Den perfekte innbydelsen

Frieriet er overstått og de nærmeste er informert, nå er det tid for invitasjoner. De kan være lange, korte, standardiserte eller personlige. De kan sendes med posten, eller du kan la invitasjonen overleveres eksklusivt av et blomsterbud..

Tekst: Ann-Sophie Stene  Foto: Calligraphen

Uansett utforming er det visse ting en bryllupsinvitasjon forventes å inneholde. Hvem skal stå som vertskap? Hva slags antrekk vil du at gjestene skal ha? Bryllupsinnbydelsen er viktig, for det er den som skaper de første forventningene til den store dagen.

Skikk og bruk om vertskap
Regelen er at den eller de som betaler for bryllupet står som vertskap og avsendere av invitasjonen. Hvis det er to eller tre parter som deler på utgiftene, er det vanlig å skrive ned navn og telefonnummer på den personen gjestene skal avgi svar til. Slik får en best kontroll over gjestelisten.

De viktigste detaljene
Bryllup er den høyeste selskapsformen, og dermed skal alle regler for invitasjoner følges. Innbydelsen skal være skriftlig, og angi dato, klokkeslett, navn på kirke, navn og adresse på selskapslokale. Den skal inneholde informasjon om antrekk og selskapsform. Skriv gjerne S.U. med en dato nederst i invitasjonen. Bokstavene står for Svar Utbedes, og dette er den korrekte måten å signalisere overfor gjestene på at vertskapet trenger tid til å planlegge selskapet.

Veibeskrivelse og opplysninger om overnatting kan sendes i en separat konvolutt etter at gjesten har svart om han eller hun kommer.

La deg selv overraske
Oppgi gjerne navnet på toastmasteren i bryllupsinnbydelsen. Toastmasteren har ansvar for at mat, skåling og taler kommer i riktig rekkefølge og til rett tidspunkt under middagen. Hvis gjestene tar direkte kontakt med denne, slipper brudeparet en del koordinering. I tillegg kan det være et hyggelig element at bryllupsfeiringen rommer taler, sanger og overraskelser som brudeparet ikke hadde forventet på forhånd.

En rød tråd gjennom antrekkene
Kjole og hvitt eller gallaantrekk benyttes ofte under ettermiddagsbryllup, men smoking og mørk dress er også helt vanlig. Brudgommen stiller i det antrekket som er angitt på innbydelsen. Vær tydelig og ærlig når det gjelder antrekk og ønskemål når det gjelder fotsid eller kort kjole for damene – gjester som har misforstått kleskoden kan føle seg særdeles utilpass under hele selskapet. Korrekt tidspunkt for utsendelse av invitasjoner er minimum seks uker før bryllupet; slik får også gjestene tid til å forberede praktiske detaljer som antrekk.

Vær så personlig du bare vil
Bryllupsinnbydelsen symboliserer at to mennesker er lykkelige og ønsker å dele livet sammen. Den kan derfor være av personlig karakter, og inneholde fotografier, dikt eller også noen spesielle ord dedisert hver enkelt gjest om hvorfor akkurat han eller hun er invitert. Det er også en trend å lage monogram av brudeparets navn som går igjen på både invitasjoner, menyer, bordkort og takkekort, og en del forsegler konvolutten med ornament. Når det gjelder kunstnerisk glede og utforming er det med andre ord nesten fritt frem; og får du med samtlige praktiske detaljer som er nevnt ovenfor, er suksessen sikret

Les også