Ta vare på kjærligheten

I kirken sier vi JA til å være sammen til døden skiller oss ad. Men hvordan skal vi få kjærligheten til å vare livet ut? Terapeutene gir oss noen råd og gode tips.Maj Wismann er parterapeut og sexolog. Hun har i over ti år hjulpet par med å finne og ta vare på kjærligheten gjennom terapi, forelesninger og kurs. Her deler hun sine beste tips.

Tekst: Ursula Østerberg Foto: Shutterstock

Vær nysgjerrige på hverandre
-Ta vare på interessen for hverandre, er det første Maj Wismann sier når hun blir spurt om å gi et godt råd til kommende brudepar. – Vi utvikler oss hele tiden, men dette legger man ikke bestandig merke til i et forhold fordi man ofte tar hverandre for gitt. Vær nysgjerrig på din partner og følg med på hvordan han eller hun forandrer seg – da føler man seg sett i et forhold. Det er nøkkelen til mye kjærlighet og lykke, sier Maj. – Spør, med genuin interesse, hvordan dagen har vært når dere møtes på kvelden for å spise middag. Still spørsmål om hvilke drømmer og mål partneren har. Tro aldri at du allerede vet svaret, for vi mennesker forandrer oss hele tiden og forholdet må følge med på dette for å fungere.

 

Sett av tid til hverandre
Like viktig som det er med egentid i et forhold er det å sette av tid til å være sammen. Tid der dere ser hverandre og gjør noe i felleskap. Bare å være under ett og samme tak og se partneren din holder ikke – dere behøver aktivt å gjøre noe for å sette pris på hverandre. Spesielt hvis dere har barn er dette viktig. Som foreldre ønsker man ofte egentid og det er ikke uvanlig at en voksen i forholdet har en kveld i måneden som de får bruke til hva de vil (ofte innebærer disse sosial omgang med vennene). Men avsett også tid for hverandre og skaff barnevakt fra tid til annen.

 

Legg en plan for hvert år
Forskning viser at par som legger planer for forholdet ikke bare holder lengre sammen, de har også et bedre samliv. Planleggingen kan inneholde både mål for forholdet og personlig utvikling. Å være tydelig med hva man ønsker å få ut av sin partner og forholdet for å være lykkelig, er alfa og omega. Vi er ingen tankelesere, så fortell din partner hva som gjør deg lykkelig og sett opp en plan med delmål og punkter for hvordan dere skal nå dit. På den måten fokuserer dere på forholdet og på hvordan dere skal bli så lykkelige som mulig. Å feire bryllupsdag eller dagen man ble sammen er også en måte å bli oppmerksomme på forholdet og på hverandre på, avslutter Maj.

LÆR MER:


Følg oss på