Blomstertrender for i år

Blomstertrender

Vakre blomster hører alltid med på et bryllup. Vi har pratet med florist Sara-Lisa Ludvigsson for å gi deg årets blomstertrender og hva som er viktig å tenke på når du skal velge blomster.

Tekst: Kristin Hassellind Foto: Adobestock.com

Hva er typiske blomstertrender til høsten for blivende brudepar?

Sesong, sesong, sesong! Selv om moderne dyrkningsmetoder gjør det mulig å få tak i mange blomster året rundt, så er kvaliteten og utvalget alltid større om man går utifra plantenes naturlige plantesyklus, uansett om man velger importerte eller lokalt dyrkede blomster. Selvfølgelig kan man få anemoner under høsten, men da får man regne med å sette opp budsjettet, siden tilgangen og kvaliteten er lavere på denne årstiden.

Under høstsesongen velger vi gjerne rustikke blomster og farger, som blir utrolig vakre i kombinasjon med mer fragile materialer, slik som ulike typer av gress og sesongens siste sukkererter som kan skaffes langt ut i september. Georginer, nyper, amaranter, solsikker, zinnias, hortensia og hageroser er også fine høstblomster som blomstrer sent. Gress eller vekster med bær kan også være noe som setter tonen for sesongen. En god florist vil veilede deg i hvilke planter og blomster som passer best for sesongen, enkelte bær og frukter er direkte uegnede da de kan falle av og i værste fall skade tekstiler!

Trenden med store, grønne brudebuketter holder seg fortsatt, men i dag er det mer fokus på å få inn fargepaletten. Da kan det til og med være fint å utelate det grønne. Grønt er jo faktisk også en farge! På høsten er det fint å kombinere kvister og blad som skifter i andre farger enn grønt, for eksempel rødbladet spirea som er dramatisk i fargen eller alunrotblader og andre kvister som har lett dempede aprikose og gule toner.

Den viktigste trenden og tipset er å velge noe DU er fornøyd med. Ikke bry deg om at for eksempel perlepinner ikke er en trend akkurat nå. Hvis det er det du virkelig ønsker – gå for det, uansett hva trenden sier.

Blomstertrender

Hvilke farger ser vi på blomstene i år?

En av de største trendene er å velge blomster etter sesong og fargene gjenspeiler dette. For eksempel kan vi se at fargene er mørkere og mer dempede på høsten, og gjerne kombineres med pasteller. Ulike nyanser av lavendel, blandet med ulike nyanser av rust, terracotta og brunt, blir en herlig kombinasjon som oser høst. Burgunder i ulike valører, kombinert med forskjellige krem og/eller ferskennyanser er noe vi også ser mye av. De dempede og pudrete fargene er fortsatt trendy, men vi ser mer og mer farge. Om våren ser vi mer klare, lyse pasteller. Alt ettersom sesongen går mot sommer blir det mer og mer fokus på sterkere farger, og å blande flere sterke farger gir deg en skikkelig statement-bukett! Noe vi også ser mye av er monokrome farger, det vil si at buketten går i samme fargeskala, men i ulike nyanser av mørkt/lyst og sterkt/svakt.

Når jeg prater med brudepar om farger, prøver jeg å få dem til å bruke emosjonelle ord og synonymer når de beskriver fargen. Det gjør det lettere å fange stemningen og nyansene. Å beskrive en farge som fersken, gjør for eksempel at man får følelsen av en myk og varm nyanse, mens burgunder og plomme kjennes tyngre og mørkere. Da forstår jeg bedre hva brudeparet er ute etter, og kan lettere foreslå passende blomster eller blader som bidrar til å forsterke følelsen eller binde fargene bedre sammen. Stol på din florist når du bestiller din bukett og våg å gi dem litt frihet. Da har dere muligheten til å få en unik og uforglemmelig bukett som er tilpasset akkurat deres ønskemål.

Når man leter etter inspirasjon bryllupet sitt, tenk på at trenden med å legge filter på bildene kan bli veldig misvisende når det gjelder blomster. Brudebuketten du ser på et bilde, kan ofte se helt annerledes ut i virkeligheten.

Hvilke former er mest vanlig på brudebuketten?

I dag er det stor variasjon på formen, men uansett om den er rund, avlang, eller hengende, har bukettene i dag en friere form med asymmetriske plasseringer og uregelmessig rytme. Selv om bukettene har mye blomster plasseres de ikke kompakt hode mot hode, men i forskjellig høyde for å få et mer tredimensjonelt men samtidigt lettere uttrykk – til tross for mengden med blomster. Den vakreste formen på brudebuketten er den som tilpasses til brudens kroppsform og kjolen hun skal bære. For eksempel er en rund, fri form veldig fin til et brudeantrekk der bruden bærer en kort kjole eller kanskje bare en buksedress. En hengende brudebukett der blomstene går nedenfor brudekjolen, kan gi merkelige proporsjoner.

Blomstertrender

Er det vanlig med andre buketter til bryllup, for eksempel til forlovere?

Ja, i dag er det både vanlig og veldig vakkert å pynte hele brudefølget, både forlovere, brudepiker, brudesvenn, og øvrig brudefølge. Mange brudepar legger mye penger på bryllupsbildene, men ikke glem å sette av penger til det som skal vises på bildene – blomster tilfører mye! Blomster bidrar også til å skape stemning under bryllupet og en uforglemmelig opplevelse. På et større bryllup hender det jo også at gjestene ikke kjenner hverandre eller den andre siden av familien. Da kan en corsage være fint for å markere ut de nærmeste familiemedlemmene, for eksempel brudeparets foreldre og søsken. Velg gjerne et alternativ som passer til temaet og stemningen på akkurat ditt bryllup, for eksempel at forloverne bærer hver sin bukett og matchende blomsterkrans. Blomstertiaraer, armbånd, pom poms eller flower loops er andre fine og personlige varianter for brudepikene eller forloverne.

Hvilke blomster anbefaler du for en brud som skal gifte seg om høsten/vinteren?

Igjen; sesong! Tilpass også buketten etter ut miljøet der bryllupet skal finne sted, det påvirker like mye som årstiden. Hvis bryllupsfesten for eksempel skal holdes i en låve, kan det føles kunstig og malplassert med calla og flamingoblomster, mens det kan føles helt naturlig i et mer elegant og stramt lokale. Ulike varianter av proteora og leucadendron passer godt till buketter om høsten og vinteren. De finnes i mange størrelser og fargeskalaer. Gulrotblomst, nigellakapsler og amaranthus er også høstaktige og fine sammen med for eksempel roser. Når vinteren er i sin fulle prakt, begynner primulaene fra Middelhavet å komme, og vakre kombinasjoner som passer om vinteren er skjøre anemoner, kvedekvister og frodig ranunkel.

Alt handler om hvordan du kombinerer; for eksempel kan det være flott å blande inn furukvister og kongler i en elegant rosebukett, og avhengig av hvordan buketten er satt sammen kan den passe både i en låve og på en herregård. I vårt klima velger mange kombinasjonen mørkegrønn, brun, sølvgrå og hvit når det kommer til vinterbryllup – en klassisk kombinasjon som alltid føles riktig, eller en vinterdrøm helt i hvitt. Her er valget av blomsterforhandler viktig. En god florist er intuitiv og kreativ og lytter til deres behov og ønskemål, men også tør å komme med egne forslag eller fraråde fra kombinasjoner som ikke passer sammen.

Hvordan skal man dekorere et bryllupsbord med blomster? Hva bør man tenke på?

Personlig synes jeg at MORE IS MORE! Blomstene får gjerne være et samtaleemne. De kan bli en fantastisk positiv samtalestarter som åpner opp for en hyggelig kveld. Når man skal dekorere til middagen, kan man tenke på alt fra stort til smått. Det er for eksempel fint å tenke på detaljer som bordkort, serviettringer, blomster rundt bunnen av vinstetten, stolpynt og lignende. Et tips er å samle masse små vaser som matcher i farge, og gjerne i lik form/tekstur. Gruppér vasene og bruk massevis av blomster for å lage en blomstrende løper. For å få høyde er det fint å bruke høye lysestaker innimellom med lys som matcher blomstene.

Må dere begrense dere, legg heller alt kruttet på 2-5 dekorasjoner som er synlige enn 75 små lysestaker med en enkelt rose i plassert med jevne mellomrom. De vil forsvinne i mengden. Plasser heller disse i grupper på 3-5 for bedre effekt. Er bordene veldig smale kan du se deg rundt i rommet, er det andre steder du kan dekorere med blomster? Hva med et et par piedestaler bak brudeparet, en brudebue, girlander, eller kranser i taket som svever over gjestene mens de spiser?

Blomstertrender

Når bør brudebuketten bestilles?

Det kommer litt an på omfang og innhold. Er det kun en brudebukett med valgfritt innhold kan det ta cirka 5-7 dager avhengig av plassen du bor på, da ulike forhandlere kan ha forskjellig leveringstid på råvarer. På generell basis anbefaler vi mellom 2 og 6 måneder før. Da gir du floristen de aller beste forutsetningene for å skape din blomsterdrøm. Floristen bruker mye tid og omsorg i dagene før bryllupet for å få blomstene så perfekte som mulig. Det kan handle om å passe på at de er i rett utviklingsfase slik at blomsten er vakrest mulig på selve dagen, eller å sørge for at peonene rekker å slå ut, men ikke blomstre over.

Skal du ha flere produkter som borddekorasjoner, blomsterportal eller brudepikebuketter er det greit å være ute i god tid, gjerne et halvt år i forveien. Mange blomsterforhandlere har et maks antall for bryllup og må sørge for at personalet er tilgjengelig. Hvis du har spesifikke forespørsler angående enkelte blomstertyper, må floristen ha tid til å undersøke tilgjengelighet, kvalitet og pris. Her er det greit å huske på at blomsterprisen svinger en del avhengig av tilbud og etterspørsel og kan være vanskelig å forutse.

Hvordan skal bruden ta vare på buketten under bryllupet?

Det viktigste å tenke på er temperaturen. Unngå varme og unngå kuldegrader! Unngå også å utsette blomstene for trekk/vind. Disse faktorene gjør at blomstene lett henger, selv om  floristen har gjort et godt forarbeid. Unngå også direkte sollys.

Dersom det er mulig, hold blomstene kjølige og trekkfrie. Hvis du åpner et vindu for å avkjøle et rom, pass på å ikke plassere blomstene i nærheten av vinduet. Enkelte dekorasjoner som hårkranser, tiaraer, hårsmykker, corsager kan med fordel legges i kjøleskapet til de skal brukes.

Her er det veldig viktig å ikke plassere dem slik at de kommer i kontakt med mulige isdannelser og at temperaturen i kjøleskapet ikke er lavere enn ca 5-6 grader. Enkelte typer blomster bør absolutt ikke plasseres kaldt. Floristen vil informere deg om dette, samt gi instruksjoner om hvordan du best oppbevarer blomstene frem til bryllupsfesten. Velger du en bukett bundet med stilkene samlet, er det fint å kjøpe en matchende vase hos blomsterforhandleren. Da vet du sikkert at buketten får plass i vasen, og den kan plasseres foran brudeparet under middagen.

Blomstertrender

Hva er ditt beste tips til bruden som skal velge brudebukett?

 • Velg personlig og en bukett som kjennes riktig for deg.
 • Tilpass etter sesong, tema, stil, antrekk, og stemning (intimt, koselig, storslagent, elegant, eklusivt).
 • Stol på kompetansen til floristen.
 • Ha antrekk, frisyre, smykker og kroppsform i tankene.
 • Tenk på at brudefølget danner en helhet som påvirker proporsjoner, farger og balanse.
 • Gi floristen frihet og rom til å skape, da øker sjansen for å få det lille ekstra.
 • Ha realistiske forventninger. Dersom du ikke har budsjett for det inspirasjonsbildet du har sett deg ut, velg heller noe helt annet enn en mindre variant av akkurat den buketten. Risikoen er stor for at du har inspirasjonsbildet i hodet, og blir skuffet når du ser budsjett-varianten, selv om du vet dine forutsetninger.
Blomstertrender

Hva er dine beste tips for blomster på bryllupsfesten?

 • Ta utgangspunkt i lokalet, prøv å jobbe med og ikke mot. For eksempel kan en furusalong være fantastisk vakker om du pynter den med små trær/store kvister avhengig av årstid, men helt feil om du vil få inn hotelleleganse.
 • Ta hensyn til rommets proporsjoner, så blomstene ikke forsvinner.
 • Plasser gjerne blomstene litt høyere, da kan alle se pynten selv om det er mye folk.
 • Ikke vær redd for å gjøre det motsatte på bordene. Det sies ofte at om man legger blomstene lavt, så kan man se selskapet tvers over bodet. Våg å gjøre det motsatte! Dekorasjoner på podier/søyler som får sveve over bordet eller høye vaser med rent materiale vil sette blomstene i fokus. Gjerne i kombinasjon med korte blomster i små vaser under.
 • Gjenbruk: Har dere store flotte dekorasjoner eller en bue ved vielsen, kan det være en idé å booke floristen på dagtid, for å få hjelp til å flytte de til festen for å kunne nyte blomstene enda lenger.
 • Finn kupp på loppemarkeder eller i bestemors kjeller. Er du ute i god tid og har valgt ditt tema, kan du lete etter og engasjere familie og venner for å holde øynene åpne for vaser, lysestaker og lykter som kan brukes sammen selv om de ikke er like.

Les mer

Trendene som gjelder for brudgommen

Bryllupsdress, smoking eller kjole og hvitt? Se de siste trendene som gjelder for brudgommen og hva som er ekstra hot…

Agape Norge – Etab.1985

En brudesalong for alle i hjertet av Sandnes.

Brudgommens sjekkliste

Det er alltid en god idé å vite hva som – tradisjonelt – står på brudgommens liste over gjøremål.

Kleskodene i bryllup

Ofte står kleskoden i invitasjonen, men hva betyr den egentlig? Bare rolig, etter å ha lest denne artikkelen vil du…

Lær deg å knyte slips og sløyfe korrekt!

Det å knyte slips og sløyfe korrekt er noe alle menn og kommede brudgommer bør lære seg. Vet du ikke…

8 produkter alle brudgommer trenger

Vi har valgt ut 8 produkter som alle brudgommer vil ha og behøver, eller som vi sier det; vilhøver!

Nyheter til brudgommen

Grønn, lilla eller burgunder dress? En dress fra Cavaliere er alt annet enn kjedelig!

Stilsikre frisyrer og skjeggtips for brudgommen

Iman Khalaf, frisør, barberer og grunnlegger av skjønnhetsvaremerket Nõberu of Sweden, tipser oss om mannlige frisyrer og skjeggtrender.

Brudgom med stil

Nå ser vi dresser i mange nye farger, og gjerne i pastell! Tør du å ta svingene helt ut og…

Brudgommens antrekk

Dress, livkjole, smoking eller sjakett? Og skal du bære grått, blått, svart eller nyanser av grønt på bryllupsdagen?

Mer av alt på Klarlund Expo 2021

Vi var på Klarlund Expo for se verdens mest eksklusive klokkemerker, snakke gavetrender med ekspertene og se fantastiske smykker.

Bli bryllupsfin på 1 uke

Er det 7 dager igjen til bryllupet og du føler deg slett ikke som den beste utgaven av deg selv?

Herremote

I 2020 sikter vi mot en personlig stil der tidløse klassikere blandes med nye farger og mønstre.

Bruke klokke på bryllupsdagen

En klokke på bryllupsdagen er ikke bare stilig – klokken hjelper deg også å holde kontroll på tiden slik at…

Gi ham et uforglemmelig utdrikningslag

Har du fått i oppgave å arrangere et utdrikningslag for den kommende brudgommen? Føler du deg stresset over utfordringen? Slapp…

10 tips til bedre helse

Vil du komme i bedre form før bryllupet? Her er noen tips som kan hjelpe deg i gang!

Hva skjer i bryllupsbransjen?

Vi har snakket om trender med noen av de største brudekjolemerkene.

Knapphullsblomst – corsage

Corsage – eller knappehullblomst som vi oftest kaller den, er en fin detalj i et bryllup som gjerne skal matche brudens…

10 gaveidéer til farsdagen!

Har du idétørke når det gjelder gave til din far eller din partner på farsdagen? Her er noen tips vi…

Spennende brudgommer

Brudgommer - hva skal de egentlig ha på seg i bryllupet? Dette er et viktig spørsmål som alle brudepar står…

Skjønnhetsguide for brudgommen

Selvfølgelig skal brudgommen, forfengelig eller ei, vise seg fra sin kjekkeste side på den store dagen!

Brudgom med stil!

Det er ikke lenger slik at brudens kjole får all oppmerksomhet. Heldigvis, for dagens brudgom vil jo også ha sin…

Corsage

Den lille blomsten som brudgommen bærer på venstre jakkeslag i bryllupet, kalles corsage. Den er som regel i samme stil…

Herremagasinet Big & Tall Oslo

La deg inspireres av disse trendene for brudgommen! Klærne finner du hos

Fotoserie – bli med bak kulissene!

Bli med bak kulissene når vi arrangerer fotograferingen av neste magasins fotoserie!

Tidløs morgengave til mannen

Det har lenge vært en tradisjon at bruden får en morgengave av mannen dagen etter bryllupet. Nå er det i…

Klestips til brudgommen

 

De ulike kleskodene

 

Bli kjekkest på bryllupsdagen

 

Seneste innlegg

Seneste innlegg

Hvordan finne deres stil til bryllupet?

Bryllupsplanlegger Nina Andersen fra Prosjekt Bryllup gir sine beste tips om å finne stilen til bryllupet!

Les mer

Inspirasjon for boho-bruden!

Vågalt og annerledes men samtidig romantisk - la deg inspirere av denne vakre fotoserien med influenser av lavendel og bohemsk…

Les mer

Blomstertrender for i år

Vi har pratet med florist Sara-Lisa Ludvigsson for å gi deg årets blomstertrender og hva som er viktig å tenke…

Les mer

Brudebuketten

Brudebuketten er en viktig del av din bryllupslook. Her får du tipsene du trenger til å få din skjønnhet til…

Les mer

Ikke bare brudebukett

Å bære en vakker brudebukett blir av de fleste sett på som både en selvfølge og en fin tradisjon. I…

Les mer

De lekreste blomsterdekorasjonene

Vet du hvordan du skal pynte bordet, inngangspartiet til festlokalet, uteområdene og kirken?

Les mer

La bryllupsdagen være smykket med blomster

Les mer