Lag en egen giftering

Det finnes ingen bestemmelser når det gjelder hvordan en giftering skal se ut, det er opp til hver og ens smak og behag. Moten rundt gifteringer endres hele tiden, og du kan alltid velge mellom ny eller tidløs design.

Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

En dyktig gullsmed kan hjelpe dere å skape en egen unik giftering. For å finne ringen som passer deres liv og deres fingre, er det helt nødvendig med et besøk hos gullsmeden. Der kan dere prøve forskjellige typer ringer og se hvordan de ser ut når de sitter på fingeren. La dere inspirere av gullsmedens engasjement, og dra nytte av den kunnskapen han eller hun er i besittelse av. Ofte har man mulighet til å designe en helt unik giftering, og da kan dere i samråd med gullsmeden velge både metall, edelsten og sliping. En giftering kommer dere forhåpentligvis til å bære hele livet, så velg en ring med hjertet.

 

Valg av design

Når det gjelder selve utformingen på ringen, kan man velge mellom utallige varianter. Her er en liste over de mest vanlige i dag:

 • Alliansering – En alliansering er vanligvis innfattet med diamanter rundt hele ringen, men finnes også i halvallianse, kvartallianse og andre kombinasjoner.
 • Glatte ringer – Disse brukes ofte som forlovelsesringer, og kompletteres med en giftering i allianse- eller enstensformat.
 • Solitairering – En solitairering er en ring med en fremtredende sten. Den er i dag en veldig klassisk og populær ring som finnes i de fleste prisklasser. Det som styrer prisen er som regel størrelsen på diamanten/edelstenen.
 • Sidestensring – For enkelte holder det ikke med en stor diamant i en solitairering, for dem er sidestensringen et perfekt valg. Man kombinerer en klassisk enstensring med en alliansering, og får ekstra mye bling uten å være for vågal.
 • Carmoséring – Denne typen ring forbindes som regel med vintage, og består som regel av en større sten (kan være blant annet rubin, safir eller diamant) omgitt av små briljanter.
 • Halo-ring – Halo-ringen er en ring som stammer fra 1920-tallet. Den vises blant annet flere ganger i filmen The Great Gatsby, som utspiller seg på den tiden. Ringen har fått navnet sitt på grunn av haloen/kransen som ligger rundt hoveddiamanten, altså en sirkel av mindre diamanter som fremhever hoveddiamanten, samt at de får ringen til å gnistre kraftig. Ringen passer utmerket til den elegante kvinnen som liker det mest eksklusive som finnes, og som gjerne viser frem både seg selv og sine smykker. Kjendiser som er sett med denne typen ring er for eksempel Jessica Alba og Gwyneth Paltrow.
 • Flerstensring – Akkurat som navnet antyder, er dette en ring med flere større stener. Noen forveksler kanskje denne modellen med allianseringer, men forskjellen er at en flerstensring vanligvis har maks ni større stener som sitter innfattet i en klo, mens en alliansering vanligvis har flere stener, samt at de er pavé- eller kanalinnfattet.

 

Få hjelp av ekspertene og bestill tid for en konsultasjon.

Du kan finne informasjon på nettet og i blader om metaller og edelstener, men det er som regel ikke nok til å ta en endelig beslutning. Det er bare ved å snakke med en gullsmed at du får innsyn i all den kunnskap som finnes om metaller og stener. Ikke nøl med å stille spørsmål til gullsmeden. Hvis du lurer på å velge en annen edelsten enn diamant, er det lurt å finne ut hvilke egenskaper din drømmesten har. Da unngår du kjedelige overraskelser. Og hvis du for eksempel trenger å endre størrelsen på gifteringen din, må man av og til ta bort stenene først. De tåler ikke alltid den påkjenningen en størrelsesendring innebærer.

Bestill tid hos gullsmeden eller juvéleren slik at du i ro og fred kan prøve gifteringer og stille spørsmål. Du kan fortelle hvordan budsjettet ditt ser ut, og hva du tenker om design og materialvalg. Spør etter gullsmedens egne gifteringkolleksjon. Et viktig råd er å prøve og atter prøve. En giftering kan se perfekt ut på et bilde i et blad, men ikke komme til sin rett i virkeligheten. Blant annet påvirker hendene dine og størrelsen på fingrene utseendet på ringen. Du må prøve ut gifteringer, gjerne flere stykker. En god regel er at riktig ring skal forskjønne bæreren. Selv for de som jobber med ringer og smykker hver dag, kan det komme som en overraskelse hvilken ring som blir finest på akkurat deg, derfor er prøvingen så viktig.

 

Passer ringene sammen?

Tenk på at forlovelsesring + giftering bør passe sammen både utseendemessig og praktisk, slik at de ikke sliter på hverandre. En vanlig feil brudepar gjør er at de bare tenker på ring nummer 1 (forlovelsesringen) og ikke kombinasjonen (forlovelsesring + giftering). Det er viktig at ringene passer sammen, ellers blir det sannsynligvis en ekstra utgift for brudeparet å rette det opp i etterkant.

Hvis ikke ringene passer til hverandrer, kan ringenes skinner slites. Gull er et mykt material og etter et visst antall år må du nok levere inn ringene til forsterkning på grunn av slitasje. En vanlig årsak til slitasje er at ringene ikke har samme høyde, altså at ikke kanten på selve ringskinnen matcher. I verste fall må gullsmeden da omgjøre ringen til en ny, og også gjøre om graveringen inni ringen. Det kan til og med være sånn at den ene ringen ligger mot fatningen til diamanten og sliter ned kloen, slik at diamanten til slutt løsner. Det kan bli unødvendig dyrt, og det kan unngås hvis man har dette i tankene ved valg av ringer.

Det er ikke et must, men det er en fordel å kjøpe forlovelsesringen og gifteringen fra samme gullsmed. Da kan denne hjelpe deg å finne frem ringer som passer med hverandre.

 

Tenk også på:

Gifteringen din skal også passe til hverdagen din og det du sysler med til daglig. Tenk over hvordan hverdagen din og arbeidslivet ditt ser ut. Hvis du for eksempel jobber mye med hendene, bør du velge en slitesterk ring eller være forberedt på å ta den av når du jobber.

Når man kjøper forlovelses- og gifteringen sin, er det viktig å tenke på at ringene skal passe din personlighet og stil – du skal forhåpentligvis bære ringene resten av livet. Allerede i begynnelsen, når forlovelsesringene velges, er det lurt å ha i tankene hvordan man ønsker at gifteringen skal se ut. På den måten unngår du å velge en ring som senere må endres (eventuelt kjøpe ny), når gifteringen ikke fungerer sammen med forlovelsesringen.

Still også alle spørsmålene du har til gullsmeden din, ingen spørsmål er for små eller for store til å bli besvart.

Noen kloke tips ved valg av ringer

 • Tenk på kombinasjonen av forlovelses- og gifteringen. Velg ringer som passer sammen rent funksjonelt.
 • Dobbeltsjekk ved hjelp av en gullsmed slik at størrelsen er riktig. Prøv gjerne ringen både når du er varm og når du er kald på hendene.
 • Ringen skal passe din personlighet og stil – velg en ring du elsker.
 • Tenk på hvordan hverdagen din ser ut og velg en ring som passer til de kravene som stilles til den.
 • Å følge trender er alltid gøy, og det å velge en ring som er moderne akkurat nå trenger ikke å bety at du blir lei av den. Velg en ring du synes er fin!
 • Vær nøye med valg av material, særlig hvis du er allergiker eller overfølsom for spesielle materialer. Få hjelp av gullsmeden din og finn et material som passer både huden din og graden av slitasje.
 • Finn riktig ring ved å prøve og atter prøve.

LÆR MER:


Følg oss på