Bryllupstalen - slik fikser du den!

Bryllupets taler er en tradisjon vi hegner om. Og slik bør det være. I den formelle talerekken i bryllup er det nemlig rom for både latter og (gledes)tårer. Her er vår guide til talernes hvem, hva, når – og hvorfor?!

Text: Winnie Korse  Foto: Adobestock.com

Tips til talerne

  • «Jeg er ingen taler...» er etterhvert blitt klisjeen for den som likevel føler trang til å reise seg og trekke tråder fra tidenes morgen og frem til våre dager. Bare ett godt råd: Ikke gjør det! Hvis du virkelig ikke er noen taler, eller sliter med å reise deg, så la det være. Og om du er blant dem som har ordet i din makt, så reis deg bare hvis det er relevant i forhold til brudeparet. Selvopptatte talere er like slitsomme å høre på som dårlige talere!
  • Unngå også å referere til altfor mange tekster, dikt, sitater og anekdoter i innskutte setninger, og snakk høyt og tydelig.
  • Timing er alt. Sørg for pauser, så folk kan le eller reagere. Hvis den forventede reaksjonen imidlertid uteblir , så skynd deg videre i teksten!
  • Gjør det kort. Talen må vare i maks 8 minutter.
  • Sørg for å være godt forberedt, og begynn i god tid. Tenk på talen din som et maleri, som en kunstmaler bruker lang tid på å skape fordi det bygges på og bygges på.
  • Prøvehold talen for en du kjenner, og ta gjerne imot gode råd. Sørg likevel for at talen er deg.
  • Unngå så langt det lar seg gjøre å lese opp. Hvis du ikke klarer deg med stikkord, så sørg for å lære talen utenat. Fremhev eventuelle stikkord i manus, slik at du har det å holde deg til hvis jernteppet faller.
  • Øv deg. Jo bedre du kan talen din, jo mindre nervøs blir du.
  • Tal fra hjertet, da kan det ikke gå galt!
  • Vi navigerer ikke lenger slavisk etter gammeldags takt og tone. Men selv om det HAR hendt at brudgommen har avsluttet talen sin med å trekke ned buksene og vise baken til selskapet, så er det en gest som bør forbeholdes utdrikningslaget.

Talernes hierarki

Verten. Som regel brudgommen, som ønsker velkommen når gjestene har forsynt seg med velkomstdrinker. I tillegg til å ønske velkommen, kan brudgommen også her informere om praktiske detaljer som for eksempel hvor gjestene kan ta en røyk, eller hvor de finner toalettene. Dette kan også overlates til toastmasteren, som kan introduseres ved samme anledning. Denne talen kan holdes før gjestene setter seg til bords.

Toastmasteren presenterer kort seg selv, og forteller om praksisen rundt innleggene. For eksempel kan han legge opp til at gjestene sender ham en tekstmelding.

Den første egentlige taleren er brudens far. Han takker datteren for barndommen, og ønsker brudgommen velkommen inn i deres liv.

Og så er det brudgommens tur. Han takker brudens foreldre for deres datter, og erklærer sin uforbeholdne kjærlighet til henne. Hvorpå alle tørker tårene, selvsagt. Men du er ikke ferdig ennå, kjære brudgom! Forventningene til brudgommens tale er ikke bare høye hos bruden, men hos hele den kvinnelige delen av selskapet. De tar det for gitt at det nå skal hikstes, snufses, tørkes tårer og sies ååååååh. Og det skal det selvsagt også, det skulle bare mangle!

Forloveren holder så sin tale til brudgommen, om deres tid sammen som ungkarer, eller om deres vennskap. Forloveren kan også være brudgommens bror.

Bruden. Brudens tale er det samme som «eventuelt» i en møteagenda, for det forventes ikke at hun reiser seg. Hun kan imidlertid fortelle om sine opplevelser med brudgommen eller møtet med ham.

Etter dette er talerekken åpen. Toastmasteren prøver så langt det er mulig å imøtekomme alles ønsker. Noen ønsker å få «talen overstått», mens andre heller vil vente til folk har fått litt å drikke.

Brudens far

Rollen til brudens far ved bryllupet er veldig symbolsk. Det er brudens far som fører sin datter opp kirkegulvet og overlater henne til en ny mann. Slik skal også brudens far med sin tale overlate henne i brudgommens varetekt. Først når den rituelle overgivelsen har funnet sted kan brudgommen få ordet og takke for det han i symbolsk forstand har fått, nemlig bruden. Det spørs om ikke vemodet ved å gi sin datter bort til en annen mann er felles for alle fedre. Riktignok er din datters bryllupsdag en gledelig begivenhet, men den markerer også at hun ikke lenger er en pappajente. Eller er hun kanskje fortsatt det? Man kan kanskje vinkle det mot det faktum at hun nå starter et nytt kapittel i sitt liv, og at hun med bryllup for alvor har klippet over båndene til barndomshjemmet, og til mamma og pappa. Talen kan derfor inneholde noen ord om brudens fortid, men også om hennes fremtid. Fortiden med dere, hennes foreldre, og fremtiden med den pøbelen som stakk av med prinsessen.

Brudgommen

LOOOOOVE, baby! er stikkordet i brudgommens tale til sin brud. Nå har du sjansen til å vise alle din altoverskyggende kjærlighet til bruden. I tillegg til takksigelser overfor svigersen, kan talen for eksempel handle om hvordan dere møttes, og den kan inneholde små anekdoter fra deres tid sammen før bryllupet. Du kan også fortelle hvordan du ble mottatt av brudens familie og venner. Men det alle helst vil høre er HVOR høyt du elsker henne – og det kan du begrunne, for eksempel med en liste over alle de egenskapene du verdsetter hos henne. Kanskje har hun også noen små, søte særheter – at hun gir forsiktige smellkyss, for eksempel. Du kan også vise din kjærlighet ved å fortelle morsomme, små eller søte historier om bruden og deres samliv.

Forloverens tale

Fra gammelt av, skulle forloveren være vitne på at et bryllup hadde funnet sted og var gyldig. I dag har det ingen juridisk betydning, så forloveren har i stedet en mer praktisk funksjon. Det viktigste for deg er å passe på at brudgommen dukker opp til vielsen i rett tid, hvilket vil si ca. 20 minutter før seremonien begynner (og for Guds skyld før bruden!). Det er også ofte forloveren som venter i kirken sammen med brudgommen, og det er forloveren som holder brudeparets gifteringer. Sammen med brudens forlover kan forloveren også være med å arrangere utdrikningslag, eller ta seg av praktiske ting i forbindelse med selve bryllupet, for eksempel pynting av kirken.

Det er veldig forskjellig hvor mye ansvar man gir forloveren. I gamle dager var forloveren ofte en av brudeparets fedre, men i dag velger de fleste menn sin beste venn, eller sin bror. Brudens forlover er på sin side ofte brudens venninne, eller hennes søster. Rollene til både brudgommens og brudens forlovere minner om de amerikanske rollene Best Man og Maid of Honor. Den viktige rollen til brudgommens forlover medfører selvfølgelig at han er en del av den tradisjonelle talerekken i bryllupet. I følge tradisjonen skal du holde tale til brudeparet, men i den moderne versjonen av bryllupsritualene er dette på vei ut.

Timing er alt. Sørg for pauser, så folk kan le eller reagere.

Fokuser på historier som ikke alle kjenner til på forhånd

For mange er det et ærefullt verv å bli utpekt til forlover, men det legger også et visst forventningspress på den utvalgte. Ikke egentlig på grunn av de praktiske tingene vedkommende ofte får ansvaret for, men fordi du som forlover er den taleren som etterfølger brudgommen i den tradisjonelle talerekken for bryllup. Og hvis brudgommen har levert varene, så må du fylle skoene! Det er ingen regler for hvordan en forlovers tale skal konstrueres, bortsett fra at den selvfølgelig skal handle om brudeparet, og særlig om brudgommen. Ettersom forloveren ofte er en person som har kjent brudgommen lenge, er det god kutyme at han i talen sin presenterer et par festlige anekdoter fra brudgommens tid som ung kar. Som med så mange andre taler er det alltid et pluss, hvis forloverens tale er krydret med humor. Det må være opp til forloveren å bedømme sitt publikum og vurdere hvor langt han kan gå. Det er selvfølgelig helt greit å grille brudgommen litt, men det å dumme ham ut for en stor forsamling er sjelden noen stor suksess.

Mens bryllupstalene fra brudgommen, bruden og brudeparets foreldre legger opp til store følelser og masse takknemlighet, kan forloverens tale ses på som en av de lette, humoristiske og befriende innslagene i den tradisjonelle talerekken. Det betyr ikke at man ikke kan satse på å få frem en liten tåre hos tilhørerne. Det viktigste er at du underholder bryllupsgjestene og gleder brudeparet.

Talen fra brudgommens far

Kort og humoristisk er et par tommelfingerregler du som sjettemann i talerekken bør tenke på, ellers risikerer du å kjede tilhørerne. Utgangspunktet er at poden din har funnet kvinnen i sitt liv, så start med å ønske henne velkommen i familien. Så blir det ofte morsomt både for bruden og resten av selskapet hvis brudgommens far ”advarer” henne mot den nyslåtte ektemannens mindre heldige sider. Du kan for eksempel fortelle om din sønns ”allergi” overfor skittentøy, eller om hans kulinariske talent, som omfatter både toast og Grandiosa. Du kan også komme med morsomme, søte eller pinlige historier fra din sønns barndom og ungdom. Formålet er å gi din nye svigerdatter et helstøpt bilde av den mannen hun nettopp har giftet seg med.

Du kan også fortelle din versjon av parets samliv hittil, hvordan de møttes, hvordan bruden ble introdusert for svigerfamilien eller hvordan brud og brudgom rett og slett bare gjør hverandre fullkomne. Fokuser på historier som ikke alle kjenner til på forhånd, eller fortell velkjente historier fra nye vinkler. Da kjeder du ikke gjestene.

Brudens tale

Din tale til din mann kan ha nøyaktig det samme utgangspunktet som hans tale til deg: LOVE! Du kan velge å takke dine svigerforeldre for denne fantastiske mannen. Eller du kan fortelle om samlivet deres. Du kan også lage en liste over egenskaper du setter høyt hos din ektemann, og du kan utdype disse egenskapene etter lyst og behov. Mange forventer sikkert at brudens tale er veldig følelsesladet. Det er den sikkert også, men det er ingenting i veien for at du også kan tilføre en dæsj humor. Noen bruder velger å synge en sang, lese et dikt eller lignende. Bare sørg for at det ikke trekker i langdrag – du er langt bak i talerekken!

Øv deg.

Jo bedre du kan talen din, jo mindre nervøs blir du. Det viktigste er at du underholder bryllupsgjestene og gleder brudeparet.

LES MER:

Hjelp, jeg er forlover!

Å være forlover er et ærefullt oppdrag som innebærer langt mer enn å arrangere utdrikningslag og holde tale under middagen.

Hvem gjør hva i bryllupet?

Noen viktige nøkkelpersoner får et spesielt ansvar og egne oppgaver i bryllupet. Men hvem er disse personene? Og hva er…

Slik setter du opp budsjett for bryllupssesongen

Slik overlever du bryllupssesongen uten å sette økonomien på spill!

Bryllup – og tilhørende fester

Et bryllup med vielse, mingling og selskap er supert, men her er noen bryllupsrelaterte fester du også kan arrangere!

Bryllupsgave til paret som har alt

Paret som, i likhet med de fleste brudepar i dag, har levd sammen i lang tid, og som har kommet…

Skikk og bruk – før, under og etter bryllupet

Vi har sjekket skikk og bruk før, under og etter bryllupet. Men det er dere som bestemmer når alt kommer…

Hvordan skrive ønskeliste?

Hvordan skriver man egentlig en ønskeliste og hva er skikk og bruk? Vi gir deg tips til en ønskeliste til…

Forbered deg på å komme tilbake til festlighetene etter pandemien

Pandemien er snart et minne blott, og bryllupene er tilbake! Men for noen gjester kan det være en utfordring med…

Velg din forlover med omhu

Det å bli valgt som forlover medfører også et visst ansvar. Her er noe du bør ha i tankene når…

Vellykket utdrikningslag for bruden

Har du noen i din nærhet som skal gifte seg? Så gøy!

Skikk og bruk for bryllupsgjesten

Hvilke regler gjelder egentlig for deg som er gjest, hva er do’s and dont’s? Vi har svarene!

Kleskoder – slik tolker du kleskoden på invitasjonen

De fire etablerte kleskodene er galla, sjakett, mørk dress og jakke. Her følger en oppsummering av hva hver og en…

Toastmaster – den komplette guiden

Din beste venn, søster/bror, kollega skal gifte seg og du har fått i oppgave å være toastmaster? Et ærefullt oppdrag…

Bryllupsdager

Bryllupsdager feirer vi for å minne hverandre om hvorfor vi giftet oss. En dag vi kan egne spesielt til hverandre…

10 ting bryllupsgjesten bør unnvike

Her lister vi opp noen vanlige tabber. Unnvik å gjøre disse feilene og bli brudeparets favorittgjest!

Skikk og bruk i bryllup

Bryllup er en begivenhet som er planlagt lang tid i forveien, og brudeparet har som regel skyhøye forventninger til den…

Offline vielse, online bryllupsfest

Det å bruke sosiale medier på riktig måte kan ha stor positiv effekt på bryllupet.

9 aktiviteter til hans utdrikkingslag

Utdrikkingslaget er nærmest et ”must” for mannen som snart skal tre inn i ekteskapet. Mange forbinder denne festen med strippersker,…

Som brud, så forlover…

Det å matche brud og forlover behøver ikke være så avansert. Små detaljer kan ha stor betydning.

Den perfekte innbydelsen

Frieriet er overstått og de nærmeste er informert, nå er det tid for invitasjoner. De kan være lange, korte, standardiserte…

Knekk kleskoden

Det er en ære å bli bedt i bryllup. Men når den første gleden har lagt seg, kommer ofte spørsmålet…

De ulike kleskodene