Alt du trenger å vite om gifteringer

Alt om gifteringer

Har du noen gang lurt på hvordan din giftering skal se ut og ligget søvnløs over ulike edelstener og slip? Slapp av – vi gir deg alt om gifteringer i denne artikkelen!

Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Alt om gifteringer

Hvordan en giftering skal se ut finnes det ingen fasit på. Det er helt opp til hver og ens smak og behag. Gifteringmoten endres imidlertid hele tiden og du kan alltid velge mellom ny eller tidløs design.

Tenk over hvordan nettopp din drømmering ser ut og hvordan den passer sammen med din personlighet. Vil du ha en ring med mange edelstener eller en glatt variant? Vil du ha en kraftig solitairering eller en klassisk alliansering? Spørsmålene er mange fordi det finnes utallige fantastiske gifteringer i ulke materialer og utforminger å velge mellom.

Du har kanskje allerede en tanke om hvordan din drømmering ser ut? Ta vare på drømmen din, og besøk etter hvert en gullsmed som hjelper deg med å gjøre din drøm til virkelighet. Dagens gullsmeder er helproffe på sitt arbeide og vet alt om gifteringer. Med sin erfaring og ekspertise lager de presis den drømmen du har fantasert om.

 

Edelstener

En edelsten er en sten av et vakkert, fargesterkt, hardt og gjennomskinnelig materiale. En edelsten brukes som regel ikke som smykke i sin naturlige form, men først etter at stenen er slipt og fått glans. Det finnes en rekke ulike slip å velge mellom og vi lister opp noen av dem lenger ned i artikkelen. Slipet gir edelstenen en annen farge og gjennomskinnelighet som får edelstenen til å fremtre enda vakrere. Det er edelstenens art som avgjør hva slags slip som passer best og her er det først og fremst hardheten man må ta hensyn til. Dersom du vil ha en ring som skal brukes daglig, skal du velge en edelsten med høy hardhet. Noen populære edelstener er :

 • Diamant
 • Rubin
 • Safir
 • Smaragd
 • Turmalin
Alt om gifteringer

Den uovervinnelige diamanten

En diamant er virkelig en gave fra moder jord – diamanten skapes av krystallisert kull langt under jordens overflate og beveger seg senere opp til overflaten. Ordet diamant kommer fra det greske adamas, som betyr uovervinnelig. Diamanten er en edelsten og er blant det hardeste materialet som finnes i naturen. En uslepen diamant kalles for rådiamant. Det finnes ulike fargeskalaer på diamanter (fra rosa og gult til nesten helt gjennomsiktig) hvor den reneste diamantformen betegnes med bokstaven ”R” (River). Diamanter deles også inn i ulike klarhetsgrader der den fineste graden heter ”FL” (flawless).

Diamanten vurderes etter fire egenskaper kalt diamantens 4C:Carat (vekt), Clarity (renhet), Color (farge) och Cut (slip).

Slip

Det vanligste diamantslipet er briljantslip, et slip som gir diamanten en fantastisk lysgjengivelse. Her ser du noen forskjellige former for slip:

 • Briljantslip gir diamanten en fantastisk lysgjengivelse.
 • Prinsesseslip, firkantet og vanlig. Blir effektfull i noen former for innfatninger, god lysgjengivelse
 • Smaragdslip, sjelden, har dårligere lysgjengivelse enn slipte diamanter generelt
 • Cushionslipning, puteformet, med ganske god lysgjengivelse
 • Hjerteslip kommer till sin rett i store størrelser, kan ha bra lysgjengivelse ved godt slip
 • Marquiseslip kallas også Navettslipning, avlang i formen, passer fint sammen med andre stener.
 • Flanderslip, en slipform som gir veldig god lysgjengivelse. Slipet er vanskelig å utføre, men gir en fantastisk glans og glød.
 • Baguettslip har en mindre god lysgjengivelse og brukes ofte som sidesten.
Alt om gifteringer

Valg av metall

Det finnes en del forskjellig å velge mellom i metaller også. Hvitt, gult og rødt gull er populært og vanlig forekommende. Her er noen korte beskrivelser av de ulike metallene:

 • Hvitt gull, hvite metaller gir en fin bakgrunn for diamanter.
 • Gult gull, tradisjonelt det vanligste metallet i gifteringen.
 • Rødt gull, romantisk, tradisjonelt og spektakulært.
 • Platina, populært på grunn av sitt hvite utseende, tåler mye.
 • Palladium, et metall som tåler mye og som står bra imot misfarving og riper.

Fatninger

Fattinger er en fellesbetegnelse for innfattinger av stener i ringer. Her beskriver vi noen av typene. (Klør betyr at metallet vender over kanten på diamantene)

 • Fadenfatting: Stenene sitter tett på rekke, nedsenkte og innfattede med klør. Denne fattingen er vanlig på allianseringer og praktisk siden den ikke fester seg fast i genser eller andre stoffer.
 • Stjernefatting: Stenen fattes med fire klør i en stjerne som er utskåret i ringen. Caréfatting: – Firkantede fattinget der stenene festes med klør. Fungerer omtrent på samme måte som fadenfattingen, men her er det kun en sten
 • Mellomrygg: Stenen fattes inn mellom to metallblokker. Fattingen kan også bestå av flere stener og med forskjellige former på blokkene. .
 • Krabbe/Klo – Stenene fastes i fire klør, (krabbe) som sitter opphøyet fra ringen Vanlig på enstens- eller trestensringer.
Alt om gifteringer

Valg av design

Selve utførelsen av ringen kan være så mangt. Her lister vi opp forskjellige utførelser som er vanlig i dag:

 • Alliansering – En alliansering er vanligvis innfattet med diamanter rundt hele ringen, men finnes også i halvallianse, kvartsallians og i blant også i andre kombinasjoner.
 • Glatte ringer – Disse brukes ofte som forlovelsesring og kompletteres med en giftering av allianse – eller enstensform.
 • Solitairering– En solitairering er en ring med én fremtredende sten og det er i dag en veldig klassisk og populær ring som finnes i de fleste prisklasser. I USA er denne typen ring vanlig ved forlovelse, en tradisjon som, kanske på grunn av amerikanske romantiske filmer, også begynner å bli vanligere her. Avgjørende for prisen er ofte størrelsen på diamanten/edelstenen.
 • Sidestensring – For noen rekker det ikke med en stor diamant som en solitairering, for dem er sidestensringen et perfekt valg. Man kombinerer en klassisk enstensring med en alliansering og får ekstra mye bling ut av det uten at det blir vulgært.
 • Carmoséring – Denne type ring forbindes ofte med vintage og består i de fleste tilfeller av en større sten (kan være for eksempel rubin, safir, smaragd eller en diamant) omgitt av små briljanter.
 • Haloring – Haloringen er en ringmodell som stammer fra 1920-tallet og som var vist mange ganger i blant annet filmen The Great Gatsby som utspiller seg nettopp på den tiden. Ringen har fått sitt navn på grunn av kransen som finnes rundt hoveddiamanten i tillegg til at få diamanter gnistrer så mye. Ringen passer utmerket for den elegante kvinnen som liker det mest eksklusive som finnes og som liker å vise frem seg selv og smykkene sine. Kjendiser som er sett med denne type ring er for eksempel Jessica Alba og Gwyneth Paltrow.
 • Flerstensring – Akkurat som navnet antyder er det her en ring med flere større stener. Noen forveksler kanskje denne ringen med allianseringen, men forskjellen er at en flerstensring vanligvis har maks ni større stener som sitter kloinnfattede. En alliansering har vanligvis flere stener enn dette i tillegg til at de er pavé- eller kanalinnfattede.

Design din egen giftering

En dyktig gullsmed kan hjelpe dere med å skape deres egen, unike giftering. For å finne den riktige ringen som passer dere i deres liv og til deres fingre er det et must å avlegge gullsmeden en visitt. Der kan dere prøve ulike typer ringer og selv se hvordan de ser ut på fingeren. La dere inspirere av gullsmedens engasjement og dra nytte av den kunnskap han eller hun besitter. Ofte finnes det mulighet for å designe deres egen helt unike giftering. Da kan dere i samråd med gullsmeden velge både metall, edelsten og slip. En giftering vil dere forhåpentligvis bære hele livet, så velg ringen med hjertet.

Søk hjelp fra ekspertene og bestill time for en konsultasjon!

Valget av gifteringer

Les mer

Thunes bryllupsunivers!

Med historie helt tilbake til 1857 er Thune stedet du bør besøke hvis du går med bryllupsplaner.

Morgengaven – en kjærlighetsgave

Morgengaven er en gammel tradisjon som fortsatt lever i beste velgående – og som er modernisert slik at den passer…

NOOR Smykker

Når vi velger ut et NOOR-smykke legger vi vekt på at smykket skal være tidsriktig i lang tid fremover.

Put a ring on it

Er en forlovelse og et frieri samme sak? Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Din Ring

DinRing.no er et unikt galleri-internettbutikk konsept.

Diamantjakten – årets vinner!

Vi presenterer stolt vinneren av Diamantjakten 2021, vår populære årlige konkurranse i samabeid med Norges beste gullsmeder.

Slik designer du din egen drømmering

Dersom du ikke finner din drømmering bak disken hos gullsmeden, kan du i stedet designe din helt egen variant.

Unike smykker fra Juvelér MSJ

MSJ Juvéler lager unike smykker på bestilling, custom og re-design. I butikken kan ditt gamle gull smeltes om for å…

For evig din!

Gifteringer er et av de viktigste elementene i et bryllup. Ringenes runde form har verken en begynnelse eller ende, og…

Tesori Diamanter

Tesori Bryllup er en nøye utvalgt kolleksjon av gifteringer og morgengaver.

Saint Maurice – Imponerende Karbonringer

Saint Maurice presenterer sin helt nye Gull-karbon-kolleksjon.

Breuning – Uendelig kjærlighet

Den nye Breuning-kolleksjonen “Infini” understreker den uendelige kjærligheten. Ringen imponerer med følelser og stilfulle detaljer.

Hvilke gifteringer er mest populære i 2020?

Hvilke gifteringer er mest populære i 2020? Selv om gifteringer er noe som varer evig, er det noen trender som…

David-Andersen Wedding

David-Andersen er synonymt med tradisjon, lidenskap og kompetanse. Vårt ønske er å hjelpe og inspirere når det gjelder valg av…

David-Andersen sine beste tips til valg av forlovelsesring

Hva gjør du når du har funnet den rette? Et frieri er ikke noe man opplever mange ganger i livet,…

Alt om gifteringer

Har du noen gang ligget søvnløs over ulike edelstener og slip? Slapp av – I denne artikkelen gir vi deg…

Tips ved valget av gifteringer

Innfor valget av gfteringer kan du finne informasjon på nettet og i magasiner om metaller og edelstener, men det holder…

Slik får du ringen du drømmer om!

Vær forberedt. Begynn allerede nå med å tenke på hva slags ring, hvilken edelsten og hvilken slipning som tiltaler deg.

Slik beskytter du ringen din!

Har du funnet drømmeringen? Gratulerer! Da har vi noen tips om hvordan du best kan beskytte den.

Gamle smykker

Mange av oss har gamle smykker og ringer liggende å støve ned, bortgjemt innerst i en skuff. Det kan være…

Swepol – tidløs design

Hva er vel herligere en å få være en del av deres lykke? Swepol har i 25 år vært leverandør…

Lag en egen giftering

Det finnes ingen bestemmelser når det gjelder hvordan en giftering skal se ut, det er opp til hver og ens…

Magiske metaller

Drømmer du om en liten gylden ring, et kjølig og elegant platinasmykke eller vil du heller legge pengene på en…

Morgengaven

Morgengaven symboliserer begynnelsen på alt det store og vakre man som nygift par skal oppleve og utrette sammen. Et varig…

Vakre perler – fulle av verdier og symboler

Ekte perler er en av verdens mest verdifulle smykker. Men perlene har også vært et symbol eller et tegn på…

Edle stener og vakre farger

Hvilken brud vil ikke ha en edelsten som pryder ringfingeren som et ekstra skinnende symbol for sin evige kjærlighet til…

Min drømmering

I 2017 er det fritt frem for både unike, egendesignede gifteringer og de mer tradisjonelle utgavene. Vi intervjuet fire kommende…

De nyeste smykketrendene

For et par uker siden besøkte vi den store gull- og smykkemessen Precious Fair i Stockholm og her viser vi…

De nyeste trendene innen vigselringer og smykker

I helgen besøkte vi gull- og smykkemessen New Nordic Jewellery & Watch Show i København for å spane på de…

Diamanten – veien fra idè til ferdig smykke

Opplev vårt brede utvalg av smykker, klokker og kjente merkevarer fra inn og utland.Våre kunnskapsrike medarbeidere sørger for at du…

Seneste innlegg

Seneste innlegg

NOOR Smykker

Når vi velger ut et NOOR-smykke legger vi vekt på at smykket skal være tidsriktig i lang tid fremover.

Les mer

Put a ring on it

Er en forlovelse og et frieri samme sak? Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Les mer

Din Ring

DinRing.no er et unikt galleri-internettbutikk konsept.

Les mer

Slik designer du din egen drømmering

Dersom du ikke finner din drømmering bak disken hos gullsmeden, kan du i stedet designe din helt egen variant.

Les mer

Saint Maurice – Imponerende Karbonringer

Saint Maurice presenterer sin helt nye Gull-karbon-kolleksjon.

Les mer

Breuning – Uendelig kjærlighet

Den nye Breuning-kolleksjonen “Infini” understreker den uendelige kjærligheten. Ringen imponerer med følelser og stilfulle detaljer.

Les mer

Hvilke gifteringer er mest populære i 2020?

Hvilke gifteringer er mest populære i 2020? Selv om gifteringer er noe som varer evig, er det noen trender som…

Les mer

David-Andersen Wedding

David-Andersen er synonymt med tradisjon, lidenskap og kompetanse. Vårt ønske er å hjelpe og inspirere når det gjelder valg av…

Les mer

David-Andersen sine beste tips til valg av forlovelsesring

Hva gjør du når du har funnet den rette? Et frieri er ikke noe man opplever mange ganger i livet,…

Les mer

Alt om gifteringer

Har du noen gang ligget søvnløs over ulike edelstener og slip? Slapp av – I denne artikkelen gir vi deg…

Les mer