Magiske metaller

Drømmer du om en liten gylden ring, et kjølig og elegant platinasmykke eller vil du heller legge pengene på en rimelig sølvring du har designet selv?  Enten du går for gull, sølv eller platina er det lurt å kjenne til de forskjellige metallenes egenskaper.

Tekst: Eva Alnes Holte  Foto: Janne Miettinen/Andrew Lam/Andrey Popow

Gull
Gull blir oftest valgt i gifteringer, det har vi lang tradisjon for her til lands.  Dette metallet er selve symbolet på kjærlighet og troskap og har alltid vært høyt verdsatt. Det finnes bare en liten mengde gull i verden, noe som selvfølgelig påvirker prisen på metallet. Dersom alt gull som er utvunnet de siste 500 årene ble samlet sammen til en «terning»,ville terningens sider bare være 15 meter.

Det kjemiske symbolet for gull er Au. Gull er ett av de aller tyngste metallene på jorden.  Fyller du en toliters melkekartong med gull, vil den veie cirka førti kilo!

Rent gull er ikke bare nesten like tungt som bly, det er også nesten like bløtt.  Gull kan derfor formes uten oppvarming. For å gjøre det hardt nok til at man kan lage brukssmykker av det, tilsetter man sølv eller kobber. Sølvet gjør gullet lysere, kobberet gjør det rødligere  - såkalt roségull. Riktig  blandingsforhold av palladium, nikkel eller sølv gir hvitt gull på smykkene. Her har du med andre ord mange valgmuligheter ut fra hva du eller dere to selv kler og liker.

Teinten på huden avgjør ofte hva slags smykkemetall en kler best.  Nedover i Europa er roségullet veldig populært og har vært det lenge, her hjemme er det rødlige gullet litt mer brukt enn tidligere, men fremdeles selger norske gullsmeder mest av gult og hvitt gull.

Gullinnholdet i gullsmykkene
Rent gull er på 24 karat og vi sier at finheten er på 999 tusendedeler, det vil si at gullstykket ikke er tilsatt noen andre metaller.  Finheten angir gullinnholdet og det er i dag mest vanlig å merke smykket med finhetsgraden.  Karat som begrep er ikke så vanlig lenger.  Dersom smykket er stemplet med 750 på innsiden, tilsvarer dette «gamle dagers» 18 karat, noe som betyr at smykket har 18 karat gullinnhold og seks karat annet metall som kobber eller nikkel eller palladium.  Stempelet 585 i finhet tilsvarer 14 karat.  Finhetsstemplene 750 og 585 har inntil for få år siden vært de nærmest enerådende stemplene på gullsmykker som selges
i  Norge.

Vi har tenkt at bare smykker med disse finhetene er «ekte» gullsmykker.  Mange er følgelig blitt skuffet etter å ha kommet hjem fra utlandet med en gullring som viste seg å ha lavere finhet enn hva som er kravet her hjemme.  Nå har imidlertid EU-parlamentet vedtatt en lov som gjør det tillatt å selge gullsmykker med mindre gullinnhold i Norge, faktisk helt ned i 333 tusenedeler.

Metallet gull er spesielt motstandsdyktig overfor kjemiske angrep. Arkeologiske funn fra over 1000 år tilbake i tid viser at gullsmykkene som har ligget i jorda fortsatt er like vakre. Kanskje nettopp denne egenskapen til å vare evig var grunnen til at gull ble sett på som symbolet for udødelighet i middelalderen.  Du kan med andre ord være trygg på at gullringen din holder seg fin gjennom hele ekteskapet!

Kjølig og elegant
Platina blir ofte brukt som alternativ til hvitt gull. Platina er et sølvglinsende og meget sjeldent metall.   Det finnes 30 ganger mer gull enn platina på kloden vår og prisen er dermed høyere enn for gull.  Prisen på platina har imidlertid ikke steget like mye som gullprisen.  Årsaken til dette er at platinaprisen var forholdsvis høy i utgangspunktet.   Det kjemiske symbolet for platina er PT. Platina brukes mest i smykkeproduksjon, og forbruket av dette metallet er økende. Platina tar seg vakkert ut sammen med gull- og diamantsmykker. Armbåndsur blir også produsert i platina. Platina er kun å få kjøpt hos gullsmeden.

Platina er ikke så godt kjent som gullet, kanskje fordi det har vært så kostbart og dermed litt uoppnåelig for folk flest.  Det har imidlertid vært lenge på markedet som smykkemetall.  I Sør-Amerika vet vi at indianerne laget små smykkegjenstander av dette metallet i legering med gull og sølv allerede før Columbus’ tid. Til å begynne med kalte spanjolene metallet for platina del Pinto fordi de fant det i sand fra elven Pinto i Columbia.

Bra smykkemetall
Mange forveksler platina med hvitt gull, men i det siste er platinametallet blitt mer kjent og flere velger dette til gifteringer og brudesmykker enn tidligere.

Platina er ikke hardere enn gull, men har en seigere kvalitet og høyere egenvekt og egner seg dermed bedre som rent smykkemetall.   Platinasmykker har et kjøligere utseende enn gullsmykkene og for mange fremstår platinasmykkene som mer elegante.  Her er  det så absolutt smaken og lommeboka som avgjør hva du velger!

Sølv er et av de metallene som har vært lengst kjent, og ble sannsynligvis oppdaget like etter kobber og gull. Det kjemiske symbol for sølv er Ag - avledet av latinsk argentum, som var romernes navn på sølv.

Sølvsmykker har et kjøligere uttrykk enn gull, og faller langt rimeligere i pris.  Det finnes 20 ganger så mye sølv på jorda enn gull.  Sølv utgjør åtte - 10 vektprosent av jordskorpen.

Stell pent med sølvet
Når sølvet utsettes for luftens påvirkninger, vil det før eller siden få det karakteristiske brunskjæret som skyldes svovel og klor i luften.  Vi sier da at sølvet anløper.  Dette er enkelt å få bort med dagens pussemidler, men greit å være klar over hvis du har tenkt å velge sølv som metall på gifteringen eller brudesmykkene. Da må du være forberedt på å ta fram pussekluten med jevne mellomrom.  Nypusset sølv er helt nydelig og like pent som gull og platina.

Det er ingenting i veien for å velge brudesmykker eller til og med vielsesringer i sølv.  Sølvsmykker kan være like vakre som gullsmykker eller platinasmykker, dette avhenger av designen på smykkene.   Men fordi sølvsmykkene er så mye billigere, innehar de ikke den samme status og mystikk som de dyrere metallene og mange ser på sølv i gifteringen som et dårligere alternativ. Det behøver det slett ikke være!.

Fremdeles i tvil?  Ta med deg din kjære til et besøk hos gullsmeden.  Der vil du få gode tips og råd om verdi, stell og vedlikehold og dere kan prøve smykker i de ulike metallene.  Kanskje kommer dere ut derfra med noe helt annet enn dere ble enige om før dere gikk inn, men likevel sikre på at dere har gjort nok et lykkelig valg!

Kilde:  Norges Gullsmedforbund

Les mer

For evig din!

Gifteringer er et av de viktigste elementene i et bryllup. Ringenes runde form har gjennom årtusener symbolisert uendeligheten.

Bjørklund gifteringer forlovelsesringer

Ta vare på ringen din!

Her er våre tips for å holde gifteringen og forlovelsesringen fine og skinnende!

ta vare på ringen

Morgengaven – en kjærlighetsgave

Morgengaven er en gammel tradisjon som fortsatt lever i beste velgående – og som er modernisert slik at den passer…

Superstas å vinne Diamantjakten!

I mai trakk vi vinnerne av den populære konkurransen Diamantjakten. Her er vinnerne og smykkene!

QUIZ: Hvilken type forlovelsesring er din stil?

Har du alltid lurt på hvilken forlovelsesring som passer deg og din personlighet? Denne testen gir deg svaret!

Quiz - hvilken forlovelsesring er du?