Å velge bryllupskake er kanskje den hyggeligste delen av bryllupsplanleggingen. Men hvilke smaker skal dere satse på og hva er verdt å ha i tankene når dere bestiller drømmekaken? Vi har svarene!
Tekst og styling: Anna Storm Foto: Mari Loewen
At det stadig er større fokus på bryllupskaken er en koselig trend. Bryllupskaken har gått fra å være en hyggelig avslutning på middagen til bryllupsmiddagens absolutte høydepunkt. Mange brudepar ønsker seg i dag en bryllupskake utover det vanlige. Magasiner, Instagram og Pinterest har virket inspirerende og skapt en stor etterspørsel etter unike bryllupskaker. Vi traff Leticia som har lang erfaring med å lage designede kaker, cupcakes, cakepops, macarons og komplette dessertbord. Vi møtte henne for å diskutere trender på bryllupskaker, design, hva som er viktig å tenke på og ikke minst; prøvesmake kakene.
Hvilke trender ser du akkurat nå på bryllupskakene?
Det er mange trender innen bryllupskaker for tiden, så vel smaksmessig som utseendemessig. Modellen ”Naked Cake” slå gjennom for noen år siden og har vært populær lenge, men ellers er det morsomt at vi dag ser mange flere etterspørsler etter forskjellige farger på kakene. Tidligere var det mest vanlig med klassiske, hvite kaker mens folk i dag er mer opptatt av farger og strukturer. Noe som kommer for fullt nå er å arbeide med ulike teknikker slik som marmorering, sparkling og en metallic finish. Jeg har dekorert noen kaker med ekte bladgull hvilket skaper en garantert wow-faktor på bryllupsmiddagen.
Hva skal man tenke på når man skal velge kake?
Som jeg nevnte i sted så er det populært i dag blant brudepar å velge såkalte”Naked Cakes” der kaken kun er dekket av et tynt lag smørkrem og resulterer i en rustikk kake. Det mange ikke tar med i beregningen er at en slik kake fort blir ganske ustabil. Bryllupskakene er jo ofte ganske høye og da er man nødt til å arbeide med en eller annen form for stabilisator for å holde kaken sammen; for eksempel smørkrem, sugarpaste eller marsipan. Uten disse «veggene» risikerer man at kaken går fra hverandre eller faller sammen - noe som man som brudepar bør huske på. Vil man likevel ha en ”Naked Cake” skal man kanskje satse på flere mindre og lavere kaker enn én stor.
I tillegg er det også lurt å treffe konditoren på forhånd for en konsultasjon og prøvesmaking før man bestemmer seg for bryllupskaken. Gjennom et slikt møte får konditoren mulighet for å forklare visse aspekter og brudeparet får anledning til å prøvesmake og finne smaker som de elsker.
Hvilke smaker er mest etterspurte i dag?
I dag arbeider jeg ofte med en base når det handler om ganache eller mousse. Disse kan man smaksette med i prinsippet hva som helst, som skumbananer, lakris, vingummi etc. Imidlertid ser vi at de tradisjonelle smakene oftest er dem som går hjem hos såvel brudparet som bryllupspgjestene. Typiske slike smaker er sjokolade, sitron, bringebær og pasjonsfrukt. Leticia arbeider i dag med nøye utvalgte smaker som er tenkt å passe sammen. Vanligvis består bryllupskaken av to sorter ulike fyll og her kan man velge blant såvel sikre smaker som de mer unike. Dersom brudeparet spør etter noen litt merkelige kombinasjoner så sier Leticia ifra dersom disse smakene ikke harmonerer sammen. Brudeparets personlige ønsker og smak er kjempeviktig å ta hensyn til, men man skal også tenke på bryllupsgjestene.
Vedrørende kakebunner er det i dag mest vanlig med vanilje- eller sjokoladebunner. Likevel kan man som brudepar alltid tillate seg å eksperimentere og smaksette også bunnene. Ett tips er å rådføre seg med konditoren om hva som fungerer.
Ulike former for fyll og forskjellen på ganache og mousse:
Som regel arbeider man med ganache eller mousse som fyll i bryllupskaken. Tradisjonell vaniljekrem eller vispet fløte blir ikke like stabilt og kan derfor være vanskelig å jobbe med når man bygger høye bryllupskaker. Ganache er fløte som varmes opp og som man deretter smelter med valgfri smakstilsetning, for eksempel sjokolade eller bringebærgelé. Deretter kjøles fløten ned i minst 4 timer og vispes siden opp til en len ganache. Mousse derimot består også av fløte, men avkjølet sådan, som vispes opp sammen med en form for stabilisering og smakstilsetning. Moussen er mer følsom enn ganachen og denne skal man derfor la være så ren som mulig når det gjelder smaker og konsistens. Ganachen kan man fylle med for eksempel hele bær, biter av sjokolade eller nøtter.
Sugarpaste eller marsipan?
Det vanligste i dag er at man bruker sugarpaste når man dekker bryllupskaken. Mange mennesker har dessverre dårlig erfaring med sugarpaste, sier Leticia og forteller også at de ofte har denne erfaringen fordi de har fått smake dårlig sugarpaste. Ordentlig sugarpaste består bare av glykose, sukker og konserveringsmiddel. Bra sugarpaste smakar bare sukker og dufter lett av marshmallows, sier Leticia og meddeler at alle hennes brudepar har blitt positivt overrasket over smaken.
Man bruker i dag oftere sugarpaste enn marsipan fordi den er mer elastisk, lettere å jobbe med og fungerer bra med hensyn til allergi. Marsipan kan gi mindre glatt finish og siden det er mange gjester til stede på et bryllup, anbefales det å velge sugarpaste i tilfelle noen av bryllupsgjestene skulle være allergiske mot mandel.
Fordeler med konsultasjon/prøvesmaking
Under en konsultasjon går konditoren sammen med brudeparet gjennom deres ønsker for en bryllupskake. Her kan konditoren komme med uvurderlige forslag og tips angående kakens smak, størrelse og design. Som brudepar har man også mulighet til å teste ulike smakskombinasjoner og komme frem til hvilke smaker som skal få utgjøre nettopp deres bryllupskake.
Brudparet synes det er morsomt å være med på å bestemme hele veien, fra smak til design. Leticia guider og gir forslag, men til slutt er det alltid brudeparet som bestemmer hvordan kaken skal se ut og smake, noe som blir satt pris på og som er et hyggelig innslag i bryllupsplanleggingen.

Redaksjonen prøvesmaker! Lemon curd, nutellakrem, mousse med fersken og pasjonsfrukt, bringebærmousse, hvit sjokoladeganache og sjokoldeganache.
