Små bryllupsgjester - eller ikke?

Små, søte, nusselige barn i bryllup er jo alltid nydelig – eller?

Tekst: Jeanette Henriksson  Foto: Shutterstock

For mange brudepar er det helt naturlig å invitere hele familier, inkludert barna. Andre brudepar vil ha en mer voksen stil på bryllupet sitt, og ønsker ikke barn som bryllupsgjester. Det er, for å understreke det nok en gang, brudeparet som bestemmer over bryllupet sitt, og bryllupsgjestene må bare akseptere deres valg. Å bare invitere enkelte barn og ikke andre, kan være en vanskelig avveining, men det er helt greit å for eksempel invitere slektningenes barn og ikke vennenes. Det er ikke på noen måte etikettmessig feil å bare invitere de voksne i en familie, eller å ha et barnefritt bryllup.

Vær tydelige
En måte å gjøre det på, er å invitere slektningenes barn, men ikke vennenes. Hvis man bestemmer seg for ikke å invitere barn til bryllupet sitt, gjelder det å være konsekvent og å formulere seg tydelig i invitasjonen. Formuler det på en naturlig og morsom måte, det får best respons. Det beste er å skrive at man tror at barna får det morsommere hjemme med en barnevakt, eller skrive at man vil feire bryllupet sitt ordentlig, uten barn. Man kan også skrive at barna er hjertelig velkomne til selve vielsen – hvis man vil ha med barn under seremonien – men ikke på festen.  Å bare utelukke barnets navn på invitasjonen er en usikker løsning. Det er en risiko for at noen av gjestene ikke tenker på dette og tar med barn likevel.  Hvordan dere enn velger å gjøre det: vær tydelige.

Det går an å inngå kompromiss. En del brudepar velger å invitere barn til selve seremonien i kirken, men ikke til middag og fest, andre vil ha barna med hele dagen, mens andre igjen vil ha et helt barnefritt bryllup. Det kan være vanskelig for enkelte gjester, særlig innen familien, å finne passende barnevakt, fordi de mest naturlige barnevaktene kan være invitert til deres barnefrie bryllup. En løsning, som faktisk er helt ok, er å la familiens barn komme i bryllupet, men ikke vennene sine. Barn som ammes er heller ikke så lett å få passet.  Dere bestemmer, men det kan være lurt å tenke på forskjellige løsninger. De som er inviterte, er jo det av gode grunner, og det ville være trist om de ikke kan komme av praktiske grunner.

Hvis man har valgt å invitere barn til bryllupet, er det viktig å ha morsomme aktiviteter for dem. Masete barn som kjeder seg er ikke hyggelige for noen. Sørg for å ha et rom kun for barna. Fyll det opp med morsomme ting å gjøre, og ha et kosehjørne med madrasser og myke puter. De fleste barn liker å se på morsomme filmer. For at barnas foreldre skal kunne nyte bryllupsfesten, er det lurt å ha en voksen som er ansvarlig for barna og barnerommet.  Det finnes firmaer som leier ut barnevakter eller nannyer som kan barn.  De fleste foreldre setter pris på å vite at barna er i gode hender, og brudeparet skal ikke være redde for å be om en liten avgift for tjenesten. Det viktigste er at festen speiler brudeparet, deres humor og det de ler av. Alle gjestene ler ikke av alt, men en god blanding av aktiviteter gjør festen vellykket.

Man kan bruke forskjellige formuleringer på invitasjonen, avhengig av om dere vil invitere barn til bryllupet deres eller ikke. Om dere vil ha barn kun i kirken, men ikke på festen og så videre. Uansett hvordan dere gjør det, er det ingenting som er feil. Det er deres store dag, dere bestemmer!