6 nye Michelin-restauranter i Norge!
Er du en Foodie eller vil du ta med din forlovede på en romantisk date med ekstra god mat? Da skal du lese videre.
Foto: Michelin Nordic
Nå har nemlig MICHELIN avslørt sitt nye utvalg av restauranter for MICHELIN Guide for Norden 2023 under et arrangement som for første gang ble avholdt i Finland, i Åbo – landets eldste by.
MICHELIN-guidens inspektører har brukt enda et år på å reise i de fem landene som dekkes i den nordiske utgaven av MICHELIN-guiden: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.
2023-utgaven anbefaler totalt 271 restauranter, hvorav 81 har fått stjerner, 34 er tildelt en Bib Gourmand og 38 er anerkjent med MICHELIN Green Star for sitt engasjement for bærekraftig gastronomi.
Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for MICHELIN-guiden sier: «Det har vært enda et bra år for denne spennende regionen. Den høye standarden vi finner på restauranter over hele Norden, oppfinnsomheten og ambisjonen hos kokkene, kreativiteten til restaurantdesignerne og evnen og entusiasmen til de ansatte på alle nivåer gjør Norden til et av verdens mest innflytelsesrike områder».
6 restauranter som er verdt et besøk!
Norge har mye å feire med 6 nye én-stjerners MICHELIN-restauranter i år. Fem av disse restaurantene ligger i Oslo: Den svært elegante À L’aise bruker norske råvarer til å lage overdådige franske retter. Klassisk fransk mat tilberedt med håndverkspreg er også å finne på den smarte Mon Oncle. Sjarmerende Stallen, som ligger i en gammel stallbygning, appellerer med en overraskelsesmeny med produkter fra hagen. Sabi Omakase Oslo er søsteren til originalen i Stavanger, der det kun er 12 plasser ved disken og man kan se tradisjonelle sushi-kunstverk trylles frem, mens SAVAGE ligger inne på et hotell med en meny som blander smaker fra hele verden. K2 i Stavanger er en sjarmerende og personlig drevet restaurant med fokus på råvarer fra nærområdet.
Flere en-stjerners restauranter i Norden:
Danmark har fått fem nye én-stjerners MICHELIN-restauranter: Villa Vest i Lønstrup byr både på fantastisk utsikt fra klippene og på fantastiske retter. Mangel på skilting kan gjøre ARO i Odense vanskelig å finne, men innsatsen lønner seg, for dette er en veldig hyggelig og upretensiøs restaurant. Domæne i Herning beviser at med de rette menneskene kan du åpne en suksessrik restaurant hvor som helst. Restauranten ser ut som en stor tre-iglo og tilfører kreativitet til sin tilbake-til-naturen-tilnærming. Tri er en annen minneverdig setting, i dette tilfellet en tre- og glass-struktur i kystbyen Agger, der det ligger en historie bak hver rett. Med en endring i menykonseptet og et mer avslappet utseende enn sin tidligere inkarnasjon Me|Mu, gir Grand Royal i Vejle fortsatt gjestene sine den samme høye matstandarden.
En MICHELIN-stjerne i Porvoo i Finland der en restaurert villa som en gang var en sjokoladefabrikk, nå huser den svært elegante VÅR. Kokkens nære forhold til bønder, fiskere, jegere og produsenter fremgår tydelig av de vakkert utformede rettene.
Blue Lagoon i Grindavík på Island er gjerne en av landets største attraksjoner, men nå er også restauranten Moss på kartet med en MICHELIN-stjerne for de som ønsker en minneverdig opplevelse.
I Sverige ligger Signum ved bredden av Landvettersjön i Mölnlycke, hvor kjøkkenet byr på sofistikerte retter med dybde.
Med disse nye tilskuddene i tillegg til de restaurantene som beholder utmerkelsene sine, anbefales nå hele 63 virksomheter med én MICHELIN-stjerne i regionen (18 i Norge, 21 i Danmark, 6 i Finland, 3 på Island og 15 i Sverige).
To restauranter tildelt to MICHELIN-stjerner:
På den svært sjarmerende restauranten Koan i København viser den koreanskfødte eier og kokk Kristian Baumanns utsøkte og kreative retter med subtile, koreanske innflytelser. Hvert element på tallerkenen har et formål. MICHELIN-guidens inspektører nølte ikke med å plassere denne restauranten rett inn i Guiden og gi den to stjerner.
Den andre nye to-stjerners restauranten er AIRA i Stockholm. Det er raffinement over hele linjen på dette nydelige stedet i vannkanten. De virkelig vakre rettene, enten det er quenelle med kamskjell eller kullgrillet vaktel, er satt sammen av minneverdige kombinasjoner og suverene ingredienser.
Syv restauranter får sitt engasjement for bærekraft belønnet med en MICHELIN Green Star.
Gwendal legger til: «Når det gjelder bærekraftspraksis, er restauranter i de nordiske landene sanne ledere og en uuttømmelig kilde til inspirasjon. Så mange restauranter i denne regionen har et nivå av engasjement, ekspertise og integritet som bør fungere som et eksempel for alle, og som viser hva som kan oppnås når det gjelder matvaner i fremtiden.»
Som følge av dette har syv restauranter blitt tildelt en MICHELIN Green Star for sitt engasjement for et mer bærekraftig etos, noe som bringer det totale antallet MICHELIN Green Stars i de nordiske landene til imponerende 39. De nye MICHELIN Green Stars går til:
Bistro Lupa, København, Danmark
Kadeau Copenhagen, Danmark
Kadeau Bornholm, Danmark
NOVEL, Aarhus, Danmark
K2 Stavanger, Norge
JORD, Linköping, Sverige
VÅR, Porvoo, Finland.
Det komplette utvalget av MICHELIN Guide Nordic Countries 2023 er tilgjengelig på MICHELIN Guides nettsted og i MICHELIN Guide-appen.
Les mer
Hvilken bryllupskake velger du?
Å velge bryllupskake er kanskje den hyggeligste delen av bryllupsplanleggingen. Men hvilke smaker skal dere satse på og hva er…
Populære kakebord i bryllup
Hvor mange kaker skal man ha? Hvor mange kakestykker på hver gjest? Vi besvarer alle spørsmål rundt kakebord i bryllup.
De populære makronene
Bakeeskperten @sweetbyjossis gir deg oppskriften på makroner!
Bryllupskake og Cupcakes
Bakeeksperten tipser om hvordan du kan lage en minneverdig bryllupskake helt selv!
Slik får du en sunnere hverdag
I denne artikkelen byr vi på noen gode råd for alle som har lyst til å få en sunnere hverdag…
Bryllupsmiddag
14 inspirerende mat- og drikketips – alt for at dere skal lykkes med bryllupsmiddagen som gjestene vil huske lenge.
6 nye Michelin-restauranter i Norge!
Er du en Foodie eller vil du ta med din forlovede på en romantisk date med ekstra god mat? Da…
Vegansk bryllupsmeny
En vegansk meny er full av farger og fantasi. Vi gir deg 12 tips for en inspirerende bryllupsmeny fra det…
Visste du dette om champagne?
Vi har gjort et dypdykk ned i boblene og lister opp her 10 ting vel verdt å vite om drikken…
Nattmat – et populært innslag blant gjestene
Nattmat er et enklere måltid som serveres ut mot de små timene på festlige anledninger som for eksempel bryllup.
Elskede bryllupskake!
Hva slags type kake bør man velge og hvilken smakskombinasjon passer best? Les hva du bør tenke på når det…
Feiring tre dager til ende
Jegtvolden Fjordhotell i Inderøy svarer på hva man skal servere til alle måltidene i en tredagers bryllupssfeiring.
Bryllupsmenyen – trender i 2022!
Rundt om i verden dukker det stadig opp nye trender innen mat og drikke. Les mer om trender i bryllupsmenyen…
Kaketrender for bryllupskaker
Vil dere være det mest trendy brudeparet i byen, bør dere se nærmere på disse fantastiske kreasjonene.
Bryllupskake, dessert eller noe helt annet?
Mange brudepar står forvirret i valget mellom bryllupskake eller dessert til bryllupsmiddagen. Kanskje begge deler?
Etter pandemien – slik planlegger vi bryllup
Pandemien med covid-19 har stilt krav på nye, innovative løsninger og idéer for mange – ikke minst for brudepar som…
Hva slags drikke skal vi velge til bryllupsmiddagen?
Interessen for mat og drikke øker. Stadig flere er blitt bevisste på hvor mye godt drikke har å si på…
Brudeskålen
Det er blitt en tradisjon å servere champagne og snitter til brudeskålen, men det går an å ha andre retter…
Bryllupsmiddagen
En viktig del av bryllupsfesten er maten. Det handler ikke bare om at gjestene skal bli mette, men måltidet er…
Alt du trenger å vite om bryllupskaken
Sammen med en dyktig konditor ønsker mange par å finne frem til den ultimate bryllupskaken – den som har et…
Moderne bryllupskaker
Mote og internasjonal påvirking har tatt bryllupsverdenen med storm. Konditorier rundt omkring i hele landet produserer kaker som har gått…
Bryllupskake – eller ikke?
Bryllupskaken er for mange et selvsagt innslap på festen. Men det finnes alternativer... Bryllupskaken har en lang tradisjon som dessert…
Deilig sommerpunch
Endelig festsesong med bryllup, spontane grillkvelder og hagefester. Mange gjester innebærer mange glass - så gjør det enkelt! Tørk støvet…
Meny fra Lysebu
Vårt kjøkken er viden kjent, og vi legger hele vår sjel i å lage en uforglemmelig bryllupsmiddag. Vi bruker de…