Fester relatert til bryllup – og hvorfor de er så hyggelige å arrangere

Bryllup og tilhørende fester

Et bryllup har gått fra å være et ettermiddagsevent til en hel dag og nå også en sammenkomst som strekker seg over flere dager. I tillegg til selve bryllupsdagen med vielse, mingling og selskap finnes det nå et hav av bryllupsrelaterte sammenkomster. Vi guider deg gjennom de viktigste.

Tekst: Anna Storm  Foto: Shutterstock.com

Nedenfor lister vi opp forskjellige fester tilknyttet bryllup. Du kan lese om når de finner sted, hvem som er inviterte og hvordan gamle tradisjoner har tatt en ny og moderne form. Samtlige fester er veldig hyggelige å arrangere, for vi er alle enige om at jo flere anledninger til å feire – desto bedre. Men tid, interesse og budsjett spiller selvfølgelig også inn og her er valget fritt med tanke på hvilke sammenkomster dere som brudepar (og gjestene deres) kan arrangere i tillegg til et bryllup.

Husk!
De som inviteres til noen av de bryllupsrelaterte sammenkomstene bør naturligvis også inviteres til selve bryllupet, så ha dette i tankene når dere setter opp gjesteliste.

Forlovelsesfest

En forlovelsesfest er som ordet sier – en fest for å feire forlovelsen. Den kan finne sted allerede kvelden etter forlovelsen eller til og med noen måneder etter selve frieriet. Denne festen er ofte noe som arrangeres som en overraskelse av nærmeste familie eller venner og blir sett på som veldig uformell. Dersom noen i nær familie eller venner bor langt unna, kan de reise til denne festen, ellers pleier man å be de som bor i nærheten til et mindre selskap. Til denne festen er det ikke noen forventninger om gaver. Her er det nærværet som teller. De som arrangerer festen byr på mat og drikke.

Utdrikningslag

Dette er den mest vanlige sammenkomsten i tillegg til selve bryllupet i de nordiske landene. Det er et utdrikningslag for bare bruden og et for bare brudgommen. I følge tradisjonen har det vært en tydelig kjønnsdeling på utdrikningslaget. Nå åpnes det litt for begge kjønnene slik at både kvinner og menn kan være til stede på begge utdrikningslagene – både på brudens og på brudgommens. Det viktigste er at det feires av de nærmeste vennene – uansett kjønn. Ofte finner utdrikningslagene sted fire – seks uker før bryllupsdagen.

Utdrikningslaget ble skapt for å feire den siste kvelden som «singel». Feiringen har gått fra å være en kveld fylt av ydmykelser til et heldags arrangement hvor man feirer den kommende bruden og brudgommen med personlig valgte aktiviteter.

Selv om dette er en gruppeaktivitet, pleier det som oftest være en som er ansvarlig for å organisere utdrikningslaget. Ifølge tradisjonen er det brudgommens og brudens forlover som er hovedansvarlig for utdrikningslaget.

Her kan du stemme på hvilken aktivitet du helst vil gjøre på ditt utdrikningslag!

Utdrikningslag

Rehearsal Dinner

En Rehearsal Dinner finner sted kvelden før bryllupet. Opprinnelig kom middagen fra en tid da brudeparet ofte øvde på selve vielsesseremonien denne dagen (the ceremony rehersal) og deretter samlet de nærmeste vennene og familien til en Rehearsal Dinner. Familiene til brudeparet står ofte for kostnadene og det mest vanlige er å ha middagen på en restaurant i byen (i en adskilt del, såkalt chambre séparée). Her sitter den nærmeste familien sammen for å bli bedre kjent og knytte bånd før selve bryllupsdagen.

En klassisk Rehearsal Dinner er ikke så vanlig for oss i Norden, men vi arrangerer gjerne en velkomstfest (se neste punkt) dersom bryllupet finner sted over en helg.

Velkomstfesten

Om dere holder bryllup over en hel helg eller dersom gjestene kommer langveisfra, hører det til god skikk at dere som brudepar arrangerer en velkomstfest for dem. En velkomstfest er presis det det høres ut som – en uformell fest hvor man ønsker gjestene velkommen til bryllupshelgen. På denne måten pleier man vanligvis arrangere et enklere måltid som grillbuffet, catering fra foodtrucks eller fingermat man kan spise på stående fot.

På en velkomstfest samles alle bryllupsgjestene til morgendagens bryllup. Meningen med festen er at gjestene skal bli kjent med hverandre og for brudeparet å rekke å mingle med gjestene. I løpet av selve bryllupsdagen rekker de kanskje ikke få anledning til å prate med alle så velkomstfesten er en ypperlig anledning til akkurat det.

Avskjedsbrunch

Dersom bryllupet varer over en hel helg, er det vanlig å samle alle gjestene morgenen etter selve bryllupsfesten til en felles brunch. Her er det litt forskjellige alternativer å gå etter. I noen tilfeller bestemmer man tid og sted (og kanskje til og med kleskode) og holder den ganske organisert. Mange brudepar velger for eksempel å holde en takketale til gjestene og kanskje åpne bryllupsgavene. Dette bruker å bli satt pris på av mange, men for dem som har festet og danset hele natten sammen med brudeparet kan det være anstrengende å delta på en finere brunch morgenen derpå. Et alternativ til den sittende brunchen er å lage frokostposer til hver gjest. Brudeparet kan da senere innfinne seg i matsalen med frokostposene . De gjestene som vil slå seg ned ved siden av dere er velkomne til å gjøre det, andre velger kanskje å ta med seg sin frokostpose opp på rommet eller på vegen hjem.

Bryllup og tilhørende fester

Event fra ulike kulturer  

Mehndi – Populært event. I sørlige Asia blir det også kalt for Henna-event. En kunstner lager Henna-tatoveringer på den kommende brudens hender eller føtter. Også nære venner og brudens familie kan få tatoveringer på hendene. I forbindelse med dette finner festlighetene sted med musikk, mat og livlige konversasjoner. Ofte holdes denne festen noen dager før bryllupsdagen (optimalt for at Henna-tatoveringen skal få feste er tre dager).

Sangeet – Ordet sangeet betyr å «synge sammen» på sanskrit og dette er en passende beskrivelse på dette eventet der familien møtes for å danse og synge. Denne festen arrangeres av brudeparets familier og alle er inviterte. Det er derfor ikke uvanlig om denne festen holdes for 300-500 gjester.

Aufruf – Denna jødiske tradisjonen finner ofte sted i en synaogoge lørdagen før selve bryllupsdagen. Ifølge tradisjonen er det kun brudgommen som er til stede og han blir kalt frem for å motta en velsignelse av rabbineren. I mer liberale synagoger mottar både den kommende bruden og brudgummen denne velsignelsen. Etter seremonien kaster venner og familien godterier på paret. Dette skal symbolisere sødme og fruktbarhet.

Les mer

Kleskodene i bryllup

Ofte står kleskoden i invitasjonen, men hva betyr den egentlig? Bare rolig, etter å ha lest denne artikkelen vil du…

Finn din bryllupsfotograf

Å velge en profesjonell bryllupsfotograf lønner seg i lengden. Bryllupsbildene er jo det eneste fysiske minnet som skal leve videre…

Vårt bryllup: Synne & Blyde

"Drømmen var å skape en dag med mye latter, kjærlighet og god stemning. Det var også viktig at det var…

Skap drømmegavelisten i Illums Bolighus

Enten listen er nøye planlagt eller dere trenger inspirasjon, ønsker Illums Bolighus velkommen til et vakkert univers der drømmegavelisten skapes.

Våre topp 20 låter til brudevalsen

Har dere ikke bestemt dere for hvilken sang dere vil danse til enda? Vi har funnet frem noen av våre…

Velg riktig festlokale

Gratulerer, dere skal gifte dere. På tide å planlegge en av livets største fester, bryllupsfesten. I tillegg til maten, underholdningen…

Brudgommens sjekkliste

Det er alltid en god idé å vite hva som – tradisjonelt – står på brudgommens liste over gjøremål.

9 tips – slik makser dere bryllupsfesten!

Å planlegge bryllupsfesten er gøy – pass på å gjøre den uforglemmelig for gjestene deres!

Perfekte bryllupsbilder

Et bryllup er et minne for livet, noe dere vil ta med dere videre og tenke på med glede og…

Lag et bryllupsbudsjett

Det første stadiet i planleggingsfasen er å sette opp et bryllupsbudsjett.

Gift dere først – fest senere!

Les mer om trenden som på engelsk kalles for Wed first – party later; gift dere først – fest senere.…

Unike hoteller

Drømmer du om å feire bryllupet ditt på et unikt og historisk hotell?

Det perfekte stedet til deres store dag!

Går dere i bryllupstanker og leter etter det helt perfekte stedet for bryllupet deres, som også har overnattingsmuligheter? Da har…

Del din unike bryllupshistorie med oss!

Har du nylig giftet deg? Vi vil gjerne høre om ditt bryllup og dele dine råd og tips med våre…

Den ultimate sjekklisten ETTER bryllupet

Mange brudepar glemmer viktige oppgaver de har etter bryllupet. Her har vi satt sammen en sjekkliste for å gjøre det…

Kjøreplan for bryllupsdagen

Tenker du å ta bryllupet som det kommer, uten noen faste tidspunkter? Tenk om igjen! De beste bryllupene er planlagt…

Beste bryllupsfoto 2023

Se de 50 beste av nesten 10 000 bilder fra fotografer over hele verden.

20 romantiske vinterdates for deg og din partner

Vet du ikke hva du skal finne på med kjæresten din i julen? Vi har listet 20 vinterdates som gir…

Finn forloverkjole!

Her får du se noen flotte forloverkjoler som finnes i norske butikker akkurat nå!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du ha siste nytt, inspirasjon til bryllupet ditt og unike tilbud til våre lesere?

Neonskilt til bryllup!

Gi bryllupet ditt den ekstra gnisten det fortjener med et unikt, skreddersydd neonskilt som feirer deres spesielle dag.

Detaljer som skaper et perfekt bryllup

"Dagen i går ble helt perfekt! Vi er så fornøyd med lydanlegget og alt dere leverte." - Line

9 romantiske julefilmer for to

Vi teller ned dagene til julaften, men mens vi venter kan du sette på disse 9 romantiske julefilmene for å…

Morgengaven – en kjærlighetsgave

Morgengaven er en gammel tradisjon som fortsatt lever i beste velgående – og som er modernisert slik at den passer…

Bryllup – og tilhørende fester

Et bryllup med vielse, mingling og selskap er supert, men her er noen bryllupsrelaterte fester du også kan arrangere!

10 ting hver brud burde ha

Disse ti tingene er kanskje de viktigste i bryllupsplanleggingen.

Bryllupsbingo

Her kan du laste ned et bingobrett du kan bruke på bryllupsfesten!

QUIZ: Hvilket bryllupstema passer deg best?

Vet du ikke hvilket tema dere skal velge for deres bryllup? Ta denne testen for å finne det temaet som…

Bryllupsgaver: Hva bør man ønske seg?

Vi gir dere våre beste tips for en bryllupsgave dere blir fornøyde med.

8 morsomme leker til bryllupet

Morsomme leker får tiden til å gå, og bidrar til sosialt samhold slik at gjestene blir bedre kjent med hverandre.

Vinterbryllup – alt du vil vite

Drømmer du om et vinterbryllup i hvitt med naturen i fokus? Her kommer alt du trenger å vite om vinterbryllup…

Hvordan kommunisere bedre med din partner

Vi gir deg 5 tips som får deg til å kommunisere bedre med din partner og et forhold som varer.

Quiz: Hvilken bryllupsreise passer for dere?

Vet dere hvor dere skal dra? En god begynnelse er å finne ut hva slags type reisende dere er ved…

De kuleste bryllupstemaene

Skal du gå for romantisk, moderne, vintage eller uformell hagefest?

Vårt bryllup: Thea og Nils

Ungdomskjærestene Thea og Nils valgte å invitere venner og familie til en skikkelig bryllupsfest i nærmiljøet.

Vårt bryllup: Anita & Morten

Da Anita & Morten giftet seg, angret de ikke sekund på at de hadde «first look» før selve vielsen.

Vårt bryllup: Stine Malene og Bjørnar

Stine Malene og Bjørnar ønsket en intim seremoni og fest på vingården Fattoria Del Colle i Italia.

Hjelp, jeg er forlover!

Å være forlover er et ærefullt oppdrag som innebærer langt mer enn å arrangere utdrikningslag og holde tale under middagen.

Bryllup på Stenungsögården

Vi vet hvor viktig denne store dagen er for dere, og derfor må alt bli akkurat så perfekt som dere…

Er du en ekte bridezilla?

Har du et sterkt kontrollbehov, pisker kjæreste og forlover rundt og stiller urimelige krav til frisør, fotograf eller de som…

Drømmebryllup på vakre Ringnes Gård

Lisa Erlanda & Hans Johan mistet sin høytelskede sønn i 2021, men sammen finner de kraft og styrke som gir…

Bryllupsgave til paret som har alt

Paret som, i likhet med de fleste brudepar i dag, har levd sammen i lang tid, og som har kommet…

Bryllupstale: Hvordan holde en bra tale?

Her får du tips til din bryllupstale, enten du er brudgom, brud, nær familie eller forlover.

Fotograf Håndlykken svarer

Vi spurte fotograf Håndlykken om hvordan en fotograf jobber for å få de aller beste bryllupsbildene.

Trash the dress

Bryllupsmagasinets redaktør satte på seg et wakeboard og testet trenden ”trash the dress”

Bryllup i Toscana!

Linda og Bjørn giftet seg i Toscana, og her presenterer vi bildene fra det nydelige bryllupet tatt av Andrea Tappo…

Festkjoler til sommerbryllup!

Herlige sommerlige kjoler i farger og mønstre som passer perfekt til et sommerbryllup.

Den fargebevisste gjesten

Vil du være ekstra trendy i 2023, så tilfør en dose av magenta.

Hunderfossen Hotell og Resort

Omgivelsene på Hunderfossen kunne kommet rett fra et Asbjørnsen og Moe eventyr. Her er Soria Moria slott, prinsesser, konger, eventyr…

Sosiale medier og bildedeling

Er det ok å bruke mobiltelefoner på festen? Les vår artikkel om bildedeling og sosiale medier under bryllup her.

Vårt bryllup: Ida & Didrik

Ida og Didrik hadde bryllupsfesten på vakre Digra Gård 30. juli 2022 med Morten Grøtnes som toastmaster.

Bryllup i ulike kulturer – Hinduismen

I denne artikkelen forteller vi deg mer om hva du kan forvente deg dersom du blir invitert til et hinduistisk…

Fotograf Håndlykken svarer

I denne artikkelen svarer Fotograf Håndlykken på noen av de vanligste spørsmålene fra kommende brudepar.

Julie og Sigve ønsket seg et tomt gavebord

Det føles fint å gi litt ekstra når vi får litt ekstra, sier brudeparet.

Vårt bryllup: Ragnhild & Erlend

Den profesjonelle makeup-artisten @rmabeauty, også kjent som Ragnhild Margrethe, fikk endelig sin Erlend i vakre La Torre di Pila 29.08.22.

Størrelsesinkluderende fest- og bryllupskolleksjon fra Ellos

Dette er kolleksjonen som får oss som ikke skal i bryllup i sommer til å ønske en invitasjon i postkassen.

Bli kjent med Fotograf Håndlykken!

Bli kjent med fotograf Mildrid Håndlykken, som fremover kommer til å fortelle deg alt det du trenger å vite om…

Vårt bryllup: Jennie & Øystein

Jennie og Øystein har hver sommer siden de møttes feriert i Tvedestrand. Så der ble også bryllupet holdt etter 12…

Vårt bryllup: Nina & Christoffer

Lærerne Nina og Christoffer hadde en varm, intim og personlig vielse på Ris Menighetshus.

Bryllupstrender i pandemiens fotspor

Vi i Bryllupsmagasinet har sett nærmere på 7 bryllupstrender som vokste frem i kjølvannet av pandemien.

Bryllupsgaver fra Kitch´n

Kjøkkengaver står høyt på listen hos både unge par i etableringsfasen og hos par som har bodd sammen i mange…

Bryllupsfeber har premiere på NRK

Bli inspirert av fargerike bryllup i andre kulturer på NRK. I serien får du følge fem brudepar helt frem til…

Ønskelisten som gir deg bryllupsgavene du vil ha

Selvfølgelig vil du sette pris på alt gjestene dine velger ut til deg og din kjære. Men la oss være…

Hilde & Steve

Her kan du lese mer om vinter- og vikingbryllupet til Hilde og Steve, som fant sted på Hunderfossen i 2022.

Oppskriften på et magisk destinasjonsbryllup

Vi har snakket med Jasmine Seymus som jobber som eventkoordinator på Coquillade Provence Resort & Spa om hvordan drømmen kan…

Bryllupsfoto i et annerledes miljø!

De fleste som gifter seg tar bryllupsbilder i en eller annen form, men må man foreviges i et klassisk vakkert…

Frieri – slik kan det gjøres

Her får du noen idéer om forskjellige måter å fri på!

Nattmat – et populært innslag blant gjestene

Nattmat er et enklere måltid som serveres ut mot de små timene på festlige anledninger som for eksempel bryllup.

Vårt bryllup: Lisa & Henrik Borg

Her kan du lese om influenserparet Lisa og Henrik Borgs fantastiske bryllup!

Vårt bryllup: Joakim & Linn

Linn & Joakim giftet seg på Vestlandet i 2020 i Linn sin hjembygd. Her kan du lese om et ekte…

Dressed for suksess

Bedt i bryllup, men aner ikke hva du skal ha på deg? Vi hjelper deg å finne frem i jungelen…

Vil du gifte deg med meg?

Trenger du inspirasjon for ulike måter å fri på? Vi har satt sammen noen romantiske ideer for et magisk frieri.

Elskede bryllupskake!

Hva slags type kake bør man velge og hvilken smakskombinasjon passer best? Les hva du bør tenke på når det…

Skikk og bruk – før, under og etter bryllupet

Vi har sjekket skikk og bruk før, under og etter bryllupet. Men det er dere som bestemmer når alt kommer…

Kunsten å skrive ønskeliste

Datoen er klar og nå gjenstår kun å fikse ønskelisten. Vi gir deg tips og råd som hjelper gjestene med…

Bryllupsbue

Vil dere ha en unik og personlig vielse? Bli mann og kone under en vakker og romantisk bryllupsbue.

Ankom festen med stil

Har dere planlagt hvordan dere skal ankomme bryllupsfesten eller er dere desperate etter tips og idéer? Her ser dere transportmuligheter.

21 tips til bryllupsplanleggingen

Det er gøy å planlegge et bryllup, men det kan også være stressende til tider. Her kommer 21 tips som…

9 tips om hvordan dere bevarer kjærligheten

Les våre tips til hvordan dere bevarer kjærligheten, uansett om du har vært sammen med din kjæreste i ett eller…

Barn i bryllup

Vil dere ha barn i bryllup? Om dere ønsker et barnevennlig bryllup er det flere momenter man bør tenke på.

12 tips om hvordan dere planlegger og gjennomfører den perfekte bryllupsreisen

Vi gir deg 12 tips på hvordan du kan skape den perfekte bryllupsreisen.

Slik lager dere den perfekte bryllupshjemmesiden

Bryllupshjemmesiden deres er mer enn en formalitet, det er en viktig kilde som holder gjestene deres informerte om den store…

Gruppebilder fra bryllupet? Her er den komplette guiden!

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du får de beste gruppe- og minglebildene!

Hvordan skrive ønskeliste?

Hvordan skriver man egentlig en ønskeliste og hva er skikk og bruk? Vi gir deg tips til en ønskeliste til…

Gi gaver til brudefølget?

Vis at du setter pris på dine forlovere ved å gi en vakker gave.

Elopements – hva er det, egentlig?

Vil dere droppe et stort bryllup og bare gifte dere i hemmelighet? Elopements har blitt mer populært enn noensinne.

Slik har pandemien påvirket hvordan vi feirer bryllup

Selv om vi ønsker at pandemien aldri hadde funnet sted, finnes det faktisk noe positivt som har kommet ut av…

Lansering av eksklusiv bryllupssuite!

Vi ble invitert til den store åpningen av Suite Lars Wallin, en helt unik bryllupssuite hos Radisson Blu Scandinavia.

Vårt bryllup: Amalie & Vetle

"Vi hadde en klar visjon om å bruke fjellheimen, høstfargene og kontrastene så godt som mulig, vi er så fornøyde…

Forbered deg på å komme tilbake til festlighetene etter pandemien

Pandemien er snart et minne blott, og bryllupene er tilbake! Men for noen gjester kan det være en utfordring med…

Vårt bryllup: Frøydis & Håvard

Se bildene fra Frøydis og Håvards vakre bryllup - og finn ut hva Frøydis ga Håvard i morgengave!

Vårt bryllup: Laila & Jakob

Vi hadde et et intimt bryllup med 26 personer, som var helt perfekt! Med bare nærmeste familie og forlovere får…

Tilbords – Norges beste bryllupsliste!

Vi har gavene dere ønsker dere, og mange gode fordeler! Tilbords har hjulpet mange brudepar og bryllupsgjester med å velge…

Hva slags utdrikningslag vil du ha?

Stem på den aktiviteten du helst ville gjort på ditt utdrikningslag!

Lars Wallin designer bryllupssuite i Gøteborg

Lars Wallin har i samarbeid med Radisson Blu Scandinavia designet en helt unik brudesuite – og vi har fått et…

Endelig bryllupsmesse!

Vi har vært på Din bryllupsmesse og fått massevis av ny inspirasjon!

Fjerne flekker på klær

Flekker på klærne som er vanskelige å få bort? Vi har listen over de vanligste flekkene og hvordan du blir…

La bryllupsplanleggingen begynne!

For å gjøre bryllupsplanleggingen så smidig som mulig, har vi laget en liten tidslinje slik at du lettere holder kontrollen.

Bli den beste bryllupstaleren!

Her er noen av våre beste tips for å lykkes med bryllupstalen, enten du er brud, brudgom, forlover, gjest, eller…

Sjekkliste til din bryllupsplanlegging

Det er mye å holde styr på når det gjelder bryllupsplanlegging. Vi tipser deg om når du bør gjøre hva…

Fornye ekteskapsløftene

Er du fremdeles nyforelsket etter mange års ekteskap? Eller er det først nå kjærligheten virkelig blomstrer? Da forstår vi godt…

Vårt bryllup: Madelen & Simen

Når koronaen satte en stopper for det store bryllupet, var det likevel viktig for oss å gifte oss som planlagt,…

20 vanlige feil ved bryllupsfotograferingen

Hvorfor gjøre samme feil som andre? Tenk på følgende før bryllupsfotograferingen. Her er 20 vanlige feil mange gjør.

Vårt bryllup: Linn & Jørgen

Da vi bestemte oss for bryllupsdato ett år tidligere visste vi lite om at hele planleggingen skulle bli snudd på…

Drømmebryllup midt i uken

Med tusentalls utsatte bryllup er det mange lørdager fremover som nå blir fullbooket. Vi har løsningen!

Etter pandemien – slik planlegger vi bryllup

Pandemien med covid-19 har stilt krav på nye, innovative løsninger og idéer for mange – ikke minst for brudepar som…