Knekk kleskoden

Det er en ære å bli bedt i bryllup. Men når den første gleden har lagt seg, kommer ofte spørsmålet og tankene rundt hva en skal ikle seg på den store dagen. Invitasjonene skal ikke levne tvil overfor gjesten, men ofte står dresskoden i ja nettopp – kode. Følg tipsene nedenfor og sikre deg at du er kledt som resten av selskapet.

Tekst: Ann-Sophie Stene
Foto: Wilvorst

Dresskode
Det er opp til gjesten om en vil følge brudeparets instruksjoner når det gjelder klær. Den viktigste regelen er at en bør respektere brudeparets ønsker så sant det er mulig. Dresskoden som er nevnt i innbydelsen kan være nøye gjennomtenkt og basert på blant annet hva deres nærmeste slekt og venner har mulighet til å ikle seg.

Den gylne regelen, er at en uansett aldri skal være finere, eller bære flottere dress, enn verken bruden eller brudgommen. Akkurat denne dagen er det de som skal være midtpunkt og stå for glansen.

Hva betyr de ulike dresskodene?
Når det står Galla på innbydelsen, skal herrene bære kjole og hvitt eller også uniform. Kvinnene skal matche dem med lang aftenkjole. Om dresskoden er Smoking/Black Tie, skal herrene ha smoking om de har mulighet, mens kvinnene har valget mellom både lang og kort aftenkjole. Aftenkjole i seg selv kan være skjønne skapninger, og det er få anledninger kvinner får til å stråle like mye som i akkurat dem.

I dag er det også mange brudepar som velger Mørk Dress som dresskode i innbydelsen. Dette åpner for mindre formelle klær, og her kan kvinnen velge mellom både lang og kort aftenkjole, men også pene lange bukser og vakre bluser.

Før i tiden var bryllup noe av det største og mest formelle typen selskap en kunne bli invitert i. I dag kan en gjerne åpne en invitasjon og få oppgitt ”Festtøy” eller ”Pent” som dresskode. Dette betyr ikke at en skal ikle seg hverdagstøy – snarere at stemningen på festen vil være mindre høytidelig. En bør likevel holde en viss stil og klasse gjennom dressjakke, farger som passer til årstiden, pensko og slips.

Skikk og bruk for klær
Enkelte ganger dropper brudeparet å oppgi kleskode i invitasjonen. Da bør brudeparet kontaktes snarest mulig så en får god tid til å planlegge. Det er flere tradisjoner forbundet med gjestenes valg av tøy. Tidligere ble det regnet som feil å bruke fargen sort i bryllup, mens det i dag ofte er akseptabelt. Kvinnene skal ikke bære hvitt, fordi denne fargen er forbeholdt bruden. Og som kvinnelig gjest skal en heller ikke bære diadem, med mindre det er opplyst i innbydelsen at det er akseptert.

For herrene gjelder regelen om at dersom brudgommen ikke bærer kjole og hvitt, så må heller ikke gjestene gjøre det. Det samme gjelder smoking. Smoking skal generelt ikke bæres før klokken 17.00, men det er opp til brudeparet og en selv om en skal følge regelen. I kirken anses det for god etikette at skuldrene til kvinnene er tildekket under vielsen, og at dype utringninger skjules.

Skifte av tøy
Dersom tiden tillater, kan gjestene dra hjem og skifte mellom vielse og middag. Dette gjelder spesielt om en er opptatt av normene rundt klokkeslettet en kan bære smoking, eller også vil skifte fra eksempelvis bunad til aftenkjole. Om en ikke tror at investering i en flott aftenkjole eller smoking og kjole og hvitt vil være nyttig annet enn for nettopp ett bryllup, kan lån eller også leie av tøy være et godt alternativ. De fleste brudebutikker har utleie av et bredt spekter av klær for både barn og voksne til alle anledninger.

Galla. Foto: Its my Party og Wilvorst

Smoking. Foto: Its my Party og Tailor

Mørk dress. Foto: Lori Lee og Barcelona Bridal Week/catwalker/shutterstock.com

Pent. Foto: It´s my Party och Tailor

Festtøy. Foto: It´s my Party og Stayhard.se

LES OGSÅ

 • Bryllupsdager

  bryllupsdager
  bryllupsdager

  Bryllupsdager

  Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

  Bryllupsdager feirer vi for å minne hverandre om hvorfor vi giftet oss. En dag vi kan egne spesielt til hverandre og en anledning til å uttrykke vår kjærlighet til hverandre. (mer…)

 • Hvem gjør hva i bryllupet?

  Bryllupsplanlegging er virkelig noe helt spesielt! Å velge bryllupskjole, selskapslokale og å sette sammen gjestelisten er bare litt av alt som må gjøres. Viktige nøkkelpersoner skal også plukkes ut. Men hvem gjør egentlig hva på et bryllup?
 • 10 ting bryllupsgjesten bør unnvike

  10 ting bryllupsgjesten bør unnvike!

  Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

  Her lister vi opp noen vanlige tabber. Unnvik å gjøre disse feilene og bli brudeparets favorittgjest!

  (mer…)
 • Skikk og bruk i bryllup

  SKIKK OG BRUK PÅ DEN STORE DAGEN

  Bryllup er en begivenhet som er planlagt lang tid i forveien, og brudeparet har som regel skyhøye forventninger til den store dagen. Hvis alle vet hva de skal gjøre, hvordan og når, er sjansene store for at alle forventningene oppfylles. Her er en oversikt over bryllupsfeiringens skikk og bruk.

  (mer…)
 • Tilbords – Norges beste bryllupsliste!

  PROMOTION

  Tilbords – Norges beste bryllupsliste!

  Vi har gavene dere ønsker dere, og mange gode fordeler! Tilbords har hjulpet mange brudepar og bryllupsgjester med å velge riktige gaver, og hjelper gjerne med å lage den perfekte bryllupslisten for dere.

  (mer…)
 • Få hjelp til å opprette bryllupslisten!

  PROMOTION

  Få hjelp til å opprette bryllupslisten!

  Dere går nå en spennende og inspirerende tid i møte, så bruk tiden til å få den store dagen akkurat slik dere drømmer om. Tilbords har mange års erfaring med bryllup og ønskelister, og hjelper gjerne med å lage den perfekte bryllupslisten for dere.

  (mer…)
 • Vellykket utdrikningslag

  Slik fikser du et vellykket utdrikningslag for bruden

  Har du noen i din nærhet som skal gifte seg? Så gøy! I denne artikkelen gir vi deg rådene du trenger for å arrangere et fantastisk utdrikningslag, uansett budsjett. (mer…)

 • Bryllupslisten.no – enkelt for dere, enkelt for gjestene!

  PROMOTION

  Bryllupslisten.no – enkelt for dere, enkelt for gjestene!

  Bruk god tid på bryllupslisten. Det er ikke bare brudeparet som tar fordel av en gjennomtenkt bryllupsliste. For gjestene blir det både gøyere – og enklere – dersom listen er nøye planlagt og noe brudeparet virkelig ser frem til å pakke opp.

  (mer…)
 • Hva skjer i bryllupsbransjen?

  Hva skjer i bryllupsbransjen?

  Vi har snakket om trender med noen av de største brudekjolemerkene.

  (mer…)
 • Åsa Design

  PROMOTION

  Åsa Design

  Åsa Design – butikken med erfaring og sortiment utover det vanlige. (mer…)


Følg oss på