Gaven til paret som har alt

Hvordan finner man den originale bryllupsgaven til paret som har ALT?

Tekst: Winnie Korse  Foto: Elitravo/Sandra Cunningham

Ok, det krever litt ekstra energi å finne gaven til paret som har alt. Paret som, i likhet med de fleste brudepar i dag, har levd sammen i lang tid, og som har kommet over IKEA startboks-syndromet. Men er dere flere som kan slå dere sammen, er det slett ingen umulig oppgave. Bare se her.

Er du en kommende brud, må du også gjerne ta en titt. Det kan jo være du finner noen ideer til ønskelisten...

Parets interesser
Dere kjenner jo paret bedre enn noen. Dere vet hva som interesserer dem. Og kanskje er det kunst. Det finnes mye kunst på nettet, og mange auksjoner å være med på. Et gavekort hos en kunsthandler er ingen dum ide.
En gaveide kan også være en svipptur til London med adgangsbilletter til for eksempel Tate Modern. De har blant annet Miró på programmet fra april til september 2011. Hvis det finnes en kreativ sjel blant giverne, kan jo vedkommende la seg inspirere av Mirós skulpturer og skape en selv. Dermed gjør man gavekortet litt festligere.

When in London…
Dersom paret er noen skikkelige matmonser kunne det kanskje være en ide med en middag for to på en av Jamie Olivers restauranter, Jamies Italian eller Fifteen Men også hissigproppen Gordon Ramsay holder hus flere steder i London, blant annet The Savoy Grill, The Warrington, Petrus, York & Albany, Maza. New York kan også by på den ene kulinariske opplevelsen etter den andre. Har ikke paret de ovennevnte herrers kokebøker allerede, kan gavekortet festes på en av sidene i en av dem.

På en kokkeskole kan paret henge i skjørtene på stedets kokk og lære å lage for eksempel kveldens meny fra bunnen. Dette kan man gjøre enten hjemme eller i Roma eller Toscana. Her kan man tilegne seg mange fiffigheter fra det magiske, italienske kjøkken. Og hvis brudeparet skal på kurs, passer det også fint med litt ekstra lekkert kjøkkenutstyr til gavebordet.

Bolig og hage
Selv om bolig og hage er ens store interesse, så er det noe eget med inspirasjon utenfra. En dyktig hage- eller interiørarkitekt kan åpne parets øyne for muligheter de selv kanskje ikke har tenkt på. En interiørarkitekt kan for eksempel hjelpe med møblering, belysning, materialforslag, innredning av kjøkken eller bad eller gi råd om påbygging, ombygging eller nybygging. På nettet kan paret også finne en rekke populære møbelklassikere som Wegner, Eames, Børge Mogensen, Nana Ditzel, Poul Kjærholm og Arne Jacobsen, som kan gi hjemmet karakter og personlighet. Gavekort igjen.

Ikke bare innendørs, men også i hagen kan det være fint med inspirasjon utenfra En finne hagearkitekt kan hjelpe paret med å se på hageplaner, finne sin hagestil og hente inspirasjon.

Kanskje er paret nyetablerte i et gammelt hus og har luftet tanker i retning av ”når vi en gang får revet den veggen, så...”. Et gavekort til en murer/tømrer vil derfor sikkert også falle i god jord. Dere kunne eventuelt krydre gaven med gratis arbeidskraft en helg fra gavens givere. 10 handlekraftige menn og 10 effektive kvinner kan rekke ganske mye i løpet av en helg! Da kan det males, slipes, fjernes tapet, ordnes hage, legges fliser... Også blir det så og si en fest når dere er mange om det!

Kanskje er det en terrasse i lerketre paret drømmer om? Da kan dere gi dem et gavekort til en god trelasthandler. Gavekortet kan ”pakkes inn” på et 4 meter langt brett (eller 3.80 som visstnok er standardmål...) Eller det kan festes på en hagestol. For hvem sier at man ikke skal ta gledene som venter når terrassen er ferdigbygget, på forskudd?

Skjem dem bort!
Et spa-opphold er ren luksus. Men hvem sier at det må være i Norge? På Island finner du for eksempel den blå lagune, et fantastisk naturfenomen og en (varm) kilde til velvære. Hver time strømmer 1000 tonn varmt vann ut i kilden, og man kan bade utendørs hele året. Reiser til Island er billige. Det avhenger av hvilken ukedag man reiser ut og hjem, men flyreisen tur/retur kan fås for under 1000 kr. pr. person.

Fra need to have til nice to have
I 1960-årene flyttet brudeparet som regel direkte fra sine respektive foreldre og inn i sitt nye, felles hjem. Bruden hadde typisk samlet på sølvtøy siden hun ble konfirmert, men ellers skulle paret starte forfra med alt. Derfor var det vanlig at bryllupsgavene besto av fornuftig servise til hverdagsbruk, for eksempel rustfrie stålfat, sausenebb og så videre. Men også porselen, bestikk og sengetøy.

Nå, 40-50 år etter, er det stadig hjemmet som er parets fokus. Det ser man hvis man tar en titt på de mange ønskelister som er lagt ut online. Forskjellen er at ønskene nå har mer karakter av ”nice to have”, i motsetning til 1960-årenes ”need to have”. Brudeparene ønsker seg dyrere ting, for eksempel Royal Copenhagens Musel Mega, Georg Jensen, verktøy, Weber og utstyr til hagen, eller kjøkkenmaskiner.