Bryllupsmiddagen
En viktig del av bryllupsfesten er maten. Det handler ikke bare om at gjestene skal bli mette, men måltidet er også en sosial setting.
Tekst: Stine Strandhaug Foto: Adobestock.com
Det er rundt bordet det skåles, skravles og som oftest så holdes talene under middagen. Rundt bordet blir bryllupsgjestene bedre kjent med hverandre. Men hva skal man tenke på når man skal planlegge en bryllupsmiddag? Og hvilke trender ser man i 2019 når det gjelder mat og smaker på bryllupsmiddagen? John G. Lohne er kokk og innehaver på To glass restaurant og han kan fortelle at de fleste velger å gå for en trerettersmiddag til bryllupet sitt.
‒ I stedet for å ha en ferdig standardmeny, så har vi heller dialog med brudeparet for å høre hvilke matønsker de har for dagen. Derfor varierer menyene ut i fra hva slags stil brudeparene ønsker. Det vi ser er at mange velger et ganske safe valg på bryllupsdagen, og det synes jeg er veldig lurt. Det er mange forskjellige mennesker i et bryllup og det lønner seg å servere mat som de fleste liker. Han sier at de aller fleste velger å servere kjøtt som hovedrett, og på hans restaurant går det mest av ytrefilet av okse til hovedrett.
‒ Hva med tapas, er det populært?
‒ Ja, det er en del som velger det også. Men hvis man skal servere tapas så må bryllupslokalet være egnet til det. Det må være plass til at gjestene kan bevege seg for å gå og hente seg mat. Når man skal velge retter til tapasbordet anbefaler vi ofte å bestille et sted mellom åtte og ti retter, hvor den ene halvparten er kalde retter og den andre halvparten er varmretter, sier Lohne.
Ikke sukkerbombe til dessert
‒ Når man går for en treretters-meny hva velger folk til forrett?
‒ Det varierer veldig. Det kan være alt fra kamskjell, til suppe eller spekeskinke. Nok en gang kommer det an på hva folk ønsker. Vi anbefaler gjerne en kald forrett, fordi den kan legges opp på forhånd, forteller kokken.
‒ Og til dessert?
‒ Vi anbefaler at man ikke velger en stor sukkerbombe til dessert, men heller en lett og frisk dessert, for eksempel en panna cotta med friske bær. Når man setter sammen en trerettersmeny er det viktig at ikke alle rettene er like tunge, forteller Lohne.
‒ Er det noe som ikke er like populært med tanke på mat i bryllup?
‒ Det er veldig sjelden at noen serverer kylling som hovedrett i bryllup, det er mer en lunsjting. Hvis man serverer tapas er det noe annet, men i en treretters er det sjelden at folk ønsker kylling som hovedrett. Buffet er heller ikke så vanlig å ha i bryllup, forteller han.
Forberede på forhånd
‒ Hva bør brudeparet tenke på når de skal planlegge mat til bryllupsfesten?
‒ De bør tenke gjennom hva slags stil de ser for seg og ikke minst hva slags budsjett de har å forholde seg til med tanke på maten. Det er også en fordel å vite hva slags lokale man har, hvor stor plass det er på lokalet, hvor kjøkkenet er plassert og hvilke muligheter man har for oppvarming av maten underveis, tipser kokken.
Han sier at det ofte er uforutsette ting som skjer i et bryllup, og det er derfor vanskelig å holde tidsskjemaet til en hver tid. Derfor er det en fordel om så mye som mulig av maten kan tilberedes på forhånd.
‒ I et bryllup må man være fleksible på tid. De som lager maten må også ha evnen til å kaste seg rundt dersom det er noen som har allergier, er vegetarianere eller veganere uten å ha meldt i fra på forhånd. Det er alltid noen som glemmer å gi beskjed om dette, selv om brudeparet skriver i invitasjonen at gjestene må si i fra om det er spesielle hensyn som må tas, sier han.
‒ Hva bør man tenke på når det gjelder maten hvis det er barn til stede på festen?
‒ Enten kan man velge å ha den samme menyen som de øvrige gjestene, bare mindre porsjoner eller så kan man ha en egen barnemeny med mat som barna liker, råder han.
Ikke glem å velge bryllupsmat som dere selv liker!
Les mer
Trendene som gjelder for brudgommen
Bryllupsdress, smoking eller kjole og hvitt? Se de siste trendene som gjelder for brudgommen og hva som er ekstra hot…
Agape Norge – Etab.1985
En brudesalong for alle i hjertet av Sandnes.
Brudgommens sjekkliste
Det er alltid en god idé å vite hva som – tradisjonelt – står på brudgommens liste over gjøremål.
Kleskodene i bryllup
Ofte står kleskoden i invitasjonen, men hva betyr den egentlig? Bare rolig, etter å ha lest denne artikkelen vil du…
Lær deg å knyte slips og sløyfe korrekt!
Det å knyte slips og sløyfe korrekt er noe alle menn og kommede brudgommer bør lære seg. Vet du ikke…
8 produkter alle brudgommer trenger
Vi har valgt ut 8 produkter som alle brudgommer vil ha og behøver, eller som vi sier det; vilhøver!
Nyheter til brudgommen
Grønn, lilla eller burgunder dress? En dress fra Cavaliere er alt annet enn kjedelig!
Stilsikre frisyrer og skjeggtips for brudgommen
Iman Khalaf, frisør, barberer og grunnlegger av skjønnhetsvaremerket Nõberu of Sweden, tipser oss om mannlige frisyrer og skjeggtrender.
Brudgom med stil
Nå ser vi dresser i mange nye farger, og gjerne i pastell! Tør du å ta svingene helt ut og…
Brudgommens antrekk
Dress, livkjole, smoking eller sjakett? Og skal du bære grått, blått, svart eller nyanser av grønt på bryllupsdagen?
Lisa og Henriks kjærlighetshistorie
Fotoserie og reportasje om Lisa Anckarman og Henrik Borg
Mer av alt på Klarlund Expo 2021
Vi var på Klarlund Expo for se verdens mest eksklusive klokkemerker, snakke gavetrender med ekspertene og se fantastiske smykker.
Bli bryllupsfin på 1 uke
Er det 7 dager igjen til bryllupet og du føler deg slett ikke som den beste utgaven av deg selv?
Herremote
I 2020 sikter vi mot en personlig stil der tidløse klassikere blandes med nye farger og mønstre.
Bruke klokke på bryllupsdagen
En klokke på bryllupsdagen er ikke bare stilig – klokken hjelper deg også å holde kontroll på tiden slik at…
Gi ham et uforglemmelig utdrikningslag
Har du fått i oppgave å arrangere et utdrikningslag for den kommende brudgommen? Føler du deg stresset over utfordringen? Slapp…
10 tips til bedre helse
Vil du komme i bedre form før bryllupet? Her er noen tips som kan hjelpe deg i gang!
Hva skjer i bryllupsbransjen?
Vi har snakket om trender med noen av de største brudekjolemerkene.
Knapphullsblomst – corsage
Corsage – eller knappehullblomst som vi oftest kaller den, er en fin detalj i et bryllup som gjerne skal matche brudens…
10 gaveidéer til farsdagen!
Har du idétørke når det gjelder gave til din far eller din partner på farsdagen? Her er noen tips vi…
Spennende brudgommer
Brudgommer - hva skal de egentlig ha på seg i bryllupet? Dette er et viktig spørsmål som alle brudepar står…
Skjønnhetsguide for brudgommen
Selvfølgelig skal brudgommen, forfengelig eller ei, vise seg fra sin kjekkeste side på den store dagen!
Brudgom med stil!
Det er ikke lenger slik at brudens kjole får all oppmerksomhet. Heldigvis, for dagens brudgom vil jo også ha sin…
Corsage
Den lille blomsten som brudgommen bærer på venstre jakkeslag i bryllupet, kalles corsage. Den er som regel i samme stil…
Herremagasinet Big & Tall Oslo
La deg inspireres av disse trendene for brudgommen! Klærne finner du hos
Fotoserie – bli med bak kulissene!
Bli med bak kulissene når vi arrangerer fotograferingen av neste magasins fotoserie!
Tidløs morgengave til mannen
Det har lenge vært en tradisjon at bruden får en morgengave av mannen dagen etter bryllupet. Nå er det i…