Velkommen til bords!

I dag er det mest vanlig med mange små, runde bord ved bryllupsmiddagen.  Men det er ikke sikkert at det vanlige er det som passer best for ditt selskap.  Vi har tatt en prat med direktør Heidi Elisabeth Fjellheim på Losby Gods hvor de har brylluper så å si hver eneste lørdag hele året.

Tekst:  Eva Alnes Holte Foto:  iStockphoto.com/Sisoje

Råd fra eksperten
- Jeg synes det er så hyggelig å gi råd om bryllupsselskaper, begynner hun. – Ofte er parene usikre på hvordan de skal arrangere et viktig selskap. Det skal både være sosialt og morsomt og verdig og stilfullt på en gang. Som regel er flere generasjoner med ulike forventninger til hva et fint selskap skal være, også. Man bør ta flere hensyn enn de visuelle når man planlegger hvordan bryllupsrommet skal se ut.

Runde bord
– De fleste bryllupsmiddagene her finner sted ved runde bord med et eget hovedbord til brudeparet og foreldrene.   Vi pleier å dekke til 8 personer ved hvert gjestebord og det er vanlig med 6-10 slike bord, altså 48-80 gjester. Midtpunktet i rommet er hovedbordet, som ikke er rundt, slik at alle gjestene kan se brudefølget.

For gjestene er dette en veldig hyggelig setting, særlig hvis vertskapet har sørget for en fin miks ved hvert bord av mennesker som passer sammen eller har noe til felles. Små runde bord virker mer uformelle enn for eksempel langbord, men noen synes at man mister følelsen av å være samlet til et felles selskap når man sitter ved forskjellige bord, sier Fjellheim.

Som på film
Brudebordet som utstillingsbord med bare brudeparet og foreldrene er hun skeptisk til: - Jeg tror mange har sett dette på film og synes det ser fint ut. Men middagen er ofte 4-6 timer lang og da kan det rett og slett bli litt kjedelig for dem på hovedbordet å ha så få å snakke med. Jeg råder dem til å invitere litt flere til å sitte ved sitt bord, slik at de har det litt morsommere selv også. Hovedbordet kan også være rundt, men da blir det ikke så enkelt for gjestene å se brudeparet og det er jo synd.

Hestesko
Hesteskoformen eller u-formen på bordet er mer vanlig i konfirmasjoner og dåp hvor det er færre gjester. – Det blir litt voldsomt å la femti personer sitte i hestesko, synes Fjellheim.

E-form
E-formen på bordene passer fint til et bryllup med mange gjester og er mer sosialt enn hesteskoformen fordi man sitter nærmere hverandre.

Langbord
Langbord burde være mer populært, synes Elisabeth Fjellheim. – Det er når det er dekket på langbord at wow-faktoren kommer inn når man ser rommet, sier hun. – Da er bordene bredere og vi kan pynte det mer overdådig og flott, med store kandelabre og rause blomsterdekorasjoner.  

Jeg synes også det er mer høytidelig og stilig med langbord, litt sånn royalt. Dessuten sitter gjestene mer samlet da og får mer enn følelse av at alle er med på det samme selskapet. Men også her er man avhengig av antall gjester, hundre gjester blir for mange ved langbord.

Men om langbord er staselig, så kan det hende det også blir mer formelt og stivt og at gjestene blir mer hensatt til bare å prate med sidemannen eller sidekvinnen.

Praktiske hensyn
Dersom du skal ha buffet i bryllupet dit, bør du ta noen praktiske hensyn. Det bør være enkelt for gjestene å gå frem og tilbake til buffet. Blir det så trangt at de må snike seg fordi hverandre, kan det hende de ikke orker å forsyne seg så mange ganger som de har lyst til. Det er heller ikke behagelig å sitte klistret til bordet fordi en er må tenke på at folk vil forbi bak deg. At man sitter godt og ikke trangt er forresten viktig uansett.

I løpet av en lang bryllupsmiddag har kanskje noen lyst til å ta en røykepause eller må gå på toalettet eller bare vil friske litt på leppestiften. Da er det greit at det er enkelt å forlate bordet, at man slipper å bry alle andre på vegen med å gi en plass.

Bordplasseringen
Det er altså fordeler og ulemper ved de fleste alternativene, enten du velger langbord, rundebord, E-form eller U-form. Det viktigste hva du enn velger, er kanskje at du har tenkt nøye igjennom bordkortplasseringen slik at alle sitter ved siden av folk de sannsynligvis trives med og liker. Bordplasseringen kan være en vanskelig nøtt med din slekt og min slekt som kanskje ikke kjenner hverandre og med flere generasjoner.

– Selv om det er litt klisjé, er det faktisk en god idé å dele ut noen engangskameraer, quizer og vitser som gjestene kan underholde seg selv med dersom praten skulle gå i stå, sier Elisabeth Fjellheim.

Men der stopper vertskapets ansvar – gjestene må selv sørge for å komme opplagte og i godt humør til bryllupsmiddagen. Og det gjør heldigvis de fleste!