Diamanten; symbolet på evig kjærlighet

diamant

Diamanten er ikke bare en av naturens mest unike skapninger, stenen er også verdens mest myteomspundne og ikoniske edelsten – en umåtelig populær forlovelses- og vielsesring verden over. Men hvordan lager man en diamant, hva avgjør prisen og hvilket slip skal man velge?

Tekst: Josephine Fredh   Foto: Adobestock.com

Gnistrende diamanter har fascinert mennesker til alle tider. Det sies at de første diamantene ble funnet i India for over 4000 år siden. Selve ordet diamant stammer fra det greske ordet adamas som betyr uovervinnelig og bestandig. Det finnes massevis av myter om den høyt aktede diamanten. Hinduer for eksempel, trodde at diamanter ble skapt når lynet slo ned i stenene. Romerne elsket også diamanter. Velstående krigere bar dem inn på slagmarken fordi de mente at diamantene bar på magiske krefter som beskyttet dem mot fiender.

 

I dag er diamanter mer ettertraktet enn noensinne. Det går ikke an å ta feil av diamantens særstilling blant edelstener i popkulturen, ta for eksempel Marilyn Monroes uforglemmelige sitat om at diamanten er en kvinnes beste venn. Diamanten er den edelsten som – uten sammenligning – er den mest ettertraktede og dyrebareste stenen i forlovelses- og gifteringer; en sten som ble det klassisk ultimate symbolet for evig kjærlighet.

 

Slik skapes diamanter

Naturlige diamanter utvikles 15-20 mil under jordens overflate. Diamanter består av kull som under et enormt trykk og ekstrem varme blir diamanter i en prosess som tar flere hundre millioner (eller i visse fall flere milliarder) år, avhengig av type. Senere føres diamanten opp til jordens overflate med flytende magna som fryser til. Når en diamant blir funnet i en gruve kalles den for en rådiamant og ser overhodet ikke ut slik vi er vant til å se den. Det kreves mye arbeide og ekspertise fra mesterlige diamantslipere og polere for å forvandle de rå stenene til gnistrende diamanter. Tenk hvilken reise diamanten har gjort fra jordens indre til kanskje å komme opp å pryde din finger på bryllupsdagen – ikke rart at diamanten er så ettertraktet, verdifull og spesiell!

diamant

Diamantens egenskaper

Den ferdigslipte diamanten vurderes ut fra de fire C-ene, som består av Carat, Colour, Clarity og Cut.

 

Carat (Karat)

Først og fremt må aldri ”karat” blandes sammen med renhetsstørrelsen ”karat” for gull. Karat er nemlig diamantens vekt. En karat veier 0,2 gram. Her er det også viktig å huske på at karat og størrelse heller ikke er samme sak. Avhengig av hvordan stenen slipes kan den oppleves som større eller mindre enn en annen sten med nøyaktig samme vekt. En diamant på 2 karat er mer kostbar enn to diamanter på 1 karat hver. Bare en eneste diamant av cirka 1 million utgravde diamanter veier over 1 karat.

 

Colour (Farge)

Colour er benevnelsen på stenens farge, eller mangel på farge. For et utrent øye ser i prinsippet alle diamanter fargeløst ”hvite” ut, men helt fargeløse diamanter er ekstremt uvanlige og dermed mye mer ettertraktede og verdisettes høyere enn de som har en tone av brunt, gult eller grått. I tillegg til hvite og diamanter som dras mot én fargetone, finnes det naturlig fargede diamanter, såkalte Fancy Coloured diamonds. Disse er utrolig sjeldne og verdisettes, til forskjell fra øvrige diamanter, ut ifra fargens intensitet.  Det finnes for eksempel blå, rosa, ja til og med naturlig svarte diamenter, men disse er ekstremt sjeldne!

 

Clarity (Klarhet)

Clarity handler om hvor klar diamanten er. Finnes det strøk av misfarging eller skygger i stenen? Jo klarere diamanten er, dess dyrere, jo større diamanten er, dess større sannsynlighet for at det finnes misfarginger Store, helt klare diamanter er altså utrolig sjeldne (og verdifulle).

 

Cut (Slip)

Å slipe en diamant er et avansert håndverk basert på matematiske formler; det kreves eksakt riktig proporsjoner mellom stenens ulike deler for at lyset skal reflekteres optimalt. En perfekt slipt diamant gnistrer og glimrer på en helt unik måte sammenliknet med andre edelstener. Diamanter kan slipes i mange ulike former og avhengig av opprinnelig form. Slipets kvalitet er uavhengig av form. Skalaen som brukes for å gradere kvaliteten er Ideal, Excellent, Good, Fair och Poor. En velslipt diamant kan bedre reflektere lyset enn en som er dårligere slipt.

 

diamant

Form

Diamanten slipes altså i ulike former avhengig av størrelse og form på rådiamanten pluss hvilken egenskap man vil løfte frem i diamanten. Det mest klassiske diamantslipet er briljantslip, som gir en sten som er rund på oversiden og som avsluttes i en skarp spiss på undersiden. En briljantslipt diamant kalles ofte for en briljant og er en av to dyrere slip. Her ser du noen av de mest populære slipene:

 

  • Briljantslip

Gir diamanten en fantastisk lysgjengivelse.

Prinsesseslip

Firkantet og vanlig. Blir effektfull i visse former for innfatninger, god lysgjengivelse.

  • Smaragdslip

Sjelden, har dårligere lysgjengivelse enn slipte diamanter generelt.

  • Cushionslip

Puteformet med ganska god lysgjengivelse.

  • Hjerteslip

Kommer til sin rett i større størrelser, kan ha bra lysgjengivelse om den slipes godt.

  • Marquiseslip

Kalles også Navettslip, avlang i formen, passar også fint sammen med andre stener. Flanderslip

En slipningsform som gir svært god lysgjengivelse. Slipet er vanskelig å utføre, men gir en fantastisk glød og glans..

  • Baguettslip

Har en mindre bra lysgjengivelse og brukes ofte som sidesten.

 

diamant

Syntetiske diamanter

Naturlige diamanter skapes som allerede nevnt uten innblanding av mennesker, uten en geologisk prosess som kan ta flere milliarder år. Men det går faktisk an å lage kunstige diamanter. De kalles da for syntetiske diamanter, laboratoriedyrkede diamanter elelr kunstige diamanter. I Norden må man bruke prefikset ”syntetisk” når man henviser til en kunstig skapt diament. Dette innebærer at du kan gå ut fra at alle diaanter som selges som diamanter her er naturlige diamanter. Kunstig dykede diamanter er betydelig billigere, men ærlig talt – visst skulle vel følelsen av å bære en kunstig dyrket diamant ikke være den samme som å bære en eksklusiv diamant som skapes av moder jord over milliarder av år?

 

Les mer

Ringene til forlovelse, frieri og bryllup

Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Diamanten; symbolet på evig kjærlighet

Diamantringen er populær forlovelsesring verden over. Hvordan lager man en diamant, hva avgjør prisen og hvilket slip skal man velge?

Personlige smykker på bryllupsdagen

I denne artikkelen gir vi deg tipsene du trenger for å løfte frem din personlighet ved hjelp av vakre smykker.

Pre-owned: vintage klokker

Et ur signaliserer ikke bare at du holder tiden, men en klokke forteller også hvem du er. Les mer om…

For evig din!

Gifteringer er et av de viktigste elementene i et bryllup. Ringenes runde form har verken en begynnelse eller ende, og…

Ta vare på ringen din!

For at ringen din skal holde seg skinnende og fin er det viktig å beskytte og ta vare på den.…

Ta vare på smykkene dine

Det er verdt å behandle dine edleste juveler med litt ekstra omsorg og kjærlighet. Les mer om behandling av smykker…

Sett farge på gifteringen!

Hvilke edelstener egner seg best på gifteringen? Vi har rådført oss med en gullsmed. Her får du vite alt du…

Hvilken type giftering vil du ha?

Gifteringen kommer i mange ulike former, farger og steiner, og er det ultimate symbolet på deres kjærlighet til hverandre.

Vil du gifte deg med meg?

Her får du noen idéer om forskjellige måter å fri på!

Den perfekte morgengaven

Morgengaven er en hyggelig gest brudeparet gir til hverandre som kjærlighetssymbol etter sin første natt sammen som mann og kone.

Diamantjakten

Vinn egendesignede ringer til en verdi av 50.000 kroner i samarbeid med Norges beste gullsmeder!

Alt du trenger å vite om forlovelsesringer for menn

Stadig flere designere, og enkeltgullsmeder, har kastet seg på den kommende etterspørselen: menn som ønsker en forlovelsesring.

Hva betyr stenen?

Det finnes mange ulike steiner på ringene rundt om i verden, men hva betyr fargen og steinen?

Hvorfor den glatte ringen alltid vil være en vinner

En klassisk, glatt giftering er like mye et symbol på ekteskap som diamantringene. Den glatte ringen alltid vil være en…

Tidløse perler

Tidløse perler er både klassisk, elegant og vakkert. Å bære perlesmykker på bryllupsdagen er noe som aldri går av moten.

Slik rengjør du diamantringen din

Jevnlig rengjøring hjemme holder diamantringen skinnende ren mellom gangene du leverer den til profesjonell rengjøring.

Vinneren av Diamantjakten 2022!

Vi fikk gleden av å ringe til en lykkelig vinner av årets Diamantjakt!

Bli inspirert av disse graveringstipsene!

Det er utrolig romantisk med graveringen av en spesiell dato, deres initialer eller en spesiell frase som bare du og…

Mer av alt på Klarlund Expo 2021

Vi var på Klarlund Expo for se verdens mest eksklusive klokkemerker, snakke gavetrender med ekspertene og se fantastiske smykker.

Vinnerne av Diamantjakten 2021!

Designe egne ringer

Det har blitt vanligere å designe sine egne ringer. Her får du tips om hva du skal tenke på.

Morgengaven – en kjærlighetsgave

Morgengaven er en gammel tradisjon som fortsatt lever i beste velgående – og som er modernisert slik at den passer…

NOOR Smykker

Når vi velger ut et NOOR-smykke legger vi vekt på at smykket skal være tidsriktig i lang tid fremover.

Put a ring on it

Er en forlovelse og et frieri samme sak? Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Diamantjakten – årets vinner!

Vi presenterer stolt vinneren av Diamantjakten 2021, vår populære årlige konkurranse i samabeid med Norges beste gullsmeder.

Breuning – Uendelig kjærlighet

Den nye Breuning-kolleksjonen “Infini” understreker den uendelige kjærligheten. Ringen imponerer med følelser og stilfulle detaljer.

David-Andersen Wedding

David-Andersen er synonymt med tradisjon, lidenskap og kompetanse. Vårt ønske er å hjelpe og inspirere når det gjelder valg av…

Alt om gifteringer

Har du noen gang ligget søvnløs over ulike edelstener og slip? Slapp av – I denne artikkelen gir vi deg…

Tips ved valget av gifteringer

Innfor valget av gfteringer kan du finne informasjon på nettet og i magasiner om metaller og edelstener, men det holder…

Slik får du ringen du drømmer om!

Vær forberedt. Begynn allerede nå med å tenke på hva slags ring, hvilken edelsten og hvilken slipning som tiltaler deg.

Slik beskytter du ringen din!

Har du funnet drømmeringen? Gratulerer! Da har vi noen tips om hvordan du best kan beskytte den.

Gamle smykker

Mange av oss har gamle smykker og ringer liggende å støve ned, bortgjemt innerst i en skuff. Det kan være…

Swepol – tidløs design

Hva er vel herligere en å få være en del av deres lykke? Swepol har i 25 år vært leverandør…

Lag en egen giftering

Det finnes ingen bestemmelser når det gjelder hvordan en giftering skal se ut, det er opp til hver og ens…

Magiske metaller

Drømmer du om en liten gylden ring, et kjølig og elegant platinasmykke eller vil du heller legge pengene på en…

Morgengaven

Morgengaven symboliserer begynnelsen på alt det store og vakre man som nygift par skal oppleve og utrette sammen. Et varig…

Vakre perler – fulle av verdier og symboler

Ekte perler er en av verdens mest verdifulle smykker. Men perlene har også vært et symbol eller et tegn på…

Edle stener og vakre farger

Hvilken brud vil ikke ha en edelsten som pryder ringfingeren som et ekstra skinnende symbol for sin evige kjærlighet til…

Min drømmering

I 2017 er det fritt frem for både unike, egendesignede gifteringer og de mer tradisjonelle utgavene. Vi intervjuet fire kommende…

De nyeste smykketrendene

For et par uker siden besøkte vi den store gull- og smykkemessen Precious Fair i Stockholm og her viser vi…

De nyeste trendene innen vigselringer og smykker

I helgen besøkte vi gull- og smykkemessen New Nordic Jewellery & Watch Show i København for å spane på de…

Diamanten – veien fra idè til ferdig smykke

Opplev vårt brede utvalg av smykker, klokker og kjente merkevarer fra inn og utland.Våre kunnskapsrike medarbeidere sørger for at du…

Seneste innlegg

Seneste innlegg

Ringene til forlovelse, frieri og bryllup

Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Les mer

Diamanten; symbolet på evig kjærlighet

Diamantringen er populær forlovelsesring verden over. Hvordan lager man en diamant, hva avgjør prisen og hvilket slip skal man velge?

Les mer

Pre-owned: vintage klokker

Et ur signaliserer ikke bare at du holder tiden, men en klokke forteller også hvem du er. Les mer om…

Les mer

Ta vare på smykkene dine

Det er verdt å behandle dine edleste juveler med litt ekstra omsorg og kjærlighet. Les mer om behandling av smykker…

Les mer

Alt du trenger å vite om forlovelsesringer for menn

Stadig flere designere, og enkeltgullsmeder, har kastet seg på den kommende etterspørselen: menn som ønsker en forlovelsesring.

Les mer

Hva betyr stenen?

Det finnes mange ulike steiner på ringene rundt om i verden, men hva betyr fargen og steinen?

Les mer

Tidløse perler

Tidløse perler er både klassisk, elegant og vakkert. Å bære perlesmykker på bryllupsdagen er noe som aldri går av moten.

Les mer

Gamle smykker

Mange av oss har gamle smykker og ringer liggende å støve ned, bortgjemt innerst i en skuff. Det kan være…

Les mer

Vakre perler – fulle av verdier og symboler

Ekte perler er en av verdens mest verdifulle smykker. Men perlene har også vært et symbol eller et tegn på…

Les mer

De nyeste trendene innen vigselringer og smykker

I helgen besøkte vi gull- og smykkemessen New Nordic Jewellery & Watch Show i København for å spane på de…

Les mer