke slik i Norge som man ser på tv at man tar med seg en hel gjeng i brudesalongen. Det er noen få som gjør det, men hos oss har vi rett og slett ikke plass til så mange i salongen, forteller Roppestad.

Hun sier at det også er noen jenter som kommer alene for å prøve brudekjole, og i de sammenhengene er ofte bruden litt roligere enn om hun har med seg noen. -Vi er alltid veldig ærlige når de prøver kjoler, og det er kanskje ikke så lurt i og med at vi er selgere, men det aller viktigste for oss er at bruden ser bra ut, sier hun.

Det mest populære i deres brudesalong er kjoler med litt lav A-form eller smale kjoler. -En A-linekjole passer for alle fasonger. Men selv store bruder kan ta tørre å ta noen sjanser når det gjelder brudekjoler. For eksempel har vi noen store havfruekjoler som sitter veldig fint på, sier hun.

Hun sier at det er lett å se på en brud når de har funnet drømmekjolen sin.

- Først kommer det fornøyde fjeset, så ønsker de å prøve slør, brudebukett og smykker til. Man ser det på hele ansiktet når det er den rette kjolen. Det er de aller beste øyeblikkene når de finner den perfekte kjolen. Da jubler vi og sier den noe flåsete frasen: «Do you say yes to the dress», sier hun og ler.