Lag deres egen vri på seremonien!

Drømmer dere om den personlig seremonien med både tradisjonelle og nyskapende innslag?  Ta sjansen, ikke tenk så mye på hvordan en vigsel vanligvis foregår.

Tekst: Jeanette Henriksson
Foto: Aprilante/shutterstock.com

Hvordan kan man gjøre seremonien personlig?
Jo, det enkleste er å få et unikt, personlig preg på den ved å velge dikt, musikk og solosang som betyr mye for dere to. Ikke minst bør dere formidle deres eget kjærlighetsbudskap til hverandre. En måte å gjøre det på kan være å la en nær venn eller en slektning som står dere nært lese et dikt dere liker og som har et innhold som beskriver det dere vil si hverandre. Dette gir en vakker, følelsesladet stemning og blir deres ord til hverandre. Uttrykt av en person som betyr mye for dere begge.

Alvorlig, men med glimt i øyet
En vielsesseremoni er ofte veldig høytidelig og litt arlvorlig. Det er slik det skal være. Dere står jo der og avgir et livslangt løfte til hverandre foran alle nære, alle kjære, ja, for hele verden. Det er en høytidelig begivenhet og trolig vil det falle en tåre både hos dere selv og hos gjestene.  Hva slags musikk dere velger setter stort preg på vielsen. Tenk nøye igjennom hva dere vil formidle. Vil dere ha en litt alvorlig, tradisjonell seremoni eller vil dere ha et litt annerledes bryllup med glimt i øyet? Utgangsmusikken som dere som nygift par vandrer ned kirkegulvet til kan være både personlig og kanskje til og med litt rocka. Dere kan godt gjøre det dere kan for at gjestene skal oppleve seremonien som personlig – ”typisk dere!”.

Egne løfter
Det er visse ritualer man må ha med hvis dere gifter dere i kirken. Ekteskapet sees på som en gave fra gud og som en hellig forening. Dette kommer blant annet til uttrykk gjennom at presten leser bibelord og velsigner gifteringene. Dere leser også løfter for hverandre og med gjestene som vitner. Her er det anledning til å velge egne løfter. Det er veldig vakkert og gir et personlig preg på vielsesseremonien. Men tenk på om de personlige løftene kan bli noe dere er nervøse for å framføre. I såfall skal dere droppe dem, det er ikke morsomt å være så nervøs under vielsen at man nesten ikke husker den etterpå.

Musikk og dikt
Da er det bedre å gjøre vielsen personlig gjennom musikk og personlige dikt, framført av andre. Men dersom dere kjenner dere trygge på fremføre egne løfter, eller synge en vakker sang til hverandre, da er det bare å la det stå til. Det er deres dag og dere skal ikke være redde for å forme den slik dere ønsker den. Ofte er han og hun litt forskjellige. Kanskje du som brud har lettere for å gjøre noe eget, eller vise versa. Det gjør ingen ting om bare en av dere synger for den andre. Det finnes ingen prestisje i hvordan dere viser deres kjærlighet til hverandre på deres store dag.

Dere bestemmer
Velger dere å ha barn med i kirken, kan dere gi dem noen oppdrag. De kan strø blomsterblad på altergulvet eller de kan bære ringene. Husk at man kan ikke bestandig styre et barn, det er ikke lett å forutse hvordan de vil reagere i kirken og når kirkebenkene er fullsatt av bryllupsgjester. Kanskje blir det for overveldende for dem. Pass derfor på å ha en plan og involvere foreldrene. Dersom det dreier seg om deres egne barn, bør dere involvere voksne de føler seg trygge med, som kan hoppe inn og redde uventede situasjoner.

Nå har dere fått noen tips om hvordan dere kan få en personlig vri på vielsesseremonien, men det kan også være fint å få en personlig touch på resten av bryllypsdagen. Våg å gjøre det dere drømmer om, og la ingen ”bedrevitere” bestemme hvordan dagen dere skal bli. Den er deres, bare deres.