Fotograf Håndlykken svarer

Fotograf Håndlykken - Vanja & Vetle

Vi spurte fotograf Håndlykken om hvordan en fotograf jobber for å få de aller beste bryllupsbildene!

Tekst: Kristin Hassellind  Foto: Fotograf Håndlykken 

Fotograf HåndlykkenHvordan jobber en bryllupsfotograf? Beskriv en dag på jobb.

– En dag på jobb begynner egentlig noen dager eller måneder i forveien. Det første jeg gjør med nytt brudepar er at jeg planlegger en forlovelsesfotografering. Her pleier vi å finne et sted som betyr noe for paret eller som er typisk dem. Deretter har vi et planleggingsmøte nærmere selve dagen. Da pleier brudeparet å sende meg kjøreplanen deres som jeg går igjennom. Jeg som fotograf legger inn ideer og tips de burde tenke på. Vi møtes da enten fysisk ellet over zoom til siste klarlegging for dagen. På selve bryllupsdagen er det jo fullt kjør fra morgen til kveld. Jeg møter paret til avtalt sted og er tilstede i alle små og store øyeblikk. De fleste bildene er jo tatt i naturlige settinger, men noen av bildene, som gruppebilder, konfetti og portrettene er ofte planlagt litt på forhånd. Som fotograf er jeg veldig opptatt av å fange de ekte øyeblikkene.

Hvordan forbereder du deg til bryllupsfotograferingen?

– Dagen før bryllupsdagen lader jeg opp batterier, renser objektiver og utstyr, tømmer alle SD-kort og legger sekken sammen med klærne jeg skal ha på meg klart i gangen til dagen derpå. Jeg må sørge for å få meg en god natt søvn og spise en god og næringsrik frokost før jeg reiser på oppdrag. Det er også veldig viktig å få i seg rikelig med vann på selve bryllupsdagen. Både for meg, men også for brudeparet!

I forkant har jeg også sett på lokasjoner sammen med brudeparet og planlagt dagen fra morgen til kveld.

Hvilke fototeknikker bruker du når du skal ta bryllupsbilder?

– Jeg er en selvlært fotograf og bryllupsfotograf og jeg finner mye inspirasjon på nett, i naturen og i hverdagslivet. «Hvordan kunne jeg ønske at mine bryllupsbilder ble tatt?» spør jeg meg selv ofte. Under fotograferingen prøver jeg å ta bildene fra ulike vinkler, både i fugleperspektiv og froskeperspektiv. Jeg prøver å leke med ulike vinkler og settinger og fange brudeparet fra deres beste sider!

Når det er sol har jeg alltid 100 i ISO og opp til 3,8 eller 4 i blender. Eks. F.3.8 eller F.2.8 osv. I lukkertid kan jeg ha alt fra 500 til 2000 alt ettersom. Når det er litt mørkere i været, er det litt motsatt. Da kan jeg ta opp mot 500 – 600 i Iso og ha lukker ned mot 100-200 med blender på F2.0 eller F2.8. Jeg skifter alltid utifra lys og settinger.

Hvilken type utstyr bruker en bryllupsfotograf?

– Alle fotografer bruker forskjellig utstyr. Utstyret jeg bruker er Canon R6 speilløse kameraer med objektiv serien Sigma Art som jeg er veldig fornøyd med. I fremtiden vil jeg investere i objektiv fra Canon!

Er det vanlig at fotografer redigerer bildene sine? Hva gjør man da?

– Alle fotografer har sin egen stil på bildene sine. Jeg leverer aldri bildene mine uredigert. Som redigeringsprogram bruker jeg Lightroom Classic. Jeg har en fast Preset (forinstilling) som jeg bruker på alle bildene, men som justeres litt ut ifra hvert bilde.

Hvor mye tid tar etterarbeidet?

– Det varierer veldig. Det tar fort noen dager.

Hvordan håndterer du eventuelt brudepar som ikke er fornøyd med bildene sine?

– Det er jeg ikke sikker på ennå. Da jeg frem til nå bare har hatt fornøyde kunder så langt jeg vet! Om jeg gjør mitt beste som fotograf skal det mye til for at brudeparet ikke skal bli fornøyde. Om de ikke blir fornøyde på stil eller redigering valgte de feil fotograf. Det må jeg håndtere den dagen det skjer.

 

Hvordan få bilder i den gylne timen?

– Det er lettest i perioden mai – august. Om sommeren planlegger jeg med paret å ta fotograferingen rundt kl 21:00 – 23:00. Da er solen såpass lav at jeg får noen magiske bilder og vakkert lys.

 Hva bør brudeparet tenke på under bryllupsfotograferingen som kan hjelpe deg i ditt arbeid?

– Jeg snakker med alle mine brudepar i god tid før bryllupet så vi får planlagt dagen sammen skikkelig. Det som kan hjelpe meg er at man klarer å slappe av under fotograferingen og stresse ned på selve dagen. Nyt dagen og nyt øyeblikket som aldri kommer tilbake!

Andre ting som kan hjelpe meg til å få gode bilder er å kjøpe masse konfetti, gjerne konfettikanoner til under vielsen eller til ankomst til lokalet. Sett av god tid til portrettene og familie og vennebilder. Det er mye som skjer på bryllupsdagen og dere ønsker ikke stress!

Om jeg møter bruder på morgenen hjelper det veldig om stedet er ryddig, kjolen allerede er hengt opp på en fin plass og at detaljer er lagt frem og klare for shoot!   

Les mer

Finn din bryllupsfotograf!

Bryllupsbildene skal leve videre også etter bryllupet. Finn din fotograf her!

First Look – ikke bare for brudgommen

Har du tenkt på at det finnes andre første blikk som det også kan være verdt å forevige?

Perfekte bryllupsbilder

Et bryllup er et minne for livet, noe dere vil ta med dere videre og tenke på med glede og…

Beste bryllupsfoto 2023

Se de 50 beste av nesten 10 000 bilder fra fotografer over hele verden.

Fotograf Håndlykken svarer

Vi spurte fotograf Håndlykken om hvordan en fotograf jobber for å få de aller beste bryllupsbildene.

Trash the dress

Bryllupsmagasinets redaktør satte på seg et wakeboard og testet trenden ”trash the dress”

Fotograf Håndlykken svarer

I denne artikkelen svarer Fotograf Håndlykken på noen av de vanligste spørsmålene fra kommende brudepar.

Bli kjent med Fotograf Håndlykken!

Bli kjent med fotograf Mildrid Håndlykken, som fremover kommer til å fortelle deg alt det du trenger å vite om…

Bryllupsfoto i et annerledes miljø!

De fleste som gifter seg tar bryllupsbilder i en eller annen form, men må man foreviges i et klassisk vakkert…

Gruppebilder fra bryllupet? Her er den komplette guiden!

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du får de beste gruppe- og minglebildene!

20 vanlige feil ved bryllupsfotograferingen

Hvorfor gjøre samme feil som andre? Tenk på følgende før bryllupsfotograferingen. Her er 20 vanlige feil mange gjør.

Bryllup og sosiale medier

Det å bruke sosiale medier kan ha stor positiv effekt på bryllupet, men det er ikke alle som ønsker å…

Finn riktig bryllupsfotograf!

Følg denne oppskriften og finn den personen som passer til å forevige nettopp deres store dag.

Få flotte bryllupsbilder!

Bryllusbildene foreviger deres store dag. Velg derfor bryllupsfotograf med omhu. Legger dere vekt på fotografens stil og kjemien dere imellom,…

Bryllup på sosiale medier

Vil du ta bryllupet ditt online, men vet ikke hvordan? Vi har sett nærmere på hvordan det funker å gjøre…

Fotoserie – bli med bak kulissene!

Bli med bak kulissene når vi arrangerer fotograferingen av neste magasins fotoserie!

Seneste innlegg

Seneste innlegg

Finn din bryllupsfotograf!

Bryllupsbildene skal leve videre også etter bryllupet. Finn din fotograf her!

Les mer

First Look – ikke bare for brudgommen

Har du tenkt på at det finnes andre første blikk som det også kan være verdt å forevige?

Les mer

Fotobaren sprer glede i norske bryllup

Fotobaren har i år vært til stede på nærmere 1000 bryllup rundt om i hele Norge. Vi stilte dem noen…

Les mer

Perfekte bryllupsbilder

Et bryllup er et minne for livet, noe dere vil ta med dere videre og tenke på med glede og…

Les mer

Beste bryllupsfoto 2023

Se de 50 beste av nesten 10 000 bilder fra fotografer over hele verden.

Les mer

Fotograf Håndlykken svarer

Vi spurte fotograf Håndlykken om hvordan en fotograf jobber for å få de aller beste bryllupsbildene.

Les mer

Trash the dress

Bryllupsmagasinets redaktør satte på seg et wakeboard og testet trenden ”trash the dress”

Les mer

Fotograf Håndlykken svarer

I denne artikkelen svarer Fotograf Håndlykken på noen av de vanligste spørsmålene fra kommende brudepar.

Les mer

Bli kjent med Fotograf Håndlykken!

Bli kjent med fotograf Mildrid Håndlykken, som fremover kommer til å fortelle deg alt det du trenger å vite om…

Les mer

Bryllupsfoto i et annerledes miljø!

De fleste som gifter seg tar bryllupsbilder i en eller annen form, men må man foreviges i et klassisk vakkert…

Les mer