Sett farge på gifteringen!

NOOR-topas

Hvem sier at gifteringene bør se like ut? Det blir stadig mer populært å pynte ringen med en fargesten. Men hvilke edelstener egner seg best på gifteringen? Vi har rådført oss med en dyktig gullsmed. Her får du vite alt du trenger om de ulike stenenes hardhet, forskjellige typer slip og hva du ellers skal tenke på når du skal velge fargesten til gifteringen din.

Tekst: Eva Alnes Holte  Foto: NOOR Edelmetall AS.

– Å velge stener er både en følelsessak og et praktisk anliggende. De ulike stenene symboliserer forskjellige ting – som utholdenhet, trofasthet, glede eller helse, sier Helena Hannerfalk Bævre i NOOR Edelmetall AS. Hun forteller at når kunden kommer og vil ha fargesten på ringen sin, så anbefaler de en kombinasjon av diamant og sten i en av de klassiske basisfargene og slipene.

– Når du som glad og nyforelsket 25-åring velger en trillionslipt ametyst, så er det ikke gitt at du i en alder av 50 vil synes ringen er like fantastisk, påpeker hun.

– Det er ikke sikkert at din favorittfarge og edelsten som ung fortsetter å være favoritten resten av livet. Når du skal velge sten, kan det være betryggende å ha i bakhodet at en flink juvelfatter kan bytte senterstenen til en annen i ettertid dersom du skulle angre.

NOOR-morganitt

Kjærlighetsstenen

De mest vanlige gifteringsstenene gjennom tidene er diamanter, safirer og rubiner; selve kjærlighetsstenen, på grunn av rødfargen. Disse velges også ofte på grunn av sine runde og ovale former som gjør seg bra i gifteringen. Likevel, i valgets kval er det langt fra bare utseendet som teller: Disse stenenes hardhet gjør at de holder seg ripefrie og pene i mange år fremover.

Smaragden har en utrolig vakker grønnfarge og kan av den grunn være fristende som pynt på gifteringen. Imidlertid er denne mer sensitiv for daglig bruk. Runde og firkantete smaragder er vanligst. 

Pasteller

-Pastellfarger som topas, akvamarin og morganitt er nok kommet for å bli, da det også inngår i de klassiske fargene, mener Bævre.

– Morganitt er blitt meget populær de seneste årene, og ser ut å ha sammenheng med at roségull kom inn på banen igjen. Fargetonen går fra lys rosa til fersken, og passer pent sammen med alle hudfarger og sammen med smykker i hvitt gull. Rosa er jo romantikkens farge og passer nydelig for en giftering. Da har du en ring som ikke mange andre har – klassisk, men nytenkende!

Topasen er en klar vakker blå sten i tre fargenyanser som lys blå (sky blue), sterk turkis og mørk (London blue, nesten safirfarge, men en helt annen prisklasse). De lyse pastellfargene kommer ofte med ovalslip eller puteslip (firkantet slip) i ringer siden alle fasettene gjør at fargene kommer mer til sin rett.

Topas og morganitt bør ikke utsettes for sterk varme. Topasen er i tillegg mer sensitiv for sterkt sollys enn safir, rubin og diamant.

– De bør fattes på en måte som beskytter dem mot direkte slitasje, kanskje i en diamantramme? foreslår Bævre.

NOOR-safir-halo

Slip og fargespill

Noen edelstener, som Tanzanit, har fra naturens side reflekser i en eller to farger utenom hovedfargen. Følgelig velger man ofte visse typer slip som får frem dette fargespillet.

– Diamanten på sin side er jo klar og ”ensformig” uten sine fasetter. Vi pleier derfor å slipe den, slik at den får mange fasetter og kan dra nytte av de lysreflekterende egenskapene. En lys pastellfarget sten får dypere farge gjennom en velvalgt slip. En edelsten med mørkere eller opalfarge, trenger ikke så mange fasetter. Valget av slip har også med naturens måte å bygge opp strukturen i stenen på, forteller Bævre. Hun påpeker at stenens farge i kombinasjon med god slip er alfa og omega for sluttresultatet: – Slip er den viktigste faktoren for å frem glansen og fargespillet.

Diamanter med farge blir stadig mer populært. De som er fargebehandlet ligger lavere i pris enn de som har farge fra naturens hånd. En naturlig champagne- eller cognac-farget diamant koster mindre enn de klare hvite. Ønsker du deg en gul eller blå diamant, stiger prisen. Diamantene slipes i mange ulike former, men den vanligste er den runde briljanten og deretter kommer den prinsesse- (firkantet) og hjerteslipte diamanten.

Halo-fatninger

USA er jo kjent for sine store forlovelsesringer og det finnes til og med egne websider for disse. På bildene er det mange såkalte halo-fatninger, altså rammefatninger og single diamanter som florerer Trendene pleier å komme inn over grensene til Norge og bli populære her. Modellen med ”halo”-fatting finnes som runde, firkantete og ovale.

-Ønsker du deg en stor ring, er det smart å ha en ramme med diamanter rundt senterstenen. Prinsessen Dianas safirring i en diamantkrans er jo en klassiker. Halo-fattingen er så fin, ren og moderne at vi tror at dette kommer bli en trend som varer, sier Bævre. Hun tror at en av grunnene til at mange velger en stor farget sentersten, kan være at det koster mindre enn en diger diamant. Eller så ønsker man seg helt enkelt en farget sentersten. En farget sten gir jo også et mer personlig preg. Men, jo større sten, jo mindre tilgang ute i verden og jo høyere pris. – Dette er naturens edle dråper som vi kun har en viss tilgang av.

 

NOOR-champagne-halo

Egnethet

Hvis man ikke ønsker en stor ring, finnes det nå mange stableringer i butikkene. Med rosa safirer, blå safirer, fargede diamanter med mer. De kan settes ved siden av en enkel forlovelsesring eller enstensring. De kan også suppleres med en ekstra rekke når man feirer noe stort, kanskje en familieforøkelse eller en bursdag.

Egentlig passer vel alle slags stener i en giftering sånn rent utseendemessig, mener Helena Hannerfalk Bævre. Naturens egenskaper fører imidlertid til at alle ikke er like godt egnet.

– Stenene er fra naturens side skapt i ulike hardhetsgrader og de påvirkes av daglig slitasje. Riper, slag, sterke varmeforskjeller, sollys og sterke væsker påvirker stenens «helse» og utseende.

Søk råd hos din gullsmed om hvordan du best tar vare på fargestenene. En vanlig anbefaling er vann og såpe. Husk å ta av deg ringen ved husvask og bading. Diamanter trekker til seg fett og dermed også støv – så husk å vaske diamantringen på anbefalt måte. Da har du en glitrende sten på fingeren i mange år og da holder også klørne/fattingene seg lenger.

 

 

Les mer

For evig din!

Gifteringer er et av de viktigste elementene i et bryllup. Ringenes runde form har gjennom årtusener symbolisert uendeligheten.

Ta vare på ringen din!

Her er våre tips for å holde gifteringen og forlovelsesringen fine og skinnende!

Morgengaven – en kjærlighetsgave

Morgengaven er en gammel tradisjon som fortsatt lever i beste velgående – og som er modernisert slik at den passer…

Superstas å vinne Diamantjakten!

I mai trakk vi vinnerne av den populære konkurransen Diamantjakten. Her er vinnerne og smykkene!

QUIZ: Hvilken type forlovelsesring er din stil?

Har du alltid lurt på hvilken forlovelsesring som passer deg og din personlighet? Denne testen gir deg svaret!

Fascinerende gifteringer fra Saint Maurice

Ringene fra Saint Maurice er lidenskapelig utformet for en fremtid fylt med kjærlighet.

Klassiske klokker for ham & henne

Tidløse, klassiske klokker er perfekte som morgengave til både kvinner og menn. Her finner du noen av våre favoritter!

Thunes bryllupsunivers!

Med historie helt tilbake til 1857 er Thune stedet du bør besøke hvis du går med bryllupsplaner.

Personlige smykker på bryllupsdagen

I denne artikkelen gir vi deg tipsene du trenger for å løfte frem din personlighet ved hjelp av vakre smykker.

Forlovelsesringen og gifteringen

Før det store valget er det mange som har spørsmål om ringene. Her får du svar på de oftest stilte…

Forlovelsesringer som gjør henne evig din

Tenker du på å fri til din livs kjærlighet? Med disse forlovelsesringene kommer din kjæreste til å få stjerner i…

Når gull også er kjærlighet…

I mer enn 25 år har Milas Jewellery designet og smidd gifteringer i sitt verksted i sentrum av København.

Vinneren av Diamantjakten 2023!

Se hvem som vant årets Diamantjakt!

23 forskjellige måter å fri på

Er du en av dem som ikke har stilt det store spørsmålet ennå? Her gir vi deg noen idéer til…

Hold kontroll på tiden

En klokke på bryllupsdagen er ikke bare stilig – klokken hjelper deg også å holde kontroll på tiden slik at…

NOOR Smykker

Når vi velger ut et NOOR-smykke legger vi vekt på at smykket skal være tidsriktig i lang tid fremover.

Ringene til forlovelse, frieri og bryllup

Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Diamanten; symbolet på evig kjærlighet

Diamantringen er populær forlovelsesring verden over. Hvordan lager man en diamant, hva avgjør prisen og hvilket slip skal man velge?

Frieri – slik kan det gjøres

Her får du noen idéer om forskjellige måter å fri på!

Pre-owned: vintage klokker

Et ur signaliserer ikke bare at du holder tiden, men en klokke forteller også hvem du er. Les mer om…

Ta vare på ringen din!

For at ringen din skal holde seg skinnende og fin er det viktig å beskytte og ta vare på den.…

Ta vare på smykkene dine

Det er verdt å behandle dine edleste juveler med litt ekstra omsorg og kjærlighet. Les mer om behandling av smykker…

Sett farge på gifteringen!

Hvilke edelstener egner seg best på gifteringen? Vi har rådført oss med en gullsmed. Her får du vite alt du…

Hvilken type giftering vil du ha?

Gifteringen kommer i mange ulike former, farger og steiner, og er det ultimate symbolet på deres kjærlighet til hverandre.

Den perfekte morgengaven

Morgengaven er en hyggelig gest brudeparet gir til hverandre som kjærlighetssymbol etter sin første natt sammen som mann og kone.

Diamantjakten

Vinn egendesignede ringer til en verdi av 50.000 kroner i samarbeid med Norges beste gullsmeder!

Alt du trenger å vite om forlovelsesringer for menn

Stadig flere designere, og enkeltgullsmeder, har kastet seg på den kommende etterspørselen: menn som ønsker en forlovelsesring.

Hva betyr stenen?

Det finnes mange ulike steiner på ringene rundt om i verden, men hva betyr fargen og steinen?

Hvorfor den glatte ringen alltid vil være en vinner

En klassisk, glatt giftering er like mye et symbol på ekteskap som diamantringene. Den glatte ringen alltid vil være en…

Tidløse perler

Tidløse perler er både klassisk, elegant og vakkert. Å bære perlesmykker på bryllupsdagen er noe som aldri går av moten.

Slik rengjør du diamantringen din

Jevnlig rengjøring hjemme holder diamantringen skinnende ren mellom gangene du leverer den til profesjonell rengjøring.

Vinneren av Diamantjakten 2022!

Vi fikk gleden av å ringe til en lykkelig vinner av årets Diamantjakt!

Bli inspirert av disse graveringstipsene!

Det er utrolig romantisk med graveringen av en spesiell dato, deres initialer eller en spesiell frase som bare du og…

Mer av alt på Klarlund Expo 2021

Vi var på Klarlund Expo for se verdens mest eksklusive klokkemerker, snakke gavetrender med ekspertene og se fantastiske smykker.

Vinnerne av Diamantjakten 2021!

Her presenterer vi vinnerne av Diamantjakten 2021! Kanskje det blir du som vinner neste gang?

Designe egne ringer

Det har blitt vanligere å designe sine egne ringer. Her får du tips om hva du skal tenke på.

Put a ring on it

Er en forlovelse og et frieri samme sak? Vi besvarer noen viktige spørsmål om frieriet, forlovelses- og gifteringen.

Diamantjakten – årets vinner!

Vi presenterer stolt vinneren av Diamantjakten 2021, vår populære årlige konkurranse i samabeid med Norges beste gullsmeder.

Alt om gifteringer

Har du noen gang ligget søvnløs over ulike edelstener og slip? Slapp av – I denne artikkelen gir vi deg…

Tips ved valget av gifteringer

Innfor valget av gfteringer kan du finne informasjon på nettet og i magasiner om metaller og edelstener, men det holder…

Slik får du ringen du drømmer om!

Vær forberedt. Begynn allerede nå med å tenke på hva slags ring, hvilken edelsten og hvilken slipning som tiltaler deg.

Gamle smykker

Mange av oss har gamle smykker og ringer liggende å støve ned, bortgjemt innerst i en skuff. Det kan være…

Lag en egen giftering

Det finnes ingen bestemmelser når det gjelder hvordan en giftering skal se ut, det er opp til hver og ens…

Magiske metaller

Drømmer du om en liten gylden ring, et kjølig og elegant platinasmykke eller vil du heller legge pengene på en…

Morgengaven

Morgengaven symboliserer begynnelsen på alt det store og vakre man som nygift par skal oppleve og utrette sammen. Et varig…

Vakre perler – fulle av verdier og symboler

Ekte perler er en av verdens mest verdifulle smykker. Men perlene har også vært et symbol eller et tegn på…

Edle stener og vakre farger

Hvilken brud vil ikke ha en edelsten som pryder ringfingeren som et ekstra skinnende symbol for sin evige kjærlighet til…

Min drømmering

I 2017 er det fritt frem for både unike, egendesignede gifteringer og de mer tradisjonelle utgavene. Vi intervjuet fire kommende…

De nyeste smykketrendene

For et par uker siden besøkte vi den store gull- og smykkemessen Precious Fair i Stockholm og her viser vi…

De nyeste trendene innen vigselringer og smykker

I helgen besøkte vi gull- og smykkemessen New Nordic Jewellery & Watch Show i København for å spane på de…

Seneste innlegg

Seneste innlegg

For evig din!

Gifteringer er et av de viktigste elementene i et bryllup. Ringenes runde form har gjennom årtusener symbolisert uendeligheten.

Les mer

Ta vare på ringen din!

Her er våre tips for å holde gifteringen og forlovelsesringen fine og skinnende!

Les mer

Superstas å vinne Diamantjakten!

I mai trakk vi vinnerne av den populære konkurransen Diamantjakten. Her er vinnerne og smykkene!

Les mer

Fascinerende gifteringer fra Saint Maurice

Ringene fra Saint Maurice er lidenskapelig utformet for en fremtid fylt med kjærlighet.

Les mer

Thunes bryllupsunivers!

Med historie helt tilbake til 1857 er Thune stedet du bør besøke hvis du går med bryllupsplaner.

Les mer

Forlovelsesringen og gifteringen

Før det store valget er det mange som har spørsmål om ringene. Her får du svar på de oftest stilte…

Les mer

Når gull også er kjærlighet…

I mer enn 25 år har Milas Jewellery designet og smidd gifteringer i sitt verksted i sentrum av København.

Les mer

Vinneren av Diamantjakten 2023!

Se hvem som vant årets Diamantjakt!

Les mer

NOOR Smykker

Når vi velger ut et NOOR-smykke legger vi vekt på at smykket skal være tidsriktig i lang tid fremover.

Les mer

Diamanten; symbolet på evig kjærlighet

Diamantringen er populær forlovelsesring verden over. Hvordan lager man en diamant, hva avgjør prisen og hvilket slip skal man velge?

Les mer